Skip to content

Liam Scarlett – Georges Bizet

Carmen

Kesto
2 T 50 min, sis. 2 väliaikaa (25 min)
Milloin
14.1.2023 – 3.2.2023
Missä
Päänäyttämö
Genre
Baletti
Hinnat
20-119 €
Ikäsuositus
Yli 9 vuotiaille

Tulinen baletti klassikkotarinasta

Maailman suosituimman oopperan kohtalokas rakkaustarina Bizet’n sytyttävine sävelineen siirtyy balettinäyttämölle. Liam Scarlettin koreografia on sijoitettu tupakkatehtaalle 1930-luvun Espanjaan, aikaan juuri ennen sisällissodan puhkeamista: maailmaan, jossa jokaisen on puolustettava itseään säilyäkseen hengissä. Dramaattinen baletti sai ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa vuonna 2015.

Katso traileri

Juoni

Micaëla on matkustanut läheisestä kylästä tupakkatehtaalle tapaamaan nuoruudenrakkauttaan Don Joséta, tuodakseen viestin tämän äidiltä. Naiset työskentelevät tehtaalla vartija Zunigan valvonnassa. Ilmapiiri sisällissodan alla on jännittynyt. Yksitoikkoisen tehdastyön katkaisee vain vartijanvaihto. Zunigan lähdettyä Carmen viihdyttää vartijoita ja huomaa joukossa Don Josén, jolle heittää kukan. Micaëla kohtaa lopulta Don Josén, ja vanhat tunteet heidän välillään syttyvät. Tapaamisen keskeyttää tehtaalta kuuluva huuto, kun Carmen on päätynyt tappeluun toisten naisten kanssa. Carmen eristetään muista Don Josén valvontaan. Carmen pääsee kuitenkin pakenemaan viettelemällä Don Josén, ja Don José on pidätetty huolimattomuutensa takia.

Carmen ja hänen ystävänsä ovat menneet turvaan tavernaan. Paikalle saapuu tunnettu härkätaistelija Escamillo, joka viettelee Carmenin. Seuraavana päivänä Escamillo

jatkaa matkaansa, mutta paikalle saapuukin Don José, joka vakuuttaa rakkauttaan Carmenille. Carmen ja Don José aikovat paeta yhdessä ja avioitua. Don José menee romanien leirille odottamaan Carmenia, mutta ennen lähtöään Carmen kohtaakin taas Escamillon, joka lupaa Carmenille täydellisen elämän rinnallaan. Carmen kirjoittaa Don Josélle kirjeen, jossa ilmoittaa, ettei rakastakaan tätä. Tavernaan saapuu Micaëla, joka saa kuljetettavakseen kirjeen leiriin. Leirissä Micaëla yrittää taivuttaa Don Joséta mukaansa, mutta tämä vannoo rakkauttaan Carmeniin. Luettuaan Carmenin kirjeen Don José vaipuu epätoivoon.

Escamillon voiton ja avioliiton kunniaksi järjestetään juhlat, mutta Carmen alkaa epäillä avioliiton olleen väärä ratkaisu. Don José yrittää edelleen taivuttaa Carmenia mukaansa ja intohimon vallassa puukottaa häntä. Carmen menehtyy Don Josén käsivarsille.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

galleria

Tekijät

Koreografia
Liam Scarlett
Musiikki
Georges Bizet
Musiikin sovitus
Martin Yates
Musiikinjohto
Mikhail Agrest, Kalle Kuusava
Lavastus
Jon Bausor
Puvut
Jon Bausor
Valaistus
James Farncombe

Rooleissa

Carmen
Rebecca King
Don José
Johan Pakkanen
Don José
Frans Valkama
Don José
Jun Xia
Escamillo
Tuukka Piitulainen
Escamillo
Alfio Drago
Escamillo
Jonathan Rodrigues
Micaëla
Tiina Myllymäki
Micaëla
Iga Krata
Micaëla
Violetta Keller

Norjan kansallisbaletin tuotanto.

Kuuntele carmenin musiikkia

Esitykset ja liput

Tutustu myös näihin

 • Baletti, Ooppera

  Oopperan ja Baletin areenakiertue 2023

  Vierailunäyttämö 6.5.2023 – 25.5.2023

 • Ooppera

  Siegfried

  Päänäyttämö 24.3.2023 – 22.4.2023

 • Ooppera

  Taikahuilu

  Päänäyttämö 17.9.2022 – 26.4.2023