Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 20 min
ei väliaikaa
338 esitystä
20.8.2020 – 19.9.2020
Oopperat
Alminsali
liput
15 €
Ikäsuositus 10 vuotta
Laila

Ikoniset oopperan sankarittaret kuten Aida tai Salome saavat jatkumoonsa uudenlaisen diivan

Kansallisoopperan Laila kutsuu luomaan todellisuuttaan ja tulevaisuuden maailmaa yhdessä keinoälyn kanssa. Laila haastaa kohtaamaan ne toiveemme, pelkomme ja levottomuutemme, joita teknologia ja tuntematon huominen synnyttävät.

#Laila #OperaBeyond

Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven Kansallisoopperalle luoma uusi, interaktiivinen teos karsii perinteiset roolit, sillä sekä sen musiikki että visuaalisuus elävät ja muuntuvat vuorovaikutuksessa. Lailassa et ole yleisö, Lailassa olet luomassa todellisuutta. Laila on uniikki kokemus, joka kerran erilainen.

Lailan esitystilassa on kerrallaan 6 henkilöä. Suosittelemme esityksiä yli 10-vuotiaille katsojille. 

Huomioithan, että teos sisältää voimakkaasti vilkkuvia valoja ja äänenvoimakkuus nousee paikoitellen kovaksi. Huomioithan myös, että Lailan esitystilassa on peililattia. 

Voitokas Laila

Laila sai hiljattain merkittävää kansainvälistä huomiota, kun teos voitti Fedora Digital Prize -palkinnon. Palkinto jaettiin 18.11.2020 ja sen arvo on 50 000 euroa. Mukana kovatasoisessa kilpailussa olivat mm. Lontoon Royal Opera House ja Torinon Teatro Regio.

”Laila toimii tiennäyttäjänä, kun kartoitamme oopperan tulevaisuutta näinä haastavina aikoina. Se antaa meille toivoa ja inspiraatiota”, tuomaristo perusteli valintaansa.

Ekho Collective

Ekho Collective on taiteilijoista, muotoilijoista ja teknologian ammattilaisista koostuva kollektiivi, joka keskittyy immersiivisten kokemusten suunnitteluun ja luomiseen. Poikkitieteellinen ryhmä työskentelee teknologian ja taiteen risteyskohdassa päämääränään tuoda ne yhteen ennen näkemättömin tavoin. Kollektiiviin kuuluvat Minja Axelsson, Heikki Heiskanen, Essi Huotari, Olli Kilpi, Saara-Henriikka Mäkinen, Joonas Nissinen ja Iina Taijonlahti. www.ekho.fi

Teoksen äänimateriaali on tallennettu Kansallisoopperan oopperalaulajien sekä Kansallisoopperan orkesterin muusikoiden tulkitsemana.

Sopraanot

Krista Kujala, Sanna Iljin, Helianna Herkkola

Altot

Anna Erokhina, Raisa Vaarna, Ida Wallén

Tenorit

Halim Shon, Joonas Eloranta, Jere Martikainen

Bassot

Arto Hosio, Andrus Mitt, Robert McLoud, Jyrki Korhonen

Lyömäsoittajat

Uolevi Högström, Jukka Koski, Virva Kuusi, Mauri Myllys, Heikki Parviainen, Keijo Puumalainen

Lisäksi Lailan äänenä esiintyvät:
suomi: Paula Vesala, Miriam Hilpo
ruotsi: Gunilla Hemming, Emil Paloniemi
englanti: Sanna-June Hyde ja Miriam Hilpo

Making of Laila

”Jos ooppera päätettäisiin rakentaa uudelleen, sitä ei voisi romuttaa tämän perusteellisemmin. Lailasta puuttuvat kaikki oopperan perinteet.”

Opera Beyond x Nokia Bell Labs

Laila on osa Opera Beyond -kokonaisuutta, jossa törmäytämme taiteita ja uusinta teknologiaa. Lailan yhteydessä on koettavissa mediataiteilija Kalle Rasinkankaan uusi interaktiivinen installaatio Common Domain, joka on syntynyt Opera Beyondin yhteistyössä tutkimuslaboratorio Nokia Bell Labsin kanssa.

Yhteistyö kuuluu Nokia Bell Labsin Experiments in Arts and Technology -ohjelmaan, jossa taiteilijat, insinöörit ja tutkijat etsivät yhdessä uusia mahdollisuuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteyteen. Kalle Rasinkangas on päässyt osaksi huippututkijoiden yhteisöä ja hyödyntämään Nokia Bell Labsin edistyksellistä teknologiaa.

Lue lisää operabeyond.com

#helsinkifest #juhlaviikonloppu

Lailan esitykset 21.–23.8. ovat osa Helsingin juhlaviikonloppua.