Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
Ensi-ilta
6.11.2020
Baletit
Päänäyttämö

Ensi-ilta Kansallisbaletissa syksyllä 2020

Salaperäinen pahantekijä Edward Hyde riehuu Lontoossa aiheuttaen vihaa, inhoa ja pelkoa. Samaan aikaan kunnioitettu lääkäri, tohtori Henry Jekyll tekee laboratoriossaan kokeita, joilla hän pyrkii muuttamaan ihmisen luonteen ja olemuksen. Jekyllin ja Hyden välinen yhteys on kummallisempi kuin kukaan olisi voinut ajatella.

Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on eriskummallinen kertomus ihmismielen syvistä ristiriidoista, kyvystä hyvään ja pahaan. Klassikkotarinan päähenkilöt nähdään nyt koko illan baletissa Val Caniparolin koreografiana. Tarina sijoittuu viktoriaanisen ajan Lontooseen, hämyisille kaduille, mielisairaalan uhkaavaan tunnelmaan ja yläluokan eleganssiin.

Jekyll & Hyde saa maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa 6.11.2020. Kerromme muut esityspäivät keväällä 2020, kun liput tulevat myyntiin. Jekyll & Hyde tulee sisältymään kausikorttiin 2020–2021.

Val Caniparoli

Koreografina Val Caniparoli

Yhdysvaltalainen Val Caniparoli on arvostettu, monipuolinen koreografi, joka on työskennellyt San Franciscon baletissa 46 vuoden ajan mm. tanssijana ja vakituisena koreografina. Caniparolin teoksia on esitetty yli 50 balettiryhmässä Yhdysvaltojen lisäksi mm. Etelä-Afrikassa, Singaporessa, Skotlannissa, Hongkongissa ja Israelissa. Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa Caniparolin teoksista on aiemmin nähty Kamelianainen vuonna 2017.

Lue lisää: Val Caniparolin kotisivu

Kuva: Chris Hardy

Musiikkina 1900-luvun mestariteoksia

Jekyll & Hyden musiikki koostuu Krzysztof Pendereckin, Henryk Goreckin ja Wojciech Kilarin voimakkaista teoksista sekä otteista Frédéric Chopinin ja Henryk Wieniawskin musiikkia.

Vahvat sointimassat sekä intiimit kamarimusiikkikappaleet kehystävät väkevää tarinaa tuoden esiin kontrastin hyvän ja pahan välillä.

Jekyll ja Hyde -juliste

Kauhukertomusten klassikko

Skotlantilainen romaanikirjailija Robert Louis Stevenson kirjoitti kauhukertomuksen Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydesta vuonna 1886. Teos järkytti ilmestymisensä aikaan lukijoita, sillä se tunkeutui poikkeuksellisen syvälle ihmissielun syövereihin.

Kirjailija Stevenson kärsi keuhkoverenvuodosta ja käytti hallusinaatioita aiheuttavia huumeita voimakkaan kivun lievittämiseksi. Painajaisunta muistuttava pienoisromaani syntyikin sairasvuoteessa vain muutamassa päivässä. Stevensonin sairaus ja sen aiheuttama kärsimys kietoutuvat osaksi nyt nähtävän baletin tarinaa.

Viktoriaanisella ajalla kirjoitettu Jekyll ja Hyde kätkee sisäänsä myös salattuja tasoja kuten irtosuhteita ja homoseksuaalisuutta – ajan soveliaisuussääntöjen puitteissa niistä ei voinut kirjoittaa avoimesti. Nämä piilotetut halut jättävät jälkensä myös balettikoreografiaan.

Kuva: Jekyll ja Hyden näytelmäversion juliste 1880-luvulta

#jekyllhyde #jekyllhydebaletti

Jekyll ja Hyde

“Baletti kuvittaa takaa-ajetun miehen mielenmaisemaa: synkkä salaisuus uhkaa tulla julki ja samalla hän yrittää selvittää, mikä hänen elämässään on totta.”

– Val Caniparoli

Klassikkoromaanin juoni

Kauhistuttavan näköinen ja salaperäinen pahantekijä Edward Hyde riehuu Lontoossa aiheuttaen kaupunkilaisissa vihaa, inhoa ja pelkoa. Samaan aikaan kunnioitettu lontoolainen lääkäri, tohtori Henry Jekyll tekee laboratoriossaan kokeita, joiden avulla hän pyrkii muuttamaan ihmisen luonteen ja olemuksen. Tohtori Jekyllin ystävä, asianajaja Utterson huomaa, että tohtori Jekyllin ja Hyden välillä on jokin outo kytkös.

Tohtori Jekyllin kokeilut salaperäisellä lääkkeellä jatkuvat, ja tilanne riistäytyy hänen käsistään. Herra Hyden paholaismainen käytös johtaa murhaan. Tohtori Jekyllin ja herra Hyden välinen yhteys on kummallisempi kuin kukaan olisi voinut ajatella. Kun salaisuus selviää, on Jekyllin laboratorio tyhjä, ja niin Jekyll kuin Hydekin ovat kadonneet.

Baletti pohjautuu romaanin tarinaan.

Tekijät

Koreografia
Val Caniparoli
Musiikki
Frédéric Chopin
Musiikki
Krzysztof Penderecki
Musiikki
Henryk Górecki
Musiikki
Wojciech Kilar
Musiikki
Henryk Wieniawski
Musiikinjohto
Garrett Keast
Lavastus, puvut
David Israel Reynoso
Valaistus
Jim French
Taiteellinen neuvonanto, dramaturgia
Carey Perloff
Musiikin koostaminen, muokkaus ja orkestrointi
Ramona Pansegrau
Koreografin assistentti
Maiqui Manosa

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
Ensi-ilta
6.11.2020
Baletit
Päänäyttämö
pe 6.11.2020
klo 19:00
Päänäyttämö

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Etusi Radisson Blu Hotelleissa

Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan. Saat -20% alennuksen päivän hinnasta.

Ylellinen majoitus pitää sisällään kahden hengen majoituksen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessasi, rentouttavat Blu Dreams -unet sekä loisteliaan Super Breakfast -aamiaisen.

Varauskoodi: OPERA