Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 35 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
1.4.2023 – 25.4.2023
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €

Tarina pimeästä mielestä ja varjoisilta kaduilta

Salaperäinen pahantekijä Edward Hyde riehuu Lontoossa aiheuttaen vihaa, inhoa ja pelkoa. Samaan aikaan kunnioitettu lääkäri, tohtori Henry Jekyll tekee laboratoriossaan kokeita, joilla hän pyrkii muuttamaan ihmisen luonteen ja olemuksen. Jekyllin ja Hyden välinen yhteys on kummallisempi kuin kukaan olisi voinut ajatella.

Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on eriskummallinen kertomus ihmismielen syvistä ristiriidoista, kyvystä hyvään ja pahaan. Tarina sijoittuu viktoriaanisen ajan Lontooseen, hämyisille kaduille, mielisairaalan uhkaavaan tunnelmaan ja yläluokan eleganssiin. Val Caniparolin koreografia sai maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa 2020, ja keväällä 2023 klassikkotarinan päähenkilöt palaavat jälleen näyttämölle.

Suosittelemme balettia yli 10-vuotiaille katsojille.

Esitykset ja liput

2 h 35 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
1.4.2023 – 25.4.2023
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €
la 1.4.2023
klo 14:00
Päänäyttämö
alk. 49,00 €
la 1.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 49,00 €
ke 12.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
to 13.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 39,00 €
ke 19.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 40,00 €
pe 21.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 49,00 €
ti 25.4.2023
klo 12:00
Päänäyttämö
ti 25.4.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 49,00 €

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

to 13.4.2023
klo 18:00
pe 21.4.2023
klo 18:00

Juoni

Kirjailija Robert Louis Stevenson makaa yöllä kuumeisena sängyssä nähden harhoja. Hän alkaa kuvitella tarinaa hyvästä lääkäristä, joka muuttuu pahaksi kaksoisolennokseen.

Tohtori Jekyll esittelee kaksoispersoonallisuuden ajatusta mielisairaalassa varakkaille lahjoittajille. Jekyll ei onnistu vakuuttamaan lahjoittajia ajatustensa toimivuudesta. Hän palaa omaan laboratorioonsa jatkamaan kokeita ja pyrkii kuumeisesti tavoitteeseensa, löytämään ihmisen piilotetun heikon kohdan.

Jekyll näkee näyn Hydestä, pahuuden tukahdutetusta voimasta, jonka Jekyll yrittää vapauttaa. Vastustaakseen Hyden vetovoimaa Jekyll osallistuu Sir Danvers Carew’n juhliin. Jekyll on kihloissa tämän tyttären Nellien kanssa. Juhlien päättyessä miesvieraat jatkavat iltaa Deacon Brodien tavernassa, prostituoitujen, rikollisten ja huumeiden tyyssijassa. Jekyllin asiallisen käytöksen takaa alkaa paljastua hänen toinen minänsä. Palattuaan tavernasta kadulle Jekyll alkaa muuttua hätkähdyttävästi: painajaismaiset piirteet, joista on aiemmin nähty viitteitä, alkavat näkyä. Jekyllin harhakuvan huipentumana Hyde tulee voitonriemuisesti esille varjoista.

Sir Danvers Carew pitää juhlat tyylikkäässä tanssisalissa. Hyde saapuu paikalle ja haastaa riitaa vieraita kohtaan. Hän kuitenkin pakenee kadulle pelätessään juoman vaikutuksen loppuvan. Kadulla raivostunut ja paniikissa oleva Hyde törmää pieneen lapseen ja hakkaa tämän kuoliaaksi kepillään. Laboratoriossaan Hyde kamppailee estääkseen paluun Jekyllin ruumiiseen ja mieleen. Kauhistuttavat harhakuvat palaavat.

Jekyll pelkää, mihin tutkimus hänet johtaa, ja eristäytyy laboratorioonsa jatkamaan kokeita. Hänen ystävänsä ja kollegansa pyrkivät hänen luokseen, mutta hän kieltäytyy tapaamasta heitä. Lopulta tohtori Lanyonin vaatimuksesta Jekyll nauttii vaarallista juomaansa heidän edessään muuttuen raivoisaksi Hydeksi. Hyde hyökkää väkivaltaisesti ystäviensä kimppuun ja tuhoaa tohtori Lanyonin, Sir Danvers Carew’n ja Rowenan, tavernassa olleen prostituoidun. Nellie Carew menee Jekyllin taloon, koska on huolissaan rakastamastaan tohtorista. Hän kohtaa yhä väkivaltaisemmaksi muuttuvan Hyden, joka lopulta käskee hänen paeta.

Tyhjässä laboratoriossa Jekyll ja Hyde taistelevat vallasta ja selviytymisestä. Stevenson ilmestyy paikalle, ja kaikki onkin tapahtunut hänen kuumeenhoureisessa mielikuvituksessaan. Stevenson tajuaa, että kirjoittaessaan tarinaa Jekyllistä ja Hydesta hän on nostanut esille hirviön, kaikkien ihmisten pimeän puolen.

Lue pidempi juoniselostus täältä. Lisätietoa teoksesta ja taustoista käsiohjelmassa.

#JekyllHyde #JekyllHydeBaletti

Hyde kulkee pimeässä kaupungissa

Kauhukertomusten klassikko

Skotlantilainen romaanikirjailija Robert Louis Stevenson kirjoitti kauhukertomuksen Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydesta vuonna 1886. Teos järkytti ilmestymisensä aikaan lukijoita, sillä se tunkeutui poikkeuksellisen syvälle ihmissielun syövereihin.

Kirjailija Stevenson kärsi keuhkoverenvuodosta ja käytti hallusinaatioita aiheuttavia huumeita voimakkaan kivun lievittämiseksi. Painajaisunta muistuttava pienoisromaani syntyikin sairasvuoteessa vain muutamassa päivässä. Stevensonin sairaus ja sen aiheuttama kärsimys kietoutuvat osaksi nyt nähtävän baletin tarinaa.

Viktoriaanisella ajalla kirjoitettu Jekyll ja Hyde kätkee sisäänsä myös salattuja tasoja kuten irtosuhteita ja homoseksuaalisuutta – ajan soveliaisuussääntöjen puitteissa niistä ei voinut kirjoittaa avoimesti. Nämä piilotetut halut jättävät jälkensä myös balettikoreografiaan.

Kuvagalleria

Val Caniparoli

Koreografina Val Caniparoli

Yhdysvaltalainen Val Caniparoli on arvostettu, monipuolinen koreografi, joka on työskennellyt San Franciscon baletissa 46 vuoden ajan mm. tanssijana ja vakituisena koreografina. Caniparolin teoksia on esitetty yli 50 balettiryhmässä Yhdysvaltojen lisäksi mm. Etelä-Afrikassa, Singaporessa, Skotlannissa, Hongkongissa ja Israelissa. Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa Caniparolin teoksista on aiemmin nähty Kamelianainen vuonna 2017. Jekyll & Hyde sai maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa vuonna 2020.

Lue lisää: Val Caniparolin kotisivu

Kuva: Chris Hardy

Tekijät

Koreografia
Val Caniparoli
Musiikki
Frédéric Chopin
Musiikki
Krzysztof Penderecki
Musiikki
Henryk Górecki
Musiikki
Wojciech Kilar
Musiikki
Henryk Wieniawski
Lavastus, puvut
David Israel Reynoso
Valaistus
Jim French

Musiikkina 1900-luvun mestariteoksia

Jekyll & Hyden musiikki koostuu Krzysztof Pendereckin, Henryk Goreckin ja Wojciech Kilarin voimakkaista teoksista sekä otteista Frédéric Chopinin ja Henryk Wieniawskin musiikkia.

Vahvat sointimassat sekä intiimit kamarimusiikkikappaleet kehystävät väkevää tarinaa tuoden esiin kontrastin hyvän ja pahan välillä.

Kuuntele baletin musiikkia

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä.  

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat.