Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
8 esitystä
14.1.2023 – 3.2.2023
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-119 €

Tulinen baletti klassikkotarinasta

Maailman suosituimman oopperan kohtalokas rakkaustarina Bizet’n sytyttävine sävelineen siirtyy balettinäyttämölle. Liam Scarlettin koreografia on sijoitettu tupakkatehtaalle 1930-luvun Espanjaan, aikaan juuri ennen sisällissodan puhkeamista: maailmaan, jossa jokaisen on puolustettava itseään säilyäkseen hengissä. Dramaattinen baletti sai ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa vuonna 2015.

Suosittelemme balettia yli 9-vuotiaille katsojille.

Esitykset ja liput

2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
8 esitystä
14.1.2023 – 3.2.2023
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-119 €
pe 3.2.2023
klo 19:00
Päänäyttämö
alk. 29,00 €
la 14.1.2023
klo 19:00
pe 20.1.2023
klo 19:00
la 21.1.2023
klo 19:00
ke 25.1.2023
klo 19:00
to 26.1.2023
klo 19:00
la 28.1.2023
klo 14:00
ke 1.2.2023
klo 19:00

Juoni

Micaëla on matkustanut läheisestä kylästä tupakkatehtaalle tapaamaan nuoruudenrakkauttaan Don Joséta, tuodakseen viestin tämän äidiltä. Naiset työskentelevät tehtaalla vartija Zunigan valvonnassa. Ilmapiiri sisällissodan alla on jännittynyt. Yksitoikkoisen tehdastyön katkaisee vain vartijanvaihto. Zunigan lähdettyä Carmen viihdyttää vartijoita ja huomaa joukossa Don Josén, jolle heittää kukan. Micaëla kohtaa lopulta Don Josén, ja vanhat tunteet heidän välillään syttyvät. Tapaamisen keskeyttää tehtaalta kuuluva huuto, kun Carmen on päätynyt tappeluun toisten naisten kanssa. Carmen eristetään muista Don Josén valvontaan. Carmen pääsee kuitenkin pakenemaan viettelemällä Don Josén, ja Don José on pidätetty huolimattomuutensa takia.

Carmen ja hänen ystävänsä ovat menneet turvaan tavernaan. Paikalle saapuu tunnettu härkätaistelija Escamillo, joka viettelee Carmenin. Seuraavana päivänä Escamillo jatkaa matkaansa, mutta paikalle saapuukin Don José, joka vakuuttaa rakkauttaan Carmenille. Carmen ja Don José aikovat paeta yhdessä ja avioitua. Don José menee romanien leirille odottamaan Carmenia, mutta ennen lähtöään Carmen kohtaakin taas Escamillon, joka lupaa Carmenille täydellisen elämän rinnallaan. Carmen kirjoittaa Don Josélle kirjeen, jossa ilmoittaa, ettei rakastakaan tätä. Tavernaan saapuu Micaëla, joka saa kuljetettavakseen kirjeen leiriin. Leirissä Micaëla yrittää taivuttaa Don Joséta mukaansa, mutta tämä vannoo rakkauttaan Carmeniin. Luettuaan Carmenin kirjeen Don José vaipuu epätoivoon.

Escamillon voiton ja avioliiton kunniaksi järjestetään juhlat, mutta Carmen alkaa epäillä avioliiton olleen väärä ratkaisu. Don José yrittää edelleen taivuttaa Carmenia mukaansa ja intohimon vallassa puukottaa häntä. Carmen menehtyy Don Josén käsivarsille.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

#Carmen #CarmenBaletti

Carmen

“Mielestäni Carmen soveltuu huippuhyvin balettiin – ihana ilta!”

“Ihon alle meni esitys. Ilman laulua musiikki sai uuden ulottuvuuden. Tanssi toi tunteet hyvin esiin. Hieno ja uusi, syvällinen tulkinta Carmenista ja Don Josesta. Lämmin suositus!”

“Runsas, riehakas ja dramaattinen. Ihana.”

– KATSOJAPALAUTTEITA

Galleria

Tekijät

Koreografia
Liam Scarlett
Musiikki
Georges Bizet
Musiikin sovitus
Martin Yates
Lavastus, puvut
Jon Bausor
Valaistus
James Farncombe

Rooleissa

Norjan kansallisbaletin tuotanto.

Kuuntele baletin musiikkia

Katso esitys suorana verkossa

Katso Carmen maksutta suorana verkkolähetyksenä Stage24-palvelussa lauantaina 21.1.2023 klo 18.50 alkaen.

Katso verkossa

Syvenny teokseen

Carmen taipuu tanssiksi

Georges Bizet’n Carmenin musiikin loistokkuus ja tarttuvuus on houkutellut tekemään Carmenista useita balettiversioita myös Suomessa. Ensimmäinen Carmen-baletti nähtiin jo 1951. Aiemmat Carmen-baletit ovat olleet yksinäytöksisiä teoksia, ja nyt nähtävä Carmen on ensimmäinen baletti, jossa Bizet’n musiikki kuullaan käytännössä kokonaisuudessaan.

Osta Laurent-Perrier-samppanjatasting esityksen yhteyteen

Laurent-Perrier-samppanjatastingit järjestetään Oopperatalon Lounge Parvella keskiviikkona 25.1. sekä perjantaina 3.2. ennen Carmen-baletin esityksiä klo 17.30 alkaen. Noin 45 minuuttia kestävässä tapahtumassa pääset kuulemaan kiehtovia tarinoita samppanjatalon historiasta ja nykypäivästä sekä maistamaan neljää talon samppanjaa.

Näin ostat paikan tastingiin verkkokaupassa: Valitse ensin haluamasi päivä (25.1. tai 3.2.), seurueesi koko sekä tarjoilut ennen esitystä. Klikkaa "SUODATA VALIKOIMAA"  ja löydät Laurent-Perrier-tastingin, jonka voit lisätä ostoskoriisi. Voit ostaa itsellesi paikan tastingiin vaikka et olisi tulossa katsomaan esitystä. Tasting ei sisällä lippua illan esitykseen.

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Tämän esityksen yhteydessä voit nauttia myös keittiömme suunnitteleman ja valmistaman Art&Dinner-illallisen. Herkullinen illallinen tarjoillaan perjantaisin ja lauantaisin Lounge Parvella klo 17 alkaen. Lue lisää Art&Dinner-illallispaketeista ja osta omasi verkkokaupastamme.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä. Art&Dinner-illallispakettien myynti päättyy viimeistään 96 h ennen esitystä.

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat.