Skip to content

Kansallisoopperassa kantaesitetään tammikuussa 2026 tilausteos Morgonstjärnan – Aamutähti

Morgonstjärnan – Aamutähti -oopperan on säveltänyt Sebastian Fagerlund, ja Gunilla Hemming on kirjoittanut tekstin Karl Ove Knausgårdin kehutun romaanin pohjalta. 

”Aamutähden tarina selittämättömän ja mystisen maailman törmäyksestä moderniin yhteiskuntaan on inspiroinut minua valtavasti. Tarina pelosta, uteliaisuudesta, epävarmuudesta, vihasta ja rakkaudesta on ikuinen. Se saa meidät katsomaan itseämme ja kuvaa yhteiskuntaamme ja elämää syvällisesti ja voimakkaasti,” säveltäjä Sebastian Fagerlund kuvailee. 

Ajankohtainen libretto kertoo nykyajan ihmisistä 

Gunilla Hemmingin kirjoittaman, Karl Ove Knausgårdin romaaniin pohjaavan libreton tapahtumapaikkana on Bergenin kaupunki Norjassa, mutta tapahtumat voisivat toteutua missä vain Euroopassa. Eletään myöhäistä, kuumaa elokuun iltaa, kun jättimäinen tähti nousee kaupungin ylle. Aluksi se ei herätä juuri kenenkään huomiota, mutta vähitellen sen säännöllisestä ilmestymisestä on mahdoton olla piittaamatta.  

Ooppera kertoo samaistuttavan tarinan nykyajan ihmisistä ja heidän yrityksistään ymmärtää ympäröivää maailmaa ja samalla selvitä oman elämänsä kaaoksessa esimerkiksi alkoholismin, työelämän pettymysten, uskonkriisien ja epätoivon keskellä.  

”Ihailen suuresti Karl Ove Knausgårdin taitoa tehdä pienestä ja yksinkertaisesta suurta ja merkittävää. Aamutähdessä henkilöt kohtaavat kukin eksistentiaalisia elämän ja kuoleman kysymyksiä sekä mittavia moraalisia haasteita. Tämä kaikki tapahtuu heidän normaalissa arjessaan, jonne Knausgård osaa kirjoittaa sykähdyttäviä kohtauksia. Luulen, että yleisö pystyy samaistumaan näihin kanssamatkustajiin ja tuntemaan sekä kauhua että lempeä tarinan edetessä”, Gunilla Hemming kertoo. 

Morgonstjärnan – Aamutähti saa maailmanensi-iltansa 30. tammikuuta 2026. Uutuusteoksen johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu, ja ohjaajana on Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess. Morgonstjärnan – Aamutähti on ensimmäinen Knausgårdin teoksen pohjalta luotu ooppera. 

Kovatasoiseen tekijäjoukkoon kuuluvat lisäksi lavastaja Leslie Travers, pukusuunnittelija Tracy Grant Lord, valaistussuunnittelija Matthew Marshall ja liikkeenohjauksesta vastaa Sue Mythen.

Solistitiedot, esityspäivät ja lipunmyynnin aikataulu julkaistaan keväällä 2025. Lue lisää Morgonstjärnan – Aamutähti -oopperasta.

Svenska kulturfonden tukee Morgonstjärnan – Aamutähteä.