Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
2 väliaikaa (30 min)
10 esitystä
30.9.2022 – 22.10.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €

Yksi ilta, kolme tanssiteosta

Triplan mukana pääset matkalle maailman ympäri. Illassa nähdään nykytanssiteokset kolmelta eri puolilla maailmaa toimivalta huippukoreografilta.

Brittiläisen Akram Khanin Dust käsittelee naisten ja heidän rintamalle joutuneiden rakkaittensa suhdetta ensimmäisen maailmansodan aikana. Fei Bo on kiinalainen uuden polven koreografi, jonka teos Earthborn esittelee kaksi näkökulmaa; miehen ja naisen. Näistä toinen edustaa modernia, toinen primitiivistä sivilisaatiota. Palkitun amerikkalaisen koreografin Justin Peckin dynaaminen Heatscape on puolestaan saanut innoituksensa Miamin taidekortteleista.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

Esityksessä on kohtauksia, joissa on kirkasta valoa. 

Esitykset ja liput

2 h 30 min
2 väliaikaa (30 min)
10 esitystä
30.9.2022 – 22.10.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
17-109 €
pe 30.9.2022
klo 19:00
la 1.10.2022
klo 19:00
ti 4.10.2022
klo 19:00
ke 5.10.2022
klo 19:00
pe 7.10.2022
klo 19:00
la 8.10.2022
klo 19:00
pe 14.10.2022
klo 19:00
la 15.10.2022
klo 19:00
to 20.10.2022
klo 19:00
la 22.10.2022
klo 14:00

#Tripla #WorldWideDance

Heatscape

Justin Peck – Bohuslav Martinů

Energistä liikettä, kaunista musiikkia

Justin Peckin teos Heatscape on saanut inspiraationsa Miamin elämää sykkivistä, muraalien valtaamista Wynwoodin taidekortteleista. Teos tuo näyttämölle näyttäviä geometrisiä muotoja ja nuorta, romanttista energiaa.

Peckin nopeatempoinen koreografia ja kuvataiteilija Shepard Faireyn näyttävä katutaide antavat katsojalle monitasoisen kokemuksen. Teos herättää havainnoimaan niin liikettä, musiikkia, katutaidetta kuin tunteitakin. 17 tanssijan koreografia tulvii energiaa, joka vapautuu yllättäen räjähtävistä liikkeistä ja monimutkaisten kuvioiden rakentumisesta ja purkautumisesta.

Teoksen musiikiksi Peck on valinnut 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen tšekkiläisen säveltäjän Bohuslav Martinůn konserton pianolle ja orkesterille. Musiikki tuo esitykseen laajan kirjon erilaisia melodioita ja tunnelmia, joita Peck seuraa koreografiassaan tarkasti.

Justin Peck on työskennellyt koreografina vuodesta 2009, ja hän on ollut New York City Ballet’n vakituinen koreografi vuodesta 2014. 35-vuotias Peck on nuoresta iästään huolimatta luonut jo yli 40 tanssiteosta, joita ovat esittäneet New York City Ballet’n lisäksi mm. Pariisin oopperan baletti, Hollannin kansallisbaletti, San Franciscon, Miami Cityn ja Houston baletit sekä Joffrey Ballet.

Mukaansatempaava Heatscape sai kantaesityksensä Miami City Ballet’ssa vuonna 2015, ja ensiesityksensä Euroopassa vuonna 2018 Dresdenin Semper Operin baletissa.

Katso video

Tuotanto on vuokrattu Semperoper Dresdenistä.

Video: Miami City Ballet

Earthborn

Fei Bo – Alan Qin, Vildá

Alkuperäiskansojen ja globaalin nykytanssin vuoropuhelu

Fei Bon uuden teoksen inspiraationa ovat luonnossa elävät alkuperäiskansat ja niiden läheinen suhde maahan. Alkuperäiskansat luovat kiinnostavia kontrasteja ympäristöönsä. Vahva elämänhalu äärimmäisen kylmässä ilmastossa ja perinteiset, kirkkaanväriset vaatteet valkeaa lunta vasten ovat kuin pieniä liekkejä harmaan jään keskellä. Kun tämä energia kohtaa luonnon, syntyy maahan uutta elämää.

Fei Bo on aasialaisen nykytanssin nouseva nimi, jonka koreografiat ovat herättäneet huomiota niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Teoksissaan hän yhdistää kiinalaisia perinteitä ja itämaisia näkökulmia länsimaisiin taidemuotoihin, mikä luo kiinnostavaa vuoropuhelua eri taidemuotojen ja kulttuurien välille. Kansallisbaletissa kantaesityksensä saavassa teoksessa kiinalainen säveltäjä Alan Qin yhdistää mukaan myös saamelaisvaikutteista VILDÁN musiikkia, jota kuullaan duon paikan päällä esittämänä. Fei Bo ei halua vetää raja-aitoja erilaisten kulttuurien välille, vaan näkee tanssin fuusiona, joka nykypäivän globaalissa maailmassa voi ammentaa elementtejä erilaisista kulttuureista.

Fei Bon juuret ovat kiinalaisessa oopperaperheessä, ja hän opiskeli lapsena perinteistä kiinalaista tanssia. Omien koreografioiden tekemisen hän aloitti 16-vuotiaana opiskellessaan nykytanssia Pekingin tanssiakatemiassa. Valmistuttuaan 2002 hän on työskennellyt Kiinan kansallisbaletin vakituisena koreografina.

Fei Bo on niittänyt kansainvälistä mainetta yhteistyössään mm. Akram Khanin ja Tamara Rojon kanssa. Hän voittanut monia koreografikilpailuja, mukaan lukien Helsingin kansainvälisen balettikilpailun koreografiapalkinnot 2005 ja 2012.

Tutustu teokseen ja koreografiin

Koreografi Fei Bo kertoo Suomen kansallisbaletille tehdyn teoksensa Earthborn taustoista. Tutustu tarkemmin teokseen ja koreografiin.

Katso Heatscape ja Earthborn suorana verkossa

Voit katsoa Tripla: World Wide Dance -iltaan kuuluvat esitykset Heatscape ja Earthborn myös suorina verkkolähetyksinä Stage24-palvelussamme tiistaina 20.10.2022 klo 18.50 alkaen.

Katso verkossa

Dust

Akram Khan – Jocelyn Pook

Kotirintaman sotamuistoja

Akram Khanin tanssiteos Dust syntyi ensimmäisen maailmansodan muistoksi. Tanssi täynnä kipua ja voimaa, jyskyttävä musiikki ja tunnelman luova valaistus vievät katsojan mukanaan kotirintamalle heti teoksen alusta.

Khan keskittyy teoksessaan kotirintaman ammustehtaalla työskennelleisiin naisiin. He joutuivat luovuttamaan isänsä, puolisonsa ja poikansa rintamalle tietäen samalla valmistavansa aseita, jotka koituivat toisten isien, puolisoiden ja poikien kohtaloksi.

Teoksen lähtökohtana oli säveltäjä Jocelyn Pookin löytämä sotilaan haastattelu ja laulu, jotka on äänitetty sodan aikana. Hauras ja koskettava nauhoitus tehtiin vain muutamaa viikkoa ennen sotilaan kuolemaa. Äänite päätyi mukaan myös teoksen äänimaailmaan.

Koreografin tausta kathak-tanssissa

Bangladeshilaistaustaiseen perheeseen Lontoossa syntynyt Akram Khan yhdistää monissa teoksissaan nykytanssin ja perinteisen bengalilaisen kathak-tanssin liikekieltä. Jo lapsena Khan esitti kathak-pohjaista tanssia Viidakkokirjan ja Mahabharatan esityksissä. Akram Khanin oman tanssiryhmän ja useiden muiden nykytanssiryhmien lisäksi Khanin luomia koreografioita on nähty niin Lontoon olympialaisten avajaisissa kuin Kylie Minoguen konserteissakin.

Dust on Akram Khanin ja säveltäjä Jocelyn Pookin kolmas yhteinen teos ja Khanin ensimmäinen varta vasten balettitanssijoille tehty koreografia. Sitä on seurannut muun muassa suuren menestyksen saanut Khanin versio Gisellestä. Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa on aiemmin nähty Khanin ja Sylvie Guillemin duo Sacret Monsters vuonna 2010.

Tanssijat kertovat Dustista

Viime keväänä eläkkeelle jäänyt tähtitanssija Salla Eerola palaa vielä Dustin esityksissä näyttämöllemme. Salla ja hänen tanssijakollegansa Viola Länsivuori kertovat tunnelmiaan nyt, kun Dust saa vihdoin ensi-iltansa pari vuotta suunniteltua myöhemmin.

Tuotanto on vuokrattu Englannin kansallisbaletista.

Video Englannin kansallisbaletti

Kuvagalleria

Kuuntele Tripla-tanssiteoksen musiikkia

Tekijät

Heatscape
Koreografia
Justin Peck
Musiikki
Bohuslav Martinů
Taustakankaan kuva
Shepard Fairey / ObeyGiant.com
Valaistus
Brandon Stirling Baker
Puvut
Reid Bartelme
Puvut
Harriet Jung
Earthborn
Koreografia
Fei Bo
Musiikki
Alan Qin
Musiikki
VILDÁ
Puvut
Kun Li
Valaistus
Mika Haaranen
Dust
Koreografia
Akram Khan
Musiikki
Jocelyn Pook
Lavastus
Sander Loonen
Puvut
Kimie Nakano
Valaistus
Fabiana Piccioli
Dramaturgia
Ruth Little

Rooleissa

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi.

Suosittelemme tilaamaan tarjoilut ennakkoon. Myynti verkkokaupassa päättyy viimeistään 24 h ennen esitystä.  

Ravintolapalveluistamme vastaa Food&Events Tapahtumaravintolat. 

#Baletti100

On juhlan aika!

Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Teos on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisbaletti juhlii 100-vuotista historiaansa myös verkossa. Tule lukemaan Kansallisbaletin käännekohdista, selaamaan videoita vuosien varrelta ja tutustumaan kevään juhlaohjelmistoon.