Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 25 min
2 väliaikaa (30 min)
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-90 €

Kevätkauden 2021 esitykset peruttu

Kaikki Oopperan ja Baletin kevätkauden 2021 esitykset on peruttu.
Joutsenlammen sekä Cavalleria rusticanan & Pajatson esitykset siirtyvät kaudelle 2021–2022. RING-tetralogia jatkuu elokuussa 2022. Kauden 2021–2022 ohjelmisto julkistetaan 28.4.
Olemme erikseen yhteydessä peruttuihin esityksiin liput ja/tai tarjoilut ostaneisiin asiakkaisiin.

Yksi ilta, kolme tanssiteosta

Triplan mukana pääset matkalle maailman ympäri. Illassa nähdään kolmen kovassa nosteessa olevan koreografin puhuttelevat nykytanssiteokset.

Brittiläisen Akram Khanin Dust käsittelee naisten ja heidän rintamalle joutuneiden rakkaittensa suhdetta ensimmäisen maailmansodan aikana. Fei Bo on kiinalainen uuden polven koreografi, jonka teos Earthborn esittelee kaksi näkökulmaa; miehen ja naisen. Näistä toinen edustaa modernia, toinen primitiivistä sivilisaatiota. Palkitun amerikkalaisen koreografin Justin Peckin dynaaminen Heatscape on puolestaan saanut innoituksensa Miamin taidekortteleista.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

#tripla #worldwidedance

Heatscape

Justin Peck – Bohuslav Martinů

Energistä liikettä, kaunista musiikkia

Justin Peckin teos Heatscape on saanut inspiraationsa Miamin elämää sykkivistä, muraalien valtaamista Wynwoodin taidekortteleista. Teos tuo näyttämölle näyttäviä geometrisiä muotoja ja nuorta, romanttista energiaa.

Peckin nopeatempoinen koreografia ja kuvataiteilija Shepard Faireyn näyttävä katutaide antavat katsojalle monitasoisen kokemuksen. Teos herättää havainnoimaan niin liikettä, musiikkia, katutaidetta kuin tunteitakin. 17 tanssijan koreografia tulvii energiaa, joka vapautuu yllättäen räjähtävistä liikkeistä ja monimutkaisten kuvioiden rakentumisesta ja purkautumisesta.

Teoksen musiikiksi Peck on valinnut 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen tšekkiläisen säveltäjän Bohuslav Martinůn konserton pianolle ja orkesterille. Musiikki tuo esitykseen laajan kirjon erilaisia melodioita ja tunnelmia, joita Peck seuraa koreografiassaan tarkasti.

Justin Peck on työskennellyt koreografina vuodesta 2009, ja hän on ollut New York City Ballet’n vakituinen koreografi vuodesta 2014. 32-vuotias Peck on nuoresta iästään huolimatta luonut jo yli 40 tanssiteosta, joita ovat esittäneet New York City Ballet’n lisäksi mm. Pariisin oopperan baletti, Hollannin kansallisbaletti, San Franciscon, Miami Cityn ja Houston baletit sekä Joffrey Ballet.

Mukaansatempaava Heatscape sai kantaesityksensä Miami City Ballet’ssa vuonna 2015, ja ensiesityksensä Euroopassa vuonna 2018 Dresdenin Semper Operin baletissa.

Katso video

Tuotanto on vuokrattu Semperoper Dresdenistä.

Kuva: Semperoper Ballett / Ian Whalen
Video: Miami City Ballet

Earthborn

Fei Bo

Alkuperäiskansojen ja globaalin nykytanssin vuoropuhelu

Fei Bon uuden teoksen inspiraationa ovat luonnossa elävät alkuperäiskansat ja niiden läheinen suhde maahan. Alkuperäiskansat luovat kiinnostavia kontrasteja ympäristöönsä. Vahva elämänhalu äärimmäisen kylmässä ilmastossa ja perinteiset, kirkkaanväriset vaatteet valkeaa lunta vasten ovat kuin pieniä liekkejä harmaan jään keskellä. Kun tämä energia kohtaa luonnon, syntyy maahan uutta elämää.

Fei Bo on aasialaisen nykytanssin nouseva nimi, jonka koreografiat ovat herättäneet huomiota niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Teoksissaan hän yhdistää kiinalaisia perinteitä ja itämaisia näkökulmia länsimaisiin taidemuotoihin, mikä luo kiinnostavaa vuoropuhelua eri taidemuotojen ja kulttuurien välille. Kansallisbaletissa kantaesityksensä saavassa teoksessa kiinalainen säveltäjä Alan Qin yhdistää mukaan myös saamelaisen Duo Vildán musiikkia, jota kuullaan duon paikan päällä esittämänä. Fei Bo ei halua vetää raja-aitoja erilaisten kulttuurien välille, vaan näkee tanssin fuusiona, joka nykypäivän globaalissa maailmassa voi ammentaa elementtejä erilaisista kulttuureista.

Fei Bon juuret ovat kiinalaisessa oopperaperheessä, ja hän opiskeli lapsena perinteistä kiinalaista tanssia. Omien koreografioiden tekemisen hän aloitti 16-vuotiaana opiskellessaan nykytanssia Pekingin tanssiakatemiassa. Valmistuttuaan 2002 hän on työskennellyt Kiinan kansallisbaletin vakituisena koreografina.

Fei Bo on niittänyt kansainvälistä mainetta yhteistyössään mm. Akram Khanin ja Tamara Rojon kanssa. Hän voittanut monia koreografikilpailuja, mukaan lukien Helsingin kansainvälisen balettikilpailun koreografiapalkinnot 2005 ja 2012.

Dust

Dust

Akram Khan – Jocelyn Pook

Kotirintaman sotamuistoja

Akram Khanin tanssiteos Dust syntyi ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistoksi. Tanssi täynnä kipua ja voimaa, jyskyttävä musiikki ja tunnelman luova valaistus vievät katsojan mukanaan kotirintamalle heti teoksen alusta.

Khan keskittyy teoksessaan kotirintaman ammustehtaalla työskennelleisiin naisiin. He joutuivat luovuttamaan isänsä, puolisonsa ja poikansa rintamalle tietäen samalla valmistavansa aseita, jotka koituivat toisten isien, puolisoiden ja poikien kohtaloksi.

Teoksen lähtökohtana oli säveltäjä Jocelyn Pookin löytämä sotilaan haastattelu ja laulu, jotka on äänitetty sodan aikana. Hauras ja koskettava nauhoitus tehtiin vain muutamaa viikkoa ennen sotilaan kuolemaa. Äänite päätyi mukaan myös teoksen äänimaailmaan.

Dust

Koreografin tausta kathak-tanssissa

Bangladeshilaistaustaiseen perheeseen Lontoossa syntynyt Akram Khan yhdistää monissa teoksissaan nykytanssin ja perinteisen bengalilaisen kathak-tanssin liikekieltä. Jo lapsena Khan esitti kathak-pohjaista tanssia Viidakkokirjan ja Mahabharatan esityksissä. Akram Khanin oman tanssiryhmän ja useiden muiden nykytanssiryhmien lisäksi Khanin luomia koreografioita on nähty niin Lontoon olympialaisten avajaisissa kuin Kylie Minoguen konserteissakin.

Dust on Akram Khanin ja säveltäjä Jocelyn Pookin kolmas yhteinen teos ja Khanin ensimmäinen varta vasten balettitanssijoille tehty koreografia. Sitä on seurannut muun muassa suuren menestyksen saanut Khanin versio Gisellestä. Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa on aiemmin nähty Khanin ja Sylvie Guillemin duo Sacret Monsters vuonna 2010.

Tuotanto on vuokrattu Englannin kansallisbaletista.

Kuvat Arnaud Stephenson, Laurent Liotardo / Englannin kansallisbaletti
Video Englannin kansallisbaletti

Kuuntele Tripla-tanssiteoksen musiikkia

Tekijät

Heatscape
Koreografia
Justin Peck
Musiikki
Bohuslav Martinů
Lavastus
Shepard Fairey / ObeyGiant.com
Valaistus
Brandon Stirling Baker
Puvut
Reid Bartelme
Puvut
Harriet Jung
Earthborn
Koreografia
Fei Bo
Musiikki
Alan Qin
Puvut
Kun Li
Valaistus
Mika Haaranen
Dust
Koreografia
Akram Khan
Musiikki
Jocelyn Pook
Lavastus
Sander Loonen
Puvut
Kimie Nakano
Valaistus
Fabiana Piccioli
Dramaturgia
Ruth Little

Varmista paikkasi, hanki kausikortti

kahdet kasvot
Koe mielen molemmat puolet

Kaikkien aikojen kausikortti

Kausikortin ostaessasi hankit liput uutuusesityksiin, joita on kaudella 2020–21 yhteensä seitsemän. Niistä kaksi on useamman teoksen kokonaisuuksia, joten nautit yhdellä kortilla jopa 10 eri teoksesta. Samalla saat katsomosta oman vakiopaikan ja tusinan tuntuvia etuja.

Kausikorttipaketteja on myynnissä rajallisesti. Tällä hetkellä kaikki kausikorttipaketit ovat loppuunvarattu.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Etusi -20% Radisson Blu -hotelleihin

Täydennä elämysiltasi hotelliyöllä. Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan.

Hemmottelutarjous pitää sisällään kahden hengen yöpymisen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessanne sekä Super Breakfast -aamiaisen.

Tutustu tyylikkäisiin hotelleihin ja varaa hotelliyö.