Hukkasin lompakkoni Oopperassa, mistä voisin kysellä sen perään?
Voit tiedustella löytötavaroita päivystävältä vahtimestarilta, p. (09) 4030 2306. Löytötavarat toimitetaan kahden viikon välein Suomen löytötavarapisteeseen. Kansallisooppera ja -baletti ei vastaa yleisön henkilökohtaisesta omaisuudesta.
Kuka on suunnitellut talon?
Oopperatalon suunnitteli arkkitehtitoimisto Hyvämäki – Karhunen – Parkkinen. Suunnittelukilpailu julistettiin vuonna 1975 ja Oopperatalo avattiin Töölönlahden rannalle 1993.
Kuinka paljon katsojia saliin mahtuu?
Suuren salin katsomossa on 1305 paikkaa, Alminsalissa tapahtumasta riippuen 200–500 paikkaa. Lisäksi kauniit lämpiöt soveltuvat hyvin pienimuotoisiin esityksiin ja konsertteihin. Oopperatalo on myös suosittu juhla- ja kokouspaikka. Jos olet järjestämässä tilaisuutta pienelle tai isolle joukolle, autamme mielellämme.
Minkä pituinen väliaika on?
Väliajan kesto on noin 25 minuuttia. Osassa esityksiä on kaksi väliaikaa, useimmissa yksi.
Sisältyykö väliaika kokonaiskestoon?
Kyllä, se on aina laskettu mukaan esityksen kokonaiskestoon.
Kuinka pitkä esitys on?
Esityksen kesto vaihtelee teoksen mukaan. Keston voit tarkistaa jokaisen teoksen esittelysivulta. Kesto ilmoitetaan myös lämpiössä jaettavassa lehdykässä, jossa luetellaan illan esiintyjät (välilehti).
Kuinka löydän paikkani?
Lippuusi on merkitty tarkka paikka ja se, kannattaako sinun mennä sisään saliin oikealta vai vasemmalta puolelta. Permannolle mennään päälämpiöstä portaita alas. Ensimmäinen parvi sijaitsee päälämpiön tasolla, toiselle ja kolmannelle parvelle pääsee hissillä tai portaita pitkin.
Penkkirivien päädyissä on rivinumeroinnit, ja istumapaikan numerot löytyvät istuimista. Voit tarkastaa paikkasi ennakkoon katsomokartoista.
Missä ovat naisten- ja miestenhuoneet?
Oopperatalossa on useampia vessoja. Ne löytyvät Alfonsin aulasta Töölönlahden sisäänkäynnin läheltä, Ainon aulasta pääsisäänkäynnin puolella (Mannerheimintien puoli) sekä Juhan kulmasta päälämpiön perältä. Esteetön wc-tila (inva-wc) sijaitsee Alfonsin aulassa (Töölönlahden sisäänkäynnin puoli).
Miten pitää pukeutua? Pitääkö ensi-iltaan pukeutua juhlavasti?
Kansallisooppera ja -baletti on tarkoitettu kaikille ja niinpä pukeutuminenkin on varsin vapaamuotoista. Olet tervetullut, viihdyitpä parhaiten juhlapuvussa tai farkuissa ja villapaidassa. Voit katsoa mallia OopperaLooks-jutuista.
Moni haluaa kuitenkin vaalia pientä juhlallisuutta pukeutumisessa: miehillä näkyy paljon pikkutakkeja ja pukuja, ja näkeepä toisinaan iltapukuihin sonnustautuneita naisiakin. Ensi-iltoihin liittyy hitunen glamouria, jota yleisökin hiukan juhlavammalla pukeutumisellaan usein vaalii.
Vaikka mitään virallista sääntöä ei ole, näyttää siltä, että yleisö haluaa pukeutua aavistuksen arkea juhlallisemmin tullessaan Oopperaan ja Balettiin. Kyse on kuitenkin omasta valinnasta.
Saako esityksen aikana poistua salista?
Kesken esityksen salista ei ole toivottavaa poistua, sillä tarkoituksena on taata niin muille katsojille kuin esiintyjillekin mahdollisimman rauhaisa esitys. Niinpä jos salista poistuu kesken esityksen, takaisin pääsee vasta väliajan päätyttyä.
Pääseekö saliin myöhässä, jos esitys on jo alkanut?
Saliin ei pääse myöhästyneenä sisään, koska tarkoituksena on taata niin muille katsojille kuin esiintyjillekin rauha esityksen aikana. Jos myöhästyt, pyydä apua vahtimestarilta aulassa tai lämpiössä.
Saako esityksestä ottaa kuvia?
Esityksen kuvaaminen ja musiikin taltioiminen on ehdottomasti kielletty. Voitkin keskittyä nauttimaan esityksestä kaikilla aisteillasi ja palata tunnelmiin esityksen verkkosivulla, jossa julkaisemme teoskuvia ja mahdollisia trailereita. Sen sijaan esiintyjien loppukiitosten kuvaaminen sekä lämpiötiloissamme somettaminen on enemmän kuin sallittua. Kuvaa tunnelmat väliajalta ja tägää kuvaan @oopperabaletti niin mekin löydämme sen. Ethän jaa kuvia muista asiakkaista ilman lupaa.