Siirry sisältöön

Uuden Ring-tuotannon ohjaajaksi on valittu Anna Kelo

Suomalaisvoimin toteutettava Der Ring des Nibelungen eli Nibelungin sormus nähdään Kansallisoopperassa vuosina 2019–2021. Tuotannon ohjaajaksi on valittu Anna Kelo ja sen johtaa Esa-Pekka Salonen.

Anna Kelon omia ohjauksia Kansallisoopperalle ovat olleet Aarre Merikannon Juha vuonna 2011 ja Mozartin Figaron häät, joka sai ensi-iltansa 2014. Vuosina 2016–2017 Kelo on uusintaohjannut Götz Friedrichin Ring-tetralogian New National Theatrelle Tokioon. Savonlinnan Oopperajuhlille hän on ohjannut Olli Kortekankaan oopperan Isän tyttö yhdessä Michael Baranin kanssa ja Ilmajoen Musiikkijuhlille Oskar Merikannosta kertovan oopperan Elämälle. Suomen kansallisoopperassa Kelo on toiminut vuodesta 1994 ensin ohjausassistenttina ja vuodesta 1998 pääohjausassistenttina. Kelo on valmistunut musiikkiteatteriohjaajaksi Venäjän teatteriakatemiasta vuonna 1992.

”Annalla on Ring-tetralogiasta selkeä ja vahva visio, jossa tematiikka, draama, musiikki ja henkilöohjaus kohtaavat. Anna on työskennellyt vuosia teoksen parissa ja tuntee sen syvällisesti – olemme iloisia saadessamme hänet ohjaajaksi uuteen tuotantoon,” kertoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Ring-tuotannon kapellimestarina nähdään Kansallisoopperan taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen. ”Olen tyytyväinen valintaan ja yhteistyö on käynnistynyt sujuvasti,” Salonen sanoo.

Salosen assistentiksi produktioon on kiinnitetty nuori kapellimestarilupaus Klaus Mäkelä, joka debytoi Kansallisoopperassa keväällä 2017 johtaen Melartinin Aino-oopperan konserttiversiona. Ringin Työryhmään kuuluvat ohjaaja Anna Kelon lisäksi teoksen visuaalisuuden kokonaisuudesta eli valaistuksesta, videosuunnittelusta ja lavastuksesta vastaava Mikki Kunttu ja pukusuunnittelija Erika Turunen. Wotanin roolin laulaa Tommi Hakala ja Brünnhilden Johanna Rusanen-Kartano. Muut solistit kerrotaan myöhemmin.

Sarjan oopperat tuotetaan kahden teoksen vuosivauhdilla. Ensimmäisenä tulee ensi-iltaan Reininkulta syksyllä 2019. Sitä seuraavat Valkyyria keväällä 2020, Siegfried syksyllä 2020 ja Jumalten tuho keväällä 2021. Tetralogia nähdään myöhemmässä vaiheessa myös kokonaisuutena.