Siirry sisältöön

Kansallisooppera, Esa-Pekka Salonen ja Paula Vesala yhteistyössä Opera Beyond -projektissa

Suomen kansallisooppera ja -baletti aloittaa uudenlaisen yhteistyön säveltäjä Esa-Pekka Salosen ja dramaturgi Paula Vesalan kanssa. Vuonna 2020 ensi-iltansa saava, festivaaleille ja kiertueille suunniteltu teos hyödyntää immersiivistä teknologiaa. Viiveettömät 5G-verkot, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat uudenlaisten taidekokemusten ja immersiivisyyden avainteknologiat.

Perinteisen näyttämökokemuksen ulkopuolelle sijoittuvan teoksen toteutustapa haetaan kansainvälisen kilpailun kautta. Teos voidaan toteuttaa esimerkiksi immersiivisenä tilainstallaationa, virtuaalitodellisuuspelinä tai interaktiivisena lyhytelokuvana. Kilpailu on avoin uudesta teknologiasta kiinnostuneille luoville tiimeille, kotimaassa ja ulkomailla. Kilpailu huipentuu Helsingissä 29.─31.5.2019 järjestettävään kansainväliseen First Session -tapahtumaan, jonka päätteeksi kilpailuehdotusten joukosta valitaan toteutettava idea. Voittavan idean takana oleva tiimi kiinnitetään yhteistyöhön Kansallisoopperan, Salosen ja Vesalan kanssa.

Toteutettava teos on osa Kansallisoopperan ja -baletin viime vuonna käynnistynyttä monivuotista ja kunnianhimoista Opera Beyond -projektia. Projekti tähtää elämyksellisyyden kasvattamiseen esittävässä taiteessa sekä uusien teknologisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen oopperassa ja baletissa. Projektin takana on Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, ja hanketta tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö. Kansallisooppera ja -baletti kutsuu mukaan myös muita yksityisiä rahoittajia ja kumppaneita.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista. Hänen sävellystuotantonsa on laaja ja taiteellisesti merkittävä. Salonen tunnetaan myös visionäärinä, joka on jo aikaisemmin tuonut klassista musiikkia ennakkoluulottomasti uudenlaisille teknologisille alustoille. Salonen toimii vielä vuoteen 2021 saakka Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina ja aloittaa vuonna 2020 San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana.

Paula Vesala on yksi Suomen tämän hetken menestyneimpiä artisteja. Oman musiikkinsa lisäksi Vesala on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita lukuisille muille artisteille. Musiikinteon lisäksi Vesala on esiintynyt elokuvissa, kirjoittanut näytelmiä sekä työskennellyt dokumentaristina. Vesala on opiskellut musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa sekä dramaturgiaa ja käsikirjoitusta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja UCLA-yliopistossa Los Angelesissa.

Kilpailusta löytyy lisätietoa projektin nettisivulta: operabeyond.com