Siirry sisältöön

Esa-Pekka Salonen Oopperan ja Baletin taiteelliseksi partneriksi

Suomen kansallisooppera ja -baletti on solminut yhteistyösopimuksen kapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salosen kanssa. Taiteellisena partnerina Salonen työskentelee laaja-alaisesti Oopperan ja Baletin hyväksi. Hän johtaa esityksiä, ohjelmistoon tuodaan Salosen sävellyksiä ja lisäksi Salonen toimii taiteellisena neuvonantajana.

Salonen nousee orkesterin eteen jo 2.9. ensi-iltansa saavassa Elektrassa ja hän johtaa myös vuonna 2019 käynnistyvän neljän ensi-illan Ring-sarjan (Nibelungin sormus). Muut tulevat musiikinjohtotehtävät kerrotaan erikseen kausijulkistusten yhteydessä.

Sopimukseen kuuluu tehtäviä myös varsinaisen taiteellisen työn ulkopuolella: Ooppera- ja balettitaiteen puolestapuhujana Esa-Pekka Salonen osallistuu Kansallisoopperan ja -baletin kumppanuuksien kehittämiseen.

”Oli kyseessä Esa-Pekka Salosen rooli kapellimestarina, säveltäjänä tai kulttuurivaikuttajana, hänen taiteensa ja ajatuksensa ovat aina kiinnostaneet laajasti. Iloitsemme siitä, että Esa-Pekka on tässä vaiheessa merkittävää uraansa valmis toimimaan entistä tiiviimmin suomalaisen ooppera- ja balettitaiteen hyväksi. Hän tulee inspiroimaan niin taiteilijoita kuin yleisöä”, sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

”Kapellimestarin ja säveltäjän työstäni suurin osa viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana on ollut ulkomailla. Tuntuu hyvältä tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia lopulta kotimaassa, ja erityisesti Kansallisoopperassa ja -baletissa, jossa taiteellisen kunnianhimon liekki palaa kirkkaasti ja voimalla”, Esa-Pekka Salonen sanoo. ”Ooppera kiinnostaa minua taidemuotona yhä enemmän, ja odotan innolla stimuloivaa yhteistyötä Oopperan ja Baletin erinomaisen tiimin kanssa.”

Taiteellisen partnerin rinnalle kiinnitetään tulevaisuudessa kapellimestari, joka vastaa osaltaan esitysten johtamisesta ja orkesterin jatkuvasta kehittämisestä.

Yhteistyösopimukseen Salosen kanssa kuuluu myös nuoren suomalaisen kapellimestarin mentorointi. Salosen assistentiksi Ring-sarjaan on nimitetty nuori lupaus Klaus Mäkelä.

Viisivuotinen sopimuskausi on käynnistynyt Elektra-oopperan harjoitusten myötä ja jatkuu vuoden 2021 loppuun.