Siirry sisältöön

Arvostettu taiteilija Jaakko Kuusisto on poissa

Musiikkielämä on kokenut korvaamattoman menetyksen. Viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto on poissa. Hän menehtyi vaikeaan sairauteen 23.2.2022.

Jaakko Kuusisto sai vain 48 elinvuotta. Ne vuodet hän käytti täydesti ja teki monta uraa. Aluksi hän tuli tunnetuksi viulistina, menestyi kilpailuisssa, esiintyi orkestereiden solistina, soitti kamarimusiikkia, toimi Lahti Sinfonian konserttimestarina, teki levytyksiä ja hallitsi kaikki musiikin lajit yhtä suvereenisti.

Monipuolisella muusikolla alkoi olla yhä enemmän kysyntää myös kapellimestarina. Hän johti orkestereita Suomessa ja maailmalla, oli Oulu Sinfonian päävierailija ja sittemmin Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari. Hän ehti toimia myös Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana, valtionosuuksien uudistamista suunnitelleen komitean puheenjohtajana ja Oulun kaupunginvaltuutettuna. Jaakko Kuusistoa pyydettiin moniin tehtäviin, sillä hänessä yhdistyivät ainutlaatuisella tavalla monipuolinen asiantuntemus, äärimmäisen korkea työmoraali, älyn terävyys, humaani elämänasenne ja rauhallisen ihmisläheinen olemus.

Viime vuosina Jaakko Kuusisto nousi yhä enemmän esiin säveltäjänä. Menestystä saivat monet konsertot, ja etenkin taiturillinen viulukonsertto on saavuttanut suuren suosion. Ei ihme, sillä Jaakko Kuusiston musiikki innostaa niin esittäjiä kuin yleisöäkin. Hänen sävellyksissään on aina tarttuvaa melodista ainesta, tunteisiin vetoavaa harmoniaa, elämäniloa sykkiviä rytmejä ja sädehtiviä orkesterivärejä.

Taipumukset viittasivat vahvasti oopperaan, ja lastenoopperasta Koirien Kalevala alkoikin useita pienimuotoisia näyttämöteoksia sekä kaksi kokoillan oopperaa tuottanut ura. Suomen kansallisoopperassa Jaakko Kuusisto tuli tutuksi editoidessaan, sovittaessaan ja orkestroidessaan oopperan Indigo, jonka esitykset vuonna 2016 hän myös johti. Seuraavaksi häneltä tilattiin ooppera Jää. Siinä hän pääsi tarttumaan tuttuun aihepiiriin, sillä hän oli aina liikkunut merellä ja asunut vuoden Utössä. Oopperan musiikissa soivatkin vaikuttavasti niin ulkosaariston talvimyrskyt kuin kesän lempeät tuulet.

Jää: Hannu Forsberg; Petri Vesa; Petri Pussila; Marcus Groth; Marjukka Tepponen; Ville Rusanen; Jenni Lättilä; Jussi Merikanto; Jenny Carlstedt; Tiina Penttinen; Matias Haakana; Hannu Niemelä; Tove Åman
Jää-ooppera sai kantaesityksensä Kansallisoopperassa tammikuussa 2019. Kuva: Stefan Bremer

Jää sai suuren suosion vuonna 2019 ja se merkitsi yhtä huippukohtaa Jaakko Kuusiston elämässä. Pian tapahtui kuitenkin dramaattinen käänne. Kesällä 2020 löydettiin aivokasvain, joka osoittautui pahanlaatuiseksi. Jaakko Kuusisto jakoi avoimesti tiedon sairaudestaan, ja koko musiikkiyhteisö seurasi myötäeläen hänen hoitonsa vaiheita. Ilo ja kiitollisuus oli suuri, kun Jaakko Kuusisto leikkauksen jälkeen palasi täysissä voimissa johtamaan Jään esitykset syksyllä 2020. Ura jatkui ja elämä voitti. Jaakko Kuusisto tiesi kuitenkin, että jää voi pettää jalkojen alla milloin tahansa. Niin tapahtui joulukuussa 2021.

Jään harjoituksissa päästiin syksyllä 2018 ensimmäisen kerran kohtaukseen, jossa papin vaimo laulaa hukkuneen miehensä vierellä jäähyväisaarian. ”Minuutit muuttuvat tunneiksi, päiviksi, ja meidän yhteinen elämämme on yhä etäämmällä, minä yritän tavoittaa sitä enkä enää ulotu siihen, en saa sitä takaisin, sillä aika vie sinua kauemmaksi, kuin virta.” Aariaa ei päästy loppuun, sillä laulajat murtuivat kyyneliin, niin suuri oli musiikin ja tilanteen tunnelataus. Silloin kukaan ei aavistanut, miten nopeasti kuluisivat loppuun Jaakko Kuusiston minuutit, tunnit ja päivät.

Teksti: Juhani Koivisto

Koivisto on kirjoittanut libretot Jaakko Kuusiston oopperoihin Elämälle! ja Jää

Jään taltiointi tulee myöhemmin tänään katsottavaksi Yle Areenaan ja Stage24-palveluumme. Taltiointi on katsottavissa 20.5. saakka. Jää esitetään Yle Teemalla 20.3. klo 14.10.