Siirry sisältöön

Koululaisoopperaa koko Suomelle

Ihmepoika A

Uusi koululaisooppera Ihmepoika A kiertää kouluissa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan on kirjoittanut rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, säveltänyt Timo Hietala, ohjannut Riikka Oksanen ja visualisoinut Anna Kontek. Esitys sai ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, jonka jälkeen teos kiertää syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen.

Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Kansallisbaletti ensi kertaa Japanissa

Kansallisbaletti vieraili Japanissa huhtikuussa 2017 ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Tokion Bunkamura Orchard Hallissa nähtiin kuusi esitystä 22.–25. huhtikuuta ja Osakassa kaksi esitystä 29.–30. huhtikuuta. Vierailulla oli mukana lähes puolet Kansallisbaletin tanssijoista. Ohjelmassa oli gaalailta, joka koostui katkelmista Kansallisbaletin parhaista teoksista. Mukana oli mm. Imre Eckin Tuonelan joutsen Sibeliuksen musiikkiin sekä katkelmat Joutsenlammesta, Don Quijotesta ja Jorma Uotisen Ballet Pathétiquesta. Gaalan päätti vajaan tunnin pituinen, varta vasten Japanin-vierailulle suunniteltu Tove Janssonin Taikurin hattu -kirjaan pohjautuva muumibaletti. Uuden teoksen koreografia on Kenneth Greven käsialaa ja musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Suomen kansallisbaletin Japanin-kiertueen yhteistyökumppanina oli Finnair. Vierailu oli osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi

“Olemme ylpeitä saatuamme kutsun vierailulle, sillä tämä on Suomen kansallisoopperan ja -baletin kaikkien aikojen ensimmäinen vierailu Japaniin. Japaniin kutsutaan vain maailman parhaita ryhmiä, ja yleisön balettitietämys on korkea, joten kutsu on suuri kunnia meille.”

– Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve

Kuvan muumihahmo: © Moomin Characters™

Kuvia Japanin kiertueen gaalaesityksestä

Muumipeikko ja taikurin hattu

Uusi muumibaletti valloitti Japanin

Kenneth Greven ja Tuomas Kantelisen uusi muumibaletti Muumipeikko ja taikurin hattu sai kantaesityksensä Kansallisbaletin Japanin-vierailulla Tokiossa huhtikuussa 2017. Euroopan ensi-iltansa teos saa Alminsalissa tammikuussa 2018.

Lue lisää Muumipeikko ja taikurin hattu -baletista >

Vierailutunnelmat somessa #FNBtour

Ooppera ja Baletti kiertueella

Kansallisbaletin vierailuja on seurattu vuoden 2017 aikana tiiviisti Oopperan ja Baletin sosiaalisessa mediassa. Näe videopätkiä kulissien takaa ja palaa Japanin-kiertueen tunnelmiin seuraamalla tunnistetta #FNBtour.

Kansallisbaletti vieraili Kööpenhaminassa tammikuussa 2017

Lumikuningatar 2016

Suomi mainittu!

Kansallisbaletti sai kunnian olla mukana avaamassa Suomi 100-juhlavuotta Kööpenhaminassa tammikuussa 2017. Vierailu oli osa juhlavuoden kansainvälisiä huippuhetkiä.

Kansallisbaletin tanssijat esittivät Kenneth Greven hittibaletin Lumikuningattaren Tanskan kuninkaallisessa baletissa yhteensä neljä kertaa 27.–29.1.2017. Kertun roolissa tanssivat Salla Eerola ja Tiina Myllymäki sekä Kain roolissa Michal Krčmář ja Sergei Popov. Teoksen nimiroolissa nähtiin Yimeng Sun ja Hanako Matsune.

Kööpenhaminan esityksissä kertojana nähtiin tanskalainen näyttelijä Vibeke Hastrup, joka on 30 vuotta jatkuneen uransa aikana näytellyt mm. elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa. Viime vuosina Hastrup on vieraillut mm. tv-sarjoissa Vallan linnake ja Petos.

Kansallisbaletin Kööpenhaminan vierailua tukivat Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Suomi 100 -ohjelma ja Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti.

Juha Sipilä ja kuningatar Margareeta mukana Kööpenhaminan vierailulla

Pääministeri Sipilä ja kuningatar Margareeta osallistuivat Lumikuningatar-ensi-iltaan

100-vuotiasta Suomea juhlittiin Tanskan kuninkaallisessa teatterissa arvovaltaisessa seurassa. Mukana olivat Tanskan kuningatar Margareeta ja Suomen pääministeri Juha Sipilä. Kööpenhaminan ensi-illassa mukana oli myös useita ministereitä, diplomaatteja, tanskalaisia arvovieraita ja Suomen ystäviä.

Lumikuningatar hurmasi tanskalaiset

Tanskalaisyleisö otti suomalaisten rakastaman baletin vastaan erittäin lämpimästi.

Lumikuningatar

”Tämä on Suomen kansallisbaletin ensimmäinen vierailunäytäntö Kööpenhaminassa, ja toivottavasti ei viimeinen.”

– CPH Culture

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

”Näyttävä kylmän Pohjolan vierailunäytäntö, jonka mieluusti näkisimme uudelleen.”

Arvioita ja muita kirjoituksia Kööpenhaminan vierailusta:

Naiselo45+ -blogi: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset

Berlingske: Snedronningen på segway

Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.

Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år

XQ28.dk: Magisk eventyrballet

Teater1: Snedronningen

Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun

Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale

So You Think You Can Muuv? -työpajat kiertävät Suomea

Vauhdikkaat työpajat innostavat 5.-9.-luokkalaisia tanssimaan ja luomaan omia koreografioita ammattitanssijoiden kanssa. Ammattitanssijat näyttävät esimerkillään kuinka hauskaa ja helppoa liikkuminen voi olla. Korkealaatuiset tanssiesitykset ja kannustava ote nuorten omaan liikkumiseen ovat työpajan lähtökohdat. Kaikki liike on tanssia, ja kaikilla on lupa liikkua.

Työpajoja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja vaihtelevasti muilla paikkakunnilla.

Lue lisää So You Think You Can Muuv? -työpajoista