Siirry sisältöön

Kansallisbaletin tähtihetkiä Tampereella

Kevätkausi 2018. On aika herätä hyvään.

Kansallisbaletti vieraili Tampere-talossa 25.–26.5.2019. Ainutkertaisessa gaalaesityksessä esitettiin aimo annos klassisen baletin ja nykytanssin parhaita paloja. Gaalaillassa nähtiin myös kokonaisuudessaan suuren suosion saavuttanut Kenneth Greven Muumi-baletti.

Ooppera ja Baletti Oulussa

Pikaparantola

Ooppera ja Baletti vieraili Oulun teatterissa 24.–27.10.2018. Vierailulla nähtiin koko perheelle sopiva muumibaletti, Iiro Rantalan säveltämä syksyllä 2018 ensi-iltansa saanut Pikaparantola-ooppera, ainutkertainen balettigaala sekä pikkuväen makuun sovitettu Miniooppera: Tuhkimo. Minioopperan kaikki esitykset toteutettiin yhteistyössä Ideapark Oulun ja Osuuskauppa Arinan kanssa.

Koululaisoopperaa koko Suomelle

Ihmepoika A

Koululaisooppera Ihmepoika A kiersi kouluissa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyi alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan on kirjoittanut rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, säveltänyt Timo Hietala, ohjannut Riikka Oksanen ja visualisoinut Anna Kontek. Esitys sai ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, jonka jälkeen teos kiersi syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen.

Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Syyssonaatti vieraili Baltic Sea -festivaalilla

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Ylistetyn oopperan konserttiversio nähtiin Ruotsissa elokuussa 2018

Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Kaudella 2017–2018 Kansallisoopperalla täysille saleille esitetty ooppera nähtiin konserttiversiona elokuun 2018 Baltic Sea -festivaalilla Ruotsissa.

Kansallisbaletti ensi kertaa Japanissa

Kansallisbaletti vieraili Japanissa huhtikuussa 2017 ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Tokion Bunkamura Orchard Hallissa nähtiin kuusi esitystä 22.–25. huhtikuuta ja Osakassa kaksi esitystä 29.–30. huhtikuuta. Vierailulla oli mukana lähes puolet Kansallisbaletin tanssijoista. Ohjelmassa oli gaalailta, joka koostui katkelmista Kansallisbaletin parhaista teoksista. Mukana oli mm. Imre Eckin Tuonelan joutsen Sibeliuksen musiikkiin sekä katkelmat Joutsenlammesta, Don Quijotesta ja Jorma Uotisen Ballet Pathétiquesta. Gaalan päätti vajaan tunnin pituinen, varta vasten Japanin-vierailulle suunniteltu Tove Janssonin Taikurin hattu -kirjaan pohjautuva muumibaletti. Uuden teoksen koreografia on Kenneth Greven käsialaa ja musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Kansallisbaletin Japanin-kiertueen yhteistyökumppanina oli Finnair. Vierailu oli osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi

“Olemme ylpeitä saatuamme kutsun vierailulle, sillä tämä on Suomen kansallisoopperan ja -baletin kaikkien aikojen ensimmäinen vierailu Japaniin. Japaniin kutsutaan vain maailman parhaita ryhmiä, ja yleisön balettitietämys on korkea, joten kutsu on suuri kunnia meille.”

– Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve

Kuvan muumihahmo: © Moomin Characters™

Kuvia Japanin kiertueen gaalaesityksestä

Vierailutunnelmat somessa #FNBtour

Ooppera ja Baletti kiertueella

Kansallisbaletin vierailuja on seurattu tiiviisti Oopperan ja Baletin sosiaalisessa mediassa. Näe videopätkiä kulissien takaa ja palaa Japanin-kiertueen tunnelmiin seuraamalla tunnistetta #FNBtour.

Kansallisbaletti Kööpenhaminassa

Lumikuningatar 2016

Suomi mainittu!

Kansallisbaletti sai kunnian olla mukana avaamassa Suomi 100-juhlavuotta Kööpenhaminassa tammikuussa 2017. Vierailu oli osa Suomen juhlavuoden kansainvälisiä huippuhetkiä.

Kansallisbaletin tanssijat esittivät Kenneth Greven hittibaletin Lumikuningattaren Tanskan kuninkaallisessa baletissa yhteensä neljä kertaa 27.–29.1.2017. Kertun roolissa tanssivat Salla Eerola ja Tiina Myllymäki sekä Kain roolissa Michal Krčmář ja Sergei Popov. Teoksen nimiroolissa vierailulla nähtiin Yimeng Sun ja Hanako Matsune.

Kööpenhaminan esityksissä baletin isoäiti-kertojaa esitti tanskalainen näyttelijä Vibeke Hastrup, joka on 30 vuotta jatkuneen uransa aikana näytellyt mm. elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa. Viime vuosina Hastrup on vieraillut mm. tv-sarjoissa Vallan linnake ja Petos.

Kansallisbaletin Kööpenhaminan vierailua tukivat Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Suomi 100 -ohjelma ja Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti.

Juha Sipilä ja kuningatar Margareeta mukana Kööpenhaminan vierailulla

Pääministeri Sipilä ja kuningatar Margareeta osallistuivat Kööpenhaminan ensi-iltaan

100-vuotiasta Suomea juhlittiin Tanskan kuninkaallisessa teatterissa arvovaltaisessa seurassa. Mukana olivat Tanskan kuningatar Margareeta ja Suomen pääministeri Juha Sipilä. Lumikuningatar-baletin ensi-illassa Kööpenhaminassa mukana oli myös useita ministereitä, diplomaatteja, tanskalaisia arvovieraita ja Suomen ystäviä.

Mikä kunnia!

Lumikuningatar hurmasi tanskalaiset

Tanskalaisyleisö otti suomalaisten rakastaman baletin vastaan erittäin lämpimästi.

Lumikuningatar

”Tämä on Suomen kansallisbaletin ensimmäinen vierailunäytäntö Kööpenhaminassa, ja toivottavasti ei viimeinen.”

– CPH Culture

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

”Näyttävä kylmän Pohjolan vierailunäytäntö, jonka mieluusti näkisimme uudelleen.”

Arvioita ja muita kirjoituksia Kööpenhaminan vierailusta:

Naiselo45+ -blogi: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset

Berlingske: Snedronningen på segway

Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.

Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år

XQ28.dk: Magisk eventyrballet

Teater1: Snedronningen

Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun

Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale

So You Think You Can Muuv? -työpajat kiertävät Suomea

So You Think You Can Muuv 2015

Kaikki liike on tanssia, kaikilla on lupa liikkua

Vauhdikkaat työpajat innostavat 5.-9.-luokkalaisia tanssimaan ja luomaan omia koreografioita ammattitanssijoiden kanssa. Ammattitanssijat näyttävät esimerkillään kuinka hauskaa ja helppoa liikkuminen voi olla. Korkealaatuiset tanssiesitykset ja kannustava ote nuorten omaan liikkumiseen ovat työpajan lähtökohdat.

Työpajoja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja vaihtelevasti muilla paikkakunnilla.