Kansallisbaletti vieraili Tampere-talossa 25.–26.5.2019. Ainutkertaisessa gaalaesityksessä esitettiin aimo annos klassisen baletin ja nykytanssin parhaita paloja. Gaalaillassa nähtiin myös kokonaisuudessaan suuren suosion saavuttanut Kenneth Greven Muumi-baletti.
Ooppera ja Baletti vieraili Oulun teatterissa 24.–27.10.2018. Vierailulla nähtiin koko perheelle sopiva muumibaletti, Iiro Rantalan säveltämä syksyllä 2018 ensi-iltansa saanut Pikaparantola-ooppera, ainutkertainen balettigaala sekä pikkuväen makuun sovitettu Miniooppera: Tuhkimo. Minioopperan kaikki esitykset toteutettiin yhteistyössä Ideapark Oulun ja Osuuskauppa Arinan kanssa.
Koululaisooppera Ihmepoika A kiersi kouluissa
Koululaisooppera Ihmepoika A syntyi alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan on kirjoittanut rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, säveltänyt Timo Hietala, ohjannut Riikka Oksanen ja visualisoinut Anna Kontek. Esitys sai ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, jonka jälkeen teos kiersi syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen.
Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.
Ylistetyn oopperan konserttiversio nähtiin Ruotsissa elokuussa 2018
Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Kaudella 2017–2018 Kansallisoopperalla täysille saleille esitetty ooppera nähtiin konserttiversiona elokuun 2018 Baltic Sea -festivaalilla Ruotsissa.
Kansallisbaletti vieraili Japanissa huhtikuussa 2017 ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Tokion Bunkamura Orchard Hallissa nähtiin kuusi esitystä 22.–25. huhtikuuta ja Osakassa kaksi esitystä 29.–30. huhtikuuta. Vierailulla oli mukana lähes puolet Kansallisbaletin tanssijoista. Ohjelmassa oli gaalailta, joka koostui katkelmista Kansallisbaletin parhaista teoksista. Mukana oli mm. Imre Eckin Tuonelan joutsen Sibeliuksen musiikkiin sekä katkelmat Joutsenlammesta, Don Quijotesta ja Jorma Uotisen Ballet Pathétiquesta. Gaalan päätti vajaan tunnin pituinen, varta vasten Japanin-vierailulle suunniteltu Tove Janssonin Taikurin hattu -kirjaan pohjautuva muumibaletti. Uuden teoksen koreografia on Kenneth Greven käsialaa ja musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.
Kansallisbaletin Japanin-kiertueen yhteistyökumppanina oli Finnair. Vierailu oli osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.
“Olemme ylpeitä saatuamme kutsun vierailulle, sillä tämä on Suomen kansallisoopperan ja -baletin kaikkien aikojen ensimmäinen vierailu Japaniin. Japaniin kutsutaan vain maailman parhaita ryhmiä, ja yleisön balettitietämys on korkea, joten kutsu on suuri kunnia meille.”
– Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve
Kuvan muumihahmo: © Moomin Characters™
Suomi mainittu!
Kansallisbaletti sai kunnian olla mukana avaamassa Suomi 100-juhlavuotta Kööpenhaminassa tammikuussa 2017. Vierailu oli osa Suomen juhlavuoden kansainvälisiä huippuhetkiä.
Kansallisbaletin tanssijat esittivät Kenneth Greven hittibaletin Lumikuningattaren Tanskan kuninkaallisessa baletissa yhteensä neljä kertaa 27.–29.1.2017. Kertun roolissa tanssivat Salla Eerola ja Tiina Myllymäki sekä Kain roolissa Michal Krčmář ja Sergei Popov. Teoksen nimiroolissa vierailulla nähtiin Yimeng Sun ja Hanako Matsune.
Kööpenhaminan esityksissä baletin isoäiti-kertojaa esitti tanskalainen näyttelijä Vibeke Hastrup, joka on 30 vuotta jatkuneen uransa aikana näytellyt mm. elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa. Viime vuosina Hastrup on vieraillut mm. tv-sarjoissa Vallan linnake ja Petos.
Kansallisbaletin Kööpenhaminan vierailua tukivat Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Suomi 100 -ohjelma ja Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti.
Pääministeri Sipilä ja kuningatar Margareeta osallistuivat Kööpenhaminan ensi-iltaan
100-vuotiasta Suomea juhlittiin Tanskan kuninkaallisessa teatterissa arvovaltaisessa seurassa. Mukana olivat Tanskan kuningatar Margareeta ja Suomen pääministeri Juha Sipilä. Lumikuningatar-baletin ensi-illassa Kööpenhaminassa mukana oli myös useita ministereitä, diplomaatteja, tanskalaisia arvovieraita ja Suomen ystäviä.
Mikä kunnia!
Tanskalaisyleisö otti suomalaisten rakastaman baletin vastaan erittäin lämpimästi.
”Tämä on Suomen kansallisbaletin ensimmäinen vierailunäytäntö Kööpenhaminassa, ja toivottavasti ei viimeinen.”
– CPH Culture
”Näyttävä kylmän Pohjolan vierailunäytäntö, jonka mieluusti näkisimme uudelleen.”
Arvioita ja muita kirjoituksia Kööpenhaminan vierailusta:
Naiselo45+ -blogi: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset
Berlingske: Snedronningen på segway
Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.
Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år
XQ28.dk: Magisk eventyrballet
Teater1: Snedronningen
Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun
Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale
Kaikki liike on tanssia, kaikilla on lupa liikkua
Vauhdikkaat työpajat innostavat 5.-9.-luokkalaisia tanssimaan ja luomaan omia koreografioita ammattitanssijoiden kanssa. Ammattitanssijat näyttävät esimerkillään kuinka hauskaa ja helppoa liikkuminen voi olla. Korkealaatuiset tanssiesitykset ja kannustava ote nuorten omaan liikkumiseen ovat työpajan lähtökohdat.
Työpajoja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja vaihtelevasti muilla paikkakunnilla.