Siirry sisältöön

Ooppera- ja balettitaiteen asialla

Oopperan ja baletin tukisäätiö sr:n tarkoituksena on tukea pyrkimyksiä, jotka edistävät maamme ooppera- ja balettitaidetta ja kehittävät valtakunnallista ooppera- ja balettitaidetta sekä lisäävät Oopperatalon edustavuutta ja viihtyisyyttä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Tukisäätiö jakaa apurahoja ja stipendejä kannustukseksi ja tunnustukseksi niin taiteilijoille, opiskelijoille kuin ooppera- ja balettitaiteita tukevissa tehtävissä toimiville henkilöille. Säätiö tukee näiden taidemuotojen taiteellista toimintaa myös lahjoituksina Suomen kansallisoopperalle ja -baletille. Lisäksi säätiö edistää muillakin tavoin aineellisesti ja aatteellisesti ooppera- ja balettitaiteita ja Oopperatalon edustavuutta, viihtyisyyttä ja tunnettuutta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Apurahoja annetaan muun muassa laulajille, muusikoille ja tanssijoille ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen, esimerkiksi kurssimaksuihin ja niistä syntyviin matkakustannuksiin. Apurahat myönnetään tukisäätiön muodostamista tai vastaanottamista rahastoista. Siksi Tukisäätiö ottaa kiitollisena vastaan pienempiä ja isompia lahjoituksia.

Hallitus ja yhteystiedot

Oopperan ja baletin tukisäätiön hallitus:
Leena Niemistö (pj.), Eira Palin-Lehtinen, Pertti Torstila, Sampo Kivelä ja Lilli Paasikivi.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Ulla Paavola
tukisäätiön asiamies
p. 040 532 2125
ulla.paavola[at]opera.fi

c/o Suomen kansallisooppera ja -baletti
PL 176, 00251 Helsinki

Hae apurahaa vuodelle 2023 / Grants application for 2023

Oopperan ja baletin tukisäätiö sr:n apurahahaku vuodelle 2023 on käynnissä. Hae apurahaa alla olevalla lomakkeella viimeistään 31.12.2022. Tutustu hakuohjeisiin (PDF). / Grants for 2023 are now open for application. Fill in the application form below on Friday December 31st, 2022 at the latest. See grant instructions (PDF).

Yleisohje apurahojen hakijoille (PDF)

General guidelines for grant applications (PDF)

Tähdellä () merkityt pakollisia

  • Tähdellä merkityt tiedot ovat pakollisia. Puutteellisin tiedoin täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.

    Insufficient applications will not be taken into consideration (required fields marked with *).

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt Suomen kansallisoopperan ja -baletin tietosuojakäytännön.

    By submitting your personal information to the Finnish National Opera and Ballet, you agree to the terms of our Privacy Statement.

Oopperan ja baletin tukisäätiön historiaa

Oopperatalosäätiö perustettiin 10.11.1971 ja merkittiin rekisteriin 21.3.1973. Sen tarkoituksena oli oopperatalon rakentaminen ja ylläpitäminen Helsingin kaupungissa. Vuonna 1975 säätiön nimeksi muutettiin Ooppera- ja Näyttelykeskussäätiö, koska talon yhteyteen oli nähty tarkoituksenmukaiseksi rakentaa myös näyttelytilat. Säätiö pani toimeen ja kustansi suunnittelukilpailun, jonka voittaneen ehdotuksen pohjalta oopperatalo valmistui. Oopperatalo rakennettiin pääasiassa valtion varoin, mutta säätiön aloitteet ja ponnistukset vaikuttivat merkittävästi hankkeen toteutumiseen. Ooppera- ja Näyttelykeskussäätiö on myös hankkinut valtaosan oopperatalon taideteoksista.

Uuden oopperatalon valmistuttua säätiö toimi 10.11.1995 alkaen uudistetuin tavoittein ja uudella nimellä Oopperan Tukisäätiö, joka jatkaa edelleen työtään maamme ooppera- ja balettitaiteen edistämiseksi ja Oopperatalon edustavuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi.

Säätiölain muutoksen myötä Oopperan Tukisäätiön säännöt päivitettiin ja uusi nimi Oopperan ja baletin tukisäätiö sr rekisteröitiin 30.3.2016.