Gå till innehållet
Din säkerhet är viktig för oss

Kom bara om du är frisk. Du kan avboka biljetter och servering fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Scenerna

Main Auditorium

Huvudscenen

Operans och Balettens huvudscen har 1305 platser i salongen. I samband med renoveringen år 2015 fick salongen bekväma stolar med god sikt från nästan alla platser. Parketten stiger mot de bakre raderna. Därför syns inte textmaskinens översättningar riktigt i sin helhet från den sista eller 19:e radens yttersta platser 698–700 och 725–727.

Från balkongerna ser man också utmärkt men skyddsräcket kan begränsa sikten på första bänkradens sidoplatser på andra balkong och första bänkraden på tredje balkong.

På huvudscenens parkett har induktionsslinga eller hörslinga installerats. Bekanta dig med induktionsslingans hörbarhetskarta här.

Välj din plats på salongskartan

Tryck på punkterna i salongsplanen för att kolla hur scenen syns från olika håll i salongen. Via länkarna på denna sidan hittar du en detaljerad salongsplan med platsnumrering. 

Katsomokartta
Permanto rivi 4, paikka 127
Permanto rivi 11, paikka 428
Permanto rivi 16, paikka 602
1. parvi rivi 1, paikka 65
1. parvi rivi 2, paikka 100
1. parvi rivi 3, paikka 189
1. parvi, aitio 4, paikka 185
2. parvi rivi 1, paikka 39
2. parvi rivi 4, paikka 183
2. parvi, aitio 2, paikka 70
3. parvi rivi 1, paikka 36
3. parvi rivi 1, paikka 62
3. parvi rivi 3, paikka 132
Ooppera ja Baletti_Alminsali_flyygeli

Almisalen

På Operans och Balettens mindre scen visas varje säsong helaftonsoperor, kortare barnföreställningar och gästspel. Almisalen har 200–500 sittplatser beroende på evenemanget.

Almisalen har fått sitt namn efter Nationaloperans långvarige chef Alfons Almi.

Före föreställningen

Ladda ner nya appen
Ooppera_Baletti_mobiilisovellus

Operans och Balettens mobilapplikation

Praktiska råd

Biljettkontroll

Vi kontrollerar din inträdesbiljett vid dörren till salongen. Det går bra att visa upp biljetten i din smartphone och printade biljetter behöver inte vikas. Biljetten anger din exakta plats och om det är bättre att gå in från höger eller vänster sida. Till parketten går man några trappsteg nedåt från huvudfoajén. Första balkong finns i nivå med huvudfoajén. Till andra eller tredje balkong kommer man med hiss eller trappor.

Radnumren finns i ändan av bänkraderna och sittplatsens nummer finns på själva stolen. Du kan kolla din plats på förhand med hjälp av salongsplanen tidigare på denna sida.

Ankomst

Huvudingången vid Mannerheimvägen öppnas normalt en och en halv timme före huvudscenens föreställning. Hinderlös ingång finns från Tölövikens sida (Tölövikens ingång).  Det är lätt att ta sig till operahuset med kollektivtrafik: alldeles invid Operan stannar bl.a. spårvagnarna 1, 2, 4, 8 och 10.

Parkering

Den närmaste offentliga parkeringsplatsen finns ca 100 meter från Operahuset vid Tallbacken. På parkeringsplatsen finns betalbara platser må–fr kl. 9-21.00. Vardagskvällar och under veckosluten är parkeringen gratis. Det är ofta ont om plats på området eftersom parkeringen förutom Operan också betjänar kunder till Tölö sporthall, Olympiastadion och Sonera Stadium samt Tölöbor i allmänhet. Det lönar sig att reservera lite tid för att leta efter parkeringsplats.

Gratis garderob

Av brandsäkerhetsskäl får man inte ha med sig i salongen stora ryggsäckar eller kassar eller annat som kräver utrymme. Garderobernas service ingår i ditt besök och kostar ingenting. Du kan tryggt lämna in din väska i förvaring.

Föreställningens speltid och pausens längd

Pausen tar ca 25 minuter. Det finns föreställningar som har två pauser, men de flesta har bara en. Pausen ingår i föreställningens totallängd. Totallängden varierar beroende på verket i fråga. Specifika uppgifter om föreställningarna finns på deras
egna sidor.

Fotografering

Fotografering av föreställningarna och inspelning av musik är absolut förbjuden på grund av lagen om upphovsrätt. Men ingen fara! Du kan beundra bilder av verken på respektive verks egna sidor. Däremot är det mer än tillåtet att fota artisternas tack i slutet av föreställningen och använda sociala media i våra foajéer. Ta bild på stämningarna under pausen och tagga bilden med @oopperabaletti så hittar vi den också. Dela inte bilder på andra kunder utan deras tillstånd.

Försenade in först under pausen

Vänligen kom i god tid. Försenade släpps inte in i salongen, eftersom det är viktigt att garantera lugn under föreställningen för såväl de övriga i publiken som för artisterna. Av samma orsak får de som lämnar salongen under pågående föreställning, rätt att komma tillbaka först under pausen. Om du kommer sent, be om hjälp av vaktmästaren i entréhallen eller foajén.

Parfym med måtta

Kom ihåg att det säkert alltid i salongen finns folk som är känsliga för dofter. Var vänlig och använd parfymer med måtta.

Hittegods

Om du glömt någonting på Operan under ett besök, kan du höra dig för hos jourhavande vaktmästare, tfn (09) 4030 2306. Tillvaratagna effekter sänds vidare med två veckors mellanrum till landets hittegodsbyrå (Suomen löytötavarapiste). Vi ansvarar inte för allmänhetens personliga egendom.

Presenter och minnesföremål

Försäljnings- och leveransvillkor

Försäljnings- och leveransvillkor

Läs mera om rabatter, flexibel prissättning, olika biljettyper och utbyte av biljetter.

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.