Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 10 min
3 föreställningar
6.2.2019 – 9.2.2019
Operor
Almisalen
biljetter
35€
Framförs på engelska, tyska och franska

Hur våld kan uppstå och vart det kan leda?

Musica nova Helsinki: Violences: Thomas Kellner

Heinrich Bölls roman Katharina Blums förlorade heder har underrubriken: ”Hur våld kan uppstå och vart det kan leda?” Frågan beskriver det som författaren Böll försöker klarlägga genom sin huvudperson. Även en annan litterär figur utöver Katharina, nämligen William Shakespeares Ofelia med sina många senare versioner, är en manlig författares försök att berätta om ett Annat hämndlystet Offer som tystats mitt i livets karneval.

I föreställningen Violences presenteras den kvinnliga huvudpersonens berättelse utan att föra hennes talan, utan att döma henne och utan att låta att den ständigt kaxige Hamlet ta över scenen.

Kväll med musikteater

Violences är ett omskakande uruppförande, som för första gången för samman två rikhaltiga verk. De är Hans Werner Henzes musik utan ord till filmen Katharina Blum och Juha T. Koskinens flerspråkiga musikteaterverk Ophelia/Tiefsee, som bygger på flera olika Ofeliatexter. Musikteatergruppen La Chambre aux échos leds av regissören Aleksi Barrière och dirigenten Clément Mao-Takacs. De ger en föreställning som kommer med nya sätt att berätta historier som vi traditionellt brukar tiga om.

Musica nova Helsinki: Violences

#violences #musicanovahelsinki

Musica nova Helsinki: Violences: Clément Mao-Takacs; Vladimir Perčević

Huvudrollerna innehas av två virtuoser på sina respektive områden, skådespelaren Thomas Kellner och violasten Vladimir Percevic. Nationaloperans orkester fungerar som verkets mångdimensionella ljudlandskap och som den viktiga kören i tragedin.

Medverkande

Musica nova Helsinki: Violences: Vladimir Perčević; Thomas Kellner

Musik Juha T. Koskinen: Ophelia/Tiefsee, Hans Werner Henze: Katharina Blum
Regissör och librettist Aleksi Barrière
Ljusdesign Étienne Exbrayat

Dirigent Clément Mao-Takacs
Violast Vladimir Percevic
Skådespelare Thomas Kellner

Musikteatergruppen La Chambre aux échos
Nationaloperans orkester

Produktion La Chambre aux échos. Samproduktion mellan Radio France och Secession Orchestra. Med stöd av Franska institutet i Finland.

Juha T. Koskinen

Ophelia/Tiefsee mélologue har kommit till i nära samarbete med dramaturgen och regissören Aleksi Barrière. En viktig etapp i verkets tillkomsthistoria var ett fragment med samma namn och tillhörande video av Aleksi, som La Chambre aux échos beställde av mig för festivalen Novalis i Kroatien 2016. Bakgrunden till det i fråga varande fragmentet är mitt tidigare verk Hamlet-machine för viola och liten ensemble, som beställdes för Musica Nova Helsinki 1999.

Som av namnet på mitt tidigare framgår verk härstammar inspirationen från Heiner Müllers (1929-1995) pjäs Hamletmaskinen. Jag fann texten till pjäsen av en händelse under min studietid i en bokhandel i Paris. Översättningen till franska var gjord av Jean Jourdheul. Jag blev tagen av pjäsens vilda värld och fick lust att komponera ett instrumentalt verk utgående från den.”

– Kompositören Juha T. Koskinen

Galleri

Föreställningar och biljetter

1 h 10 min
3 föreställningar
6.2.2019 – 9.2.2019
Operor
Almisalen
biljetter
35€
Framförs på engelska, tyska och franska
ons 6.2.2019
kl. 18:00
fre 8.2.2019
kl. 18:00
lör 9.2.2019
kl. 15:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.