Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 35 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
27.9.2019 – 12.10.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-90 €

En kväll, tre dansverk

Nationalbalettens Trippel bjuder på toppverk av tre världsberömda koreografer. Britten Wayne McGregor är för närvarande en av de mest uppskattade koreograferna i världen; George Balanchine var den amerikanska balettens skapare och den neoklassiska balettens pionjär; Jerome Robbins blev utöver sina dansverk känd för koreografin till West Side Story.

Åldersrekommendation över 7 år. 

#trippel #FNBtrippel

Infra

Wayne McGregor – Max Richter

Känslor under ytan

Infra för tittaren till ett liv under stadens yta – även rent bokstavligt eftersom man i verket dansar under den brittiske konstnären Julian Opiens konstverk. Verket är skrivet för 12 dansare och innehåller solon, duetter och gruppscener, som analyserar umgänget människor emellan – känslor, som vi hemlighåller för dem vi har omkring oss. Baletten talar starkt till känslorna och i dess ljudvärld förenas Max Richters sköna, melankoliska musik, elektronmusik och vardagliga ljud.

Wayne McGregor hör idag till världens mest uppskattade koreografer inom nutidsdansen. Han är ordinarie koreograf vid Royal Ballet i London och har gästat flera betydande balettkompanier, där­ibland Bolsjoj i Moskva. McGregor har även varit koreografisk regissör bland annat i filmen Harry Potter och den flammande bägaren.

Uruppförande i Royal Ballet. Danska kungliga balettens produktion.

Bild: Costin Radu / Danska kungliga baletten

Se trailer

Video: Royal Ballet

Serenade

George Balanchine – Pjotr Tjajkovskij

Hörnsten i den neoklassiska baletten

George Balanchine kan förmodligen betraktas som den mest betydande koreografen i världen inom den neoklassiska dansen och Serenade, uruppförd år 1943, är en av hörnstenarna i hans karriär. Från Sovjetunionen flyttade Balanchine först till Västeuropa och sedan till Förenta Staterna och Serenade var det första verket som han skapade efter ankomsten till den nya världen. Verket blev startskottet för en balettskola som utvecklades till ett av världens mest kända balettkompanier, New York City Ballet.

Serenade skapades ursprungligen för elever i Balanchines balettskola och i verkets överraskande vändningar har han utnyttjat sånt som inträffade under repetitionerna: en elev som föll och en annan som kom för sent. Balanchine var speciellt fäst vid Tjajkovskijs musik och här klingar Serenad för stråkar (C-dur, op. 48).

Baletten har senast setts på Nationalbalettens repertoar år 2004. Den framförs med tillstånd av The George Balanchine Trust.

Se trailer

Video: San Francisco balett

The Concert

Jerome Robbins – Frédéric Chopin

Den världsberömde musikalregissörens parodi över en pianokonsert

The Concert är ett verk som inte lämnar någon oberörd. Det parodierar en publik som lyssnar på en pianokonsert och som ser sina egna fantasier i musiken. Verket skämtar också sympatiskt med balettens traditioner.

Amerikanen Jerome Robbins har gjort en lång karriär som koreograf och regissör. Han har skapat koreografier för olika balettgrupper och även för Broadwaymusikaler, filmer och TV. Robbins fick en Oscar för sin koreografi till musikalfilmen West Side Story.

Ballett am Rheins produktion.

Bild: Gert Weigelt / Ballett am Rhein

Se trailer

Video: Ballett am Rhein

Galleri

Kolla även

Absurd humor och energisk dans
Operaklassikern har blivit en eldig balett

Medverkande

Infra
Koreografi
Wayne McGregor
Musik
Max Richter
Scenografi
Julian Opie
Kostymer
Moritz Junge
Ljussättning
Lucy Carter
Ljud design
Chris Ekers
Serenade
Koreografi
George Balanchine
Musik
Pjotr Tšaikovski
Kostymer
Karinska
Ljussättning
Steen Bjarke
The Concert
Koreografi
Jerome Robbins
Musik
Frédéric Chopin
Scenografi
Saul Steinberg
Kostymer
Irene Scharaff
Ljussättning
Jennifer Tipton

I rollerna

Biljetter

2 h 35 min
2 pauser (30 min)
6 föreställningar
27.9.2019 – 12.10.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-90 €
fre 27.9.2019
kl. 19:00
ons 2.10.2019
kl. 19:00
fre 4.10.2019
kl. 19:00
tis 8.10.2019
kl. 19:00
tor 10.10.2019
kl. 19:00
lör 12.10.2019
kl. 19:00

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Säsongskorten 2019–2020 är utsåld.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.