Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 5 min
2 pauser (25 min)
6 föreställningar
6.5.2022 – 20.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €

En kväll, tre dansverk

Under Nationalbalettens jubileumsår presenterar Trippel nya verk av tre internationellt framgångsrika finländska koreografer. Kenneth Kvarnströms, Johanna Nuutinens och Tero Saarinens verk förenas av ljussättningen och scenografin som designas av Joonas Tikkanen. Kvällens dräkter har planerats av Erika Turunen och Kenneth Kvarnström. Denna kväll är Made in Finland!

Åldersrekommendation över 7 år.

Nationalbalettens födelsedagsgåva till dig

Utnyttja Balett100-biljettpaketet

Vi tycker att de bästa födelsedagarna är sådana där också gästerna får en gåva. Därför har vi gjort ett biljettpaket till nedsatt pris av jubileumsårets verk. Om du köper biljetter till två baletter på en gång, får du 15 % rabatt. Om du väljer tre eller fyra baletter, får du så mycket som 20 % rabatt. Du kan välja bland verken Svansjön, Sibelius, Sju bröder och Trippel: Made in Finland till ditt biljettpaket.

Rabatten räknas automatiskt när du lägger till biljetterna i varukorgen. Rabatten gäller biljetter till normalpris i prisgrupperna A-C. För att få rabatt ska du på samma inköpsgång köpa lika många biljetter till alla föreställningar som du valt. Läs mer om försäljningsvillkoren.

Biljetter och föreställningar

2 h 5 min
2 pauser (25 min)
6 föreställningar
6.5.2022 – 20.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €
fre 6.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
lör 7.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
fre 13.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
tis 17.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 39,00 €
tor 19.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 17,00 €
fre 20.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 17,00 €

Johanna Nuutinen

Johanna Nuutinen

Johanna Nuutinen har sedan 2011 skapat egna verk i form av film och scenverk med beröringspunkter mellan visuell konst och scenkonst. Hennes arbeten har uppförts på över 40 internationella filmfestivaler och flera dansfestivaler i Finland och utomlands, och hon har skapat beställningsverk för Finlands nationalbalett och West Australian Ballet. Innan hon blev frilansare var hon anställd som dansare vid Finlands nationalbalett.

I Johanna Nuutinens verk väller världen över publiken som ett kaotiskt svall av impulser som sliter och splittrar sinnet. Bilden av lycka som ständigt ökande konsumtion har utmattat såväl sig själv som oss människor. Verket suger åskådaren-upplevaren genom kaoset mot stormens öga, där det råder en frid som genomtränger allt. Lauri Porras nya komposition och Tuomas Norvios ljuddesign ger verket en stark inramning.

#Trippel #MadeInFinland #FNBTrippel

”Kan vi mitt i kaoset hitta en stunds klarhet först när vi tar oss tid att möta både oss själva och andra?”

– Johanna Nuutinen

Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström har haft en lång karriär som koreograf i Finland och Sverige, och grundade sin egen dansgrupp 1987. Vid sidan av arbetet som koreograf har han varit chef för bland annat Helsingfors stadsteaters dansgrupp samt Dansens Hus i Stockholm. Senast var Kvarnström koreografgäst vid Nationalbaletten 2009 med verket Hohto/Shine.

Kenneth Kvarnströms nya verk är likt en väv, som vävs på olika sätt varje kväll. Dansarna bestämmer själva hur de går in i och ut ur koreografin, och varje föreställning är unik beroende på dansarnas val. Verkets musik är Maurice Ravels Boléro, som Kvarnström även använde i en tidigare koreografi för 15 år sedan, men nu tacklar han musiken ur en koreografiskt ny synvinkel. Dansen uppförs mot bakgrund av en visuell upplevelse i form av en ständigt växlande kombination av målningar, ljus och projektioner.

”Jag har länge grunnat på vad ordet scenkonst betyder för mig … Det är ett uttryck och ett fenomen som inspirerar. I scenkonsten blandas olika uttrycksformer och de sammanställs till en helhet som är svår att definiera.”

– Kenneth Kvarnström

Tero Saarinen

Tero Saarinen, med en lång karriär som dansare och koreograf, har skapat över 40 premiärverk för 25-åriga Tero Saarinen Company och andra dansgrupper världen över. Saarinens föregående koreografi för Nationalbaletten var helkvällsverket Kullervo.

Det nu aktuella verket har gjorts till Esa-Pekka Salonens cellokonsert och i det ”kilas” dans, ljud och ljus in i varandra på gränssnittet mellan kaos och ordning, värnlöshet och trygghet samt upplevelsen av varandets flyktighet. Verket fortsätter Saarinens och Salonens samarbete, som inleddes på Operahusets huvudscen under Helsingfors festspel 2014 med Tero Saarinen Companys verk Morphed. I det nya verket fortsätter Saarinen likaså samarbetet med sin betrodda kostymör Erika Turunen. Turunen har designat dräkterna till Saarinens verk i över 20 år.

”Genast när jag hörde Esa-Pekka Salonens cellokonsert satte den igång min vilda fantasi och utmanade mina tankar i riktning mot att göra ett större gruppverk.”

– Tero Saarinen

Medverkande

Nuutinen
Koreografi
Johanna Nuutinen
Musik
Lauri Porra
Ljuddesign
Tuomas Norvio
Scenografi, ljusdesign, projektion
Joonas Tikkanen
Kostymer
Erika Turunen
Dramaturgi
Jarkko Lehmus
Kvarnström
Koreografi, scenografi, kostymer
Kenneth Kvarnström
Musik
Maurice Ravel
Ljusdesign, projektion
Joonas Tikkanen
Saarinen
Koreografi
Tero Saarinen
Scenografi, ljusdesign, projektioner
Joonas Tikkanen
Kostymer
Erika Turunen

Lyssna på Trippel: Made in Finland

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Vårens serveringsprodukter kommer att säljas i november.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.