Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
4.4.2022 – 25.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-129 €

Dansens stora mästerverk

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Verket har en lång historia även på Finlands nationalbalett, som inledde sin verksamhet med Svansjön för hundra år sedan.

David McAllisters nya koreografi är avsedd specifikt för en finländsk publik och respekterar verkets långa traditioner. Svansjön inleder med rätta Nationalbalettens hundraårsjubileum i januari 2022.

Åldersrekommendation över 7 år. 

Din säkerhet är viktig för oss

Kom bara om du är frisk. Du kan avboka biljetter och servering fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Biljetter och föreställningar

2 h 45 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
4.4.2022 – 25.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-129 €
mån 4.4.2022
kl. 19:00
ons 6.4.2022
kl. 19:00
fre 8.4.2022
kl. 19:00
lör 9.4.2022
kl. 14:00
lör 9.4.2022
kl. 19:00
tor 21.4.2022
kl. 19:00
fre 22.4.2022
kl. 19:00
ons 11.5.2022
kl. 19:00
tor 12.5.2022
kl. 19:00
mån 23.5.2022
kl. 19:00
ons 25.5.2022
kl. 19:00

Den legendariska balettens pånyttfödelse får även den mest erfarna publiken att tappa andan.

#Svansjön #FNBSwanLake

“Det är en stor ära att få göra Svansjön, som samtidigt är den hundraåriga dansensemblens jubileumsuppsättning. Därför vill jag att den här versionen uttryckligen är en finländsk version, som finländarna kan vara stolta över – en balett som är en hyllning till Finlands hundraåriga nationalbalett!”

– David McAllister, koreograf

Skisser av dräkterna

Lyssna på Svansjön

Medverkande

Koreografi
David McAllister
Musik
Pjotr Tšaikovski
Scenografi, kostymer
Gabriela Týlešová
Ljusplanering
Kalle Ropponen

I rollerna

Rothbart
Henry Grey

Handlingen

Odette, en prinsessa i fjärran land, blir bortrövad och förvandlad till en svan av den fruktade trollkarlen Rothbart.

Prins Siegfried förbereder sig för sin födelsedagsfest. Han ska få makten av sin mor, den hårdhjärtade änkedrottningen. Kammarherren har varit som en far för prinsen alltsedan kungen dog. Drottningen har bjudit in fyra prinsessor för att träffa Siegfried så att han ska hitta sig en maka. Siegfried vägrar och frustrerad följer han sina vänner för att jaga vid sjön.

Vid sjön får Siegfried syn på en flock svanar och Odette, som förvandlats till en vacker prinsessa igen. Odette berättar om förtrollningen för honom, men Rothbart skiljer dem åt. Odette skyddar svanarna mot prinsens jagande vänner och Siegfried hindrar dem från att skjuta svanarna.

Odettes och Siegfrieds dans stärker deras kärlek. När morgonen gryr berättar Odette att hon kan förbli prinsessa endast om någon svär henne evig kärlek genom äktenskap och på det sättet bryter förtrollningen. Rothbart hejdar dem och svanfröknarna förvandlas om igen till svanar och flyger sin väg ledda av Odette.

I palatset försöker prinsessorna locka till sig prinsen med var sin dans från sina hemländer. Rothbart kommer till palatset med sin dotter Odile, som Siegfried misstar för Odette. Medan de två dansar, försöker Odette få Siegfrieds uppmärksamhet, men han är som förhäxad av Odile. När Siegfried har meddelat att han tänker gifta sig med Odile, visar Rothbart upp en vädjande och gråtande Odette. Siegfried blir uppskärrad och beger sig iväg för att leta efter Odette.

Odette berättar för svanarna att Rothbart än en gång hindrat förtrollningen från att brytas. Siegfried kommer för att leta rätt på Odette. Rothbart ser att prinsen är beväpnad och han tar till flykten. Odette förlåter Siegfried, men nu har Rothbart återvänt. Precis när Siegfried ska ta livet av Rothbart, springer Odette fram för att hindra honom och pilen träffar henne. Siegfried är förtvivlad och plågad av skuldkänslor: kan de någonsin få varandra?

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Premiären nalkas

Se på Stage24

Se inspelning av Svansjön

Svansjön kan ses som inspelning på Stage24.

Inspelningen är producerad i samarbete med Yle.

Kolla även

Koreografen David McAllister berättar om Svansjön

#Balett100

Det är dags för fest!

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Vi firar också online. Läs om Nationalbalettens vändpunkter, bläddra i videor från årtionden och upptäck vårsäsongens program.

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.