Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
2 pauser (25 min)
15 föreställningar
26.2.2021 – 27.5.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-129 €

Dansens stora mästerverk

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Verket har en lång historia även på Finlands nationalbalett, som inledde sin verksamhet med Svansjön för hundra år sedan.

Nu sätter Finlands nationalbalett upp David McAllisters helt nya version av Svansjön. Den är skapad speciellt för den finländska publiken samtidigt som den värnar om verkets långa anor.

Vi rekommenderar föreställningarna för åskådare från 7 år uppåt.

Biljetter och föreställningar

2 h 45 min
2 pauser (25 min)
15 föreställningar
26.2.2021 – 27.5.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-129 €
fre 26.2.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
Återstår ännu
lör 27.2.2021
kl. 14:00
Huvudscenen
till salu
tis 2.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tor 4.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
fre 5.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
ons 10.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
lör 13.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
ons 17.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
fre 19.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
ons 24.3.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
lör 27.3.2021
kl. 14:00
Huvudscenen
till salu
tor 20.5.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
fre 21.5.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tis 25.5.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu
tor 27.5.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
till salu

Den legendariska balettens pånyttfödelse får även den mest erfarna publiken att tappa andan.

Om du ännu aldrig har provat på balett, ska du välja Svansjön.

#svansjön #FNBswanlake

“Det är en stor ära att få göra Svansjön, som samtidigt är den hundraåriga dansensemblens jubileumsuppsättning. Därför vill jag att den här versionen uttryckligen är en finländsk version, som finländarna kan vara stolta över – en balett som är en hyllning till Finlands hundraåriga nationalbalett!”

– David McAllister, koreograf

Ett nordiskt ljus vilar över den nya versionen av Svansjön.

Skisser av dräkterna

Koreograf David McAllister beskriver verket

(videon på engelska, textning på finska)

Lyssna på Svansjön

Medverkande

Koreografi
David McAllister
Musik
Pjotr Tšaikovski
Scenografi, kostymer
Gabriela Týlešová
Ljusplanering
Kalle Ropponen

Handlingen

Odette, en prinsessa i fjärran land, blir bortrövad och förvandlad till en svan av den fruktade trollkarlen Rothbart.

Prins Siegfried förbereder sig för sin födelsedagsfest. Han ska få makten av sin mor, den hårdhjärtade änkedrottningen. Kammarherren har varit som en far för prinsen alltsedan kungen dog. Drottningen har bjudit in fyra prinsessor för att träffa Siegfried så att han ska hitta sig en maka. Siegfried vägrar och frustrerad följer han sina vänner för att jaga vid sjön.

Vid sjön får Siegfried syn på en flock svanar och Odette, som förvandlats till en vacker prinsessa igen. Odette berättar om förtrollningen för honom, men Rothbart skiljer dem åt. Odette skyddar svanarna mot prinsens jagande vänner och Siegfried hindrar dem från att skjuta svanarna.

Odettes och Siegfrieds dans stärker deras kärlek. När morgonen gryr berättar Odette att hon kan förbli prinsessa endast om någon svär henne evig kärlek genom äktenskap och på det sättet bryter förtrollningen. Rothbart hejdar dem och svanfröknarna förvandlas om igen till svanar och flyger sin väg ledda av Odette.

I palatset försöker prinsessorna locka till sig prinsen med var sin dans från sina hemländer. Rothbart kommer till palatset med sin dotter Odile, som Siegfried misstar för Odette. Medan de två dansar, försöker Odette få Siegfrieds uppmärksamhet, men han är som förhäxad av Odile. När Siegfried har meddelat att han tänker gifta sig med Odile, visar Rothbart upp en vädjande och gråtande Odette. Siegfried blir uppskärrad och beger sig iväg för att leta efter Odette.

Odette berättar för svanarna att Rothbart än en gång hindrat förtrollningen från att brytas. Siegfried kommer för att leta rätt på Odette. Rothbart ser att prinsen är beväpnad och han tar till flykten. Odette förlåter Siegfried, men nu har Rothbart återvänt. Precis när Siegfried ska ta livet av Rothbart, springer Odette fram för att hindra honom och pilen träffar henne. Siegfried är förtvivlad och plågad av skuldkänslor: kan de någonsin få varandra?

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Fansen har ordet

”Historien är medryckande vacker och gripande, och bärs av galet mästerlig musik.”

– LOTTA

Säkra din plats, köp ett säsongskort

Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA