Gå till innehållet
Längd totalt 2 h
1 paus (30 min)
1 föreställning
23.10.2019
Konserter
Huvudscenen
biljetter
38-69 €
Framförs på finska och latin
Ingen textning

Antikens tragedier konsertant

Antikens mäktiga tragedier inspirerade Richard Strauβ och Igor Stravinsky till att skriva verk som hör till de bästa i sitt slag. Här sammanförs ett orkesterverk baserat på Strauβ Elektra med Stravinskys oratorium Oedipus Rex vid en stort upplagd konsert. Den starka musiken leds av Eivind Gullberg Jensen.

Konserten rekommenderas för åhörare över 9 år.

Ekaterina Gubanova, photo Alexander Karnaushenko

Ekaterina Gubanova som Iokaste

Den finländska publiken får nu en chans att på Nationaloperans scen höra en av de mest framgångsrika mezzosopranerna i sin generation. Den ryska sångerskan Ekaterina Gubanova, som i tiden fick utbildning vid Sibelius-Akademin, gör rollen som Iokaste i Stravinskys oratorium Oedipus Rex.

Richard Strauβ: Elektra

Richard Strauβ Elektra med sin häftiga sång och sina enorma bländande orkesterklanger gjorde sensation inför operapubliken för 110 år sedan. I det nya orkesterarrangemanget som gjorts på basis av Elektra upplever åhörarna översvallande klanger, då den ena storslagna scenen i operan följer tätt efter den andra.

Igor Stravinsky: Oedipus Rex

Kung Oidipus försöker rädda sig från sitt förutbestämda öde men ingen kan undfly sin lott. Igor Stravinskys möte med den antika tragedin gav upphov till ett av de mest imponerande verken i sin genre.

Stravinsky hade på 1920-talet lämnat bakom sig de färgstarka och stort klingande baletterna och strävade efter en ny klarhet. Resultatet blev det storslagna och ståtligt klingande Oedipus Rex, som satts upp både som oratorium och som opera. I Finland har detta mästerverk hörts relativt sällan. På Nationaloperan sattes det senast upp år 1963.  Vid denna konsert tolkas det av toppsolister, Nationaloperans orkester och manskör.

Kansallisoopperan orkesteri

Nationaloperans orkester

Orkesterversionen av Elektra har skapats av Manfred Honeck och Tomáš Ille. Resultatet blev en symfonisk rapsodi som klingar av operans rasande hämndlystnad, längtan och Elektras extatiska känslor. Arrangemanget spelas nu i en stark tolkning av Nationaloperans orkester.

I rollerna

Oedipus Rex

Föreställningar och biljetter

2 h
1 paus (30 min)
1 föreställning
23.10.2019
Konserter
Huvudscenen
biljetter
38-69 €
Framförs på finska och latin
Ingen textning

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.