Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
4.11.2016 – 23.11.2016
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
Lumikuningatar; Ilja Bolotov, Eun-Ji Ha

Balettens stora hit är tillbaka på repertoaren!

Snödrottningen som baserar sig på H. C. Andersens saga har varit en stor hit. I tre års tid har också alla extraföreställningar sålt ut. Den populära uppsättningen har också visats på bio och tv. Nu är den efterlängtade baletten här igen på Nationalbalettens repertoar!

Baletten lämpar sig för hela familjen. Åldersrekommendationen är över 6 år eftersom några scener kan kännas skrämmande för de allra minsta tittarna. I föreställningen förekommer blixtrande ljuseffekter.

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

Från Salutorget till lapska landskap

I Snödrottningen träffar vi två barn, Kai och Kerttu, som levde i Helsingfors för ett hundra år sedan. Det handlar om deras äventyr med trollkrafter och om hur mycket mod det krävs för att klara av livets kommande blindskär. Kerttus mormor har på en resa i Lappland på en marknad köpt en vacker gammal spegel omedveten om att den inom sig döljer Snödrottningens trollkraft.

Lumikuningatar

Nationalbaletten gästspelar i Köpenhamn

Snödrottningen ges även under denna säsong i Köpenhamn! Nationalbaletten gästspelar vid Den Kongelige Balett i januari 2017. Då får även Andersens landsmän en chans att se denna populära uppsättning.

Handlingen

Vår berättelse handlar om två barn från Helsingfors, Kai och Kerttu eller Kaj och Gerda, och deras äventyr i Finland för över ett hundra år sedan. Det är Kerttus födelsedag. Kai har egenhändigt tillverkat en stilig present, en snöglittrande glasboll. Då vännerna är tillsammans, börjar bollen glänsa. Kerttu inser att Kai har gett henne något förmer än bara en gåva.

Så händer plötsligt något i barnens liv. Orsaken till förändringen är spegeln som mormor köpt på en resa i Lappland. Det är en trollspegel som stulits från Snödrottningens isslott långt uppe i norr. Snödrottningen är rasande och har sänt sina troll för att leta efter spegeln och hämta den tillbaka. Då de äntligen hittar spegeln hemma hos Kerttu, tappar de i brådskan den i golvet och den går i tusen bitar. Varje skärva bär inom sig Snödrottningens iskalla trolldom.

En av skärvorna flyger in i den sovande Kais öga och ändrar hans sätt att se på världen omkring sig. En andra skärva flyger till glaskulan och släcker dess glans. En tredje skärva hittas av Lappsejte, som är Snödrottningens halvsyster. Snödrottningen vill ha alla skärvor tillbaka och beslutar sig för att röva bort Kai och ta honom med sig till sitt isslott. Där skall han tvingas foga ihop skärvorna till en hel spegel.

Kerttu börjar sin långa och svåra väg till världens ände för att finna sin vän. Hon träffar många olika slags människor på färden och får bekanta sig med olika sätt att leva. Slutligen kommer Kerttu fram en trakt högt uppe i norr, där hon möter Lappsejte. Lappsejte och hennes barnskara bjuder in Kerttu som får träffa alla dem som bor under jorden. Kerttu övervinner sin rädsla för dessa underliga varelser. Hon har nämligen på sin resa lärt sig att förstå folk som är annorlunda. Det blir klart för Kerttu att alla är rädda för Snödrottningen och de beslutar att de tillsammans skall försöka rädda Kai från Snödrottningens iskalla slott.

Lumikuningatar

”Andersens sagor kan tolkas på två plan: ett plan för barnen och ett för de vuxna. Jag hoppas att barnen bara kan kasta sig in i den omväxlande balettens händelser medan föräldrarna efter föreställningen kan se sig själva i spegeln på ett nytt sätt.”

– Kenneth Greve, koreograf

Galleri

Medverkande

Koreografi, dramaturgi efter h. c. andersens saga
Kenneth Greve
Musik (inspelning), dirigent (inspelning)
Tuomas Kantelinen
Scenografi, kostymer
Erika Turunen
Scenografi, ljusdesign
Mikki Kunttu
Maskering
Pekka Helynen
Projektioner
Mikko Linnavuori
Projektioner
Jan Yrlund
Dramaturgi efter h. c. andersens saga
Pirjo Toikka
Dramaturgisk rådgivare
Raija-Sinikka Rantala

I rollerna

Mormor
Minna Tervamäki
Mormor
Minna Haapkylä
Kerttu
Salla Eerola
Snödrottningen
Yimeng Sun
Trollkarlen
Nicholas Ziegler

I verket används en ledskärm som satts upp av RGB Oy.

Föreställningar och biljetter

2 h 25 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
4.11.2016 – 23.11.2016
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 4.11.2016
kl. 19:00
lör 5.11.2016
kl. 14:00
lör 5.11.2016
kl. 18:00
fre 11.11.2016
kl. 19:00
lör 12.11.2016
kl. 19:00
tor 17.11.2016
kl. 19:00
lör 19.11.2016
kl. 14:00
lör 19.11.2016
kl. 18:00
ons 23.11.2016
kl. 19:00
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi