Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 20 min
1 paus (30 min)
6 föreställningar
6.4.2022 – 22.4.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €
Seitsemän veljestä; Linda Haakana, Nikolas Koskivirta, Tuukka Piitulainen, Jani Talo

En stark vilja för mannen genom den gråa stenen

Aleksis Kivis Sju bröder är en klassiker som hela Finland känner väl, en nationalroman som för oss till landskapen i Nurmijärvi, till de vilda Jukolabröderna och deras förehavanden. Sju bröder skapades ursprungligen för Nationalbaletten 1980 och har blivit till ett centralt verk inom Finlands balettrepertoar. Den älskade klassiska koreografin återkommer till scenen för att hedra Nationalbalettens hundraårsjubileum.

Åldersrekommendation över 5 år.

Biljetter säljs 5.10. kl. 12.

Biljetter och föreställningar

2 h 20 min
1 paus (30 min)
6 föreställningar
6.4.2022 – 22.4.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
17-109 €
ons 6.4.2022
kl. 12:00
Huvudscenen
lör 9.4.2022
kl. 14:00
Huvudscenen
från 20,00 €
lör 9.4.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €
tis 19.4.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
tor 21.4.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 17,00 €
fre 22.4.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 20,00 €

Galleri

Medverkande

Koreografi
Marjo Kuusela
Musik
Eero Ojanen
Scenografi
Kati Lukka
Kostymer
Anne Jämsä
Ljusdesign
Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgi
Eino Tuominen

Handlingen

Husmodern på Jukola har dött. Hennes sju söner fick leka och jaga under hennes beskydd i ett hus som hade börjat förfalla. Nu måste gossarna klara sig på egen hand. Juhani som är den äldsta brodern anser sig ha rätt att bestämma över huset och sina yngre bröder. Aapo som är den klokaste och Tuomas som är den starkaste anser sig båda har rätt att bestämma.

Det går inte att sköta huset utan husmor och bröderna har också annars känt en viss längtan efter kvinnligt sällskap. Venla är ett av målen för gossarnas längtan. Hennes mor är avogt inställd till brödernas grova beteende och kör dem på porten. En gosse från Toukola by kommer till platsen. För att gifta sig måste man gå i skriftskola och då bör man kunna läsa.  Med sin dåliga läsförmåga klarar Juhani sig inte i klockarens skriftskola och han tål inte heller klockarens pekpinne.

Gossarna rymmer från skriftskolan och flickorna skrattar åt dem. Till råga på allt råkar de i slagsmål med grabbarna från Toukola. Lauri kommer på att de måste ändra livsstil och flytta ut i skogen till Impivaara. Där kunde de leva för sig själva och med egna medel som förr. Grabbarna förstår sig inte riktigt på kvinnor men i skogen drar de sig till minnes de söta flickor som de sett. Tiden blir lång i Impivaara och bröderna beger sig ut på björnjakt. I skogen i Viertola stöter de på en jord av fyrtio oxar som de blir tvungna att skjuta.

Nu måste de betala för Viertolas oxar och bröderna röjer mark på Impivaaras ängar. Nöden känner ingen lag och de kraftiga gossarna lyckas bra med jordbruket. På hösten lastas sommarens skörd på kärror och så bär det av till Tavastehus för att sälja säden. I den egna byn har man lagt märke till de stora skördarna. Simeon och Eero som reser ut för att sälja säd hamnar på en fest och snart har de ingenting med sig hem. I byn har man ändå förstått att gossarna i Impivaara är duktiga arbetare. Nu vore det dags för grabbarna att återta Jukola i besittning och leva livet som värdiga medborgare i sitt land?

Klockaren kallar till sig den fyndige och intelligente Eero som får gå i lära. Han kan sedan undervisa sina bröder så de klarar sig i skriftskolan. Bröderna ställer till en stor fest på Jukola. Gossarnas skogar är fulla av stockar och efterfrågat virke – och giftasplanerna tycks inte heller gå så illa. Jukolas stora landområden delas bröderna emellan. Simeon som blivit utan maka blir kvar som farbror i det gamla Jukola i ett hörn hos sin bror. Eero blir byns nämndeman och han tar Anna Seunala till hustru.

Mer information i programblad.

#7Bröder

Seitsemän veljestä; Nicholas Ziegler, Teemu Tainio, Aapo Siikala, Michal Krčmář, Ilja Bolotov

”Jag vill med mina dansrörelser berätta om pojkarnas värld, som är rotfast och jordnära men även fartfylld.”

– Marjo Kuusela, koreograf

Kolla även

Se video
Sibelius

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.