Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
11.3.2022 – 14.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-129 €

Nationalkompositörens liv i dansform

Den nya baletten handlar om Jean Sibelius – hans kreativitet och dess framåtdrivande kraft. Jeans livslopp skulle dock inte ha varit möjligt utan Aino och hennes kärlek, kreativitet och förståelse. Fastän verkets jag är Jean Sibelius, återges berättelsen genom två jag, Aino och Jean. Deras kärlekshistoria utgör verkets hjärta, och kärleken ses genom såväl Ainos som Jeans ögon. Grunden för allting är Ainos och Jeans passion och brinnande kärlek som höll i sig genom årtionden, trots alla svårigheter.

Åldersrekommendation över 7 år.

Rörelsespråk från klassisk balett

Jorma Elo har de senaste åren intresserat sig stort för klassiska berättelsebaletter, och det syns i Sibelius struktur och rörelsespråk. Balettens klassiska rörelsespråk bryts i några scener, som visar den kreativa världen inne i Ainos och Jeans huvuden. I dessa scener är rörelsespråket helt inspirerat av musiken. Exempelvis till violinkonserten ser vi modernare rörelsespråk.

Din säkerhet är viktig för oss

Kom bara om du är frisk. Du kan avboka biljetter och servering fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Biljetter och föreställningar

2 h 30 min
1 paus (30 min)
9 föreställningar
11.3.2022 – 14.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-129 €
fre 11.3.2022
kl. 19:00
lör 12.3.2022
kl. 19:00
tis 15.3.2022
kl. 19:00
tor 17.3.2022
kl. 19:00
lör 19.3.2022
kl. 14:00
ons 23.3.2022
kl. 19:00
tor 24.3.2022
kl. 19:00
fre 25.3.2022
kl. 19:00
lör 14.5.2022
kl. 19:00

Sibelius mest berörande musik

Jorma Elo har utforskat Sibelius produktion i detalj för att hitta lämplig musik till baletten. Delar från olika verk har sammanställts till en helhet som fint bär händelserna i berättelsen. Manuskriptet stöds framför allt av teaterkompositioner, och därtill används musik som Elo själv berörs mest av, bland annat violinkonserten, femte symfonin och Finlandia.

”Violinkonserten har alltid varit Sibelius viktigaste komposition för mig, och till den har jag också gjort en av mina allra populäraste baletter. Jag upphör aldrig att förundras över hur den alltid berör mig, publiken och dansarna. Också femte symfonin ger mig alltid gåshud. Finlandia får mina ögon att tåras. Den berör finländare – särskilt oss som inte på lång tid har bott i Finland.”

Storslagen scenografi inspirerad av det nationella uppvaknandets Finland

Scenograf och kostymör Robert Perdziola har hämtat inspiration för den storslagna scenografin från bland annat Aino Sibelius bror Eero Järnefelts målningar samt fotografier av Helsingfors i början av 1900-talet. De klassiskt vackra dräkterna utstrålar en stil som är trogen verkets tidsperioder, och i motvikt till dem är dräkterna som illustrerar Sibelius tonsättningsarbete abstrakta. Amerikanska Perdziola har besökt Finland och bekantat sig med den finska naturen, som inspirerat såväl Sibelius som Elo. Hans skisser visar tydligt det finska – men samtidigt med ett fräscht perspektiv på platser som är välbekanta för finländarna, såsom Ainola, familjen Järnefelts sommarvilla eller Helsingfors.

Galleri

Handlingen

Unge Jean läser en bok med bilder vackra vita svanar. På faderns begravning för Jeans fantasi honom långt bort från sorgen.

Armas Järnefelt anländer till familjens villa tillsammans med sin vän Jean Sibelius. Jean känner sig besvärad i sällskap av överklassfamiljen. Jean och Armas syster Aino dras dock till varandra. Ainos känsliga och psykiskt obalanserade syster Elli tar livet av i skogen. Den chockade Aino tyr sig till Jean i sin sorg.

Aino och Jean förlovar sig. Till slut godkänner också Ainos far förhållandet, när han hör om framgången för Kullervo som Jean tonsatt.

Sibelius reser till Wien för att studera komposition och deltar i provspelningen för en orkester. Han njuter av den fria atmosfären i Wien: rumlar om, spelar hasardspel och hamnar på en bordell. Aino är arg, men förlåter slutligen sin man som återvänt hem, och berättar att hon är gravid.

Flera år senare komponerar Jean en violinkonsert. På repetitionerna inför uruppförandet skrattar musikerna åt den nervöse Sibelius. Plågad av de dåliga recensionerna flyr Jean för att festa. När han återvänder hem hittar han Aino tröstlöst sörjande deras dotter Kirsti som dött i tyfus. Mitt i sin sorg återfinner Jean och Aino sin kärlek till varandra.

I Italien fortsätter Jean komponera för att få mat och tak över huvudet åt familjen. Förtvivlad drömmer Jean om Kirsti och känner sig skyldig till dotterns död.

När inbördeskriget bryter ut flyr familjen från Helsingfors, men blir hotade av rödgardister under flykten. Jeans bror mutar soldaterna. Jean ser en flygande svanflock och blir inspirerad att komponera.

Sibelius är nervös när han övar konsertdirigering och dricker för att stärka sig. På konserten betraktar Aino bedrövat sin berusade makes förehavanden.

Familjen Sibelius lever lyckliga. Aino och Jean har åter funnit varandra, och Jean motstår frestelsen att bege sig och festa.

Den ålderstigne Jean är en av landets berömdaste personer. På födelsedagsfesten fyller dystra händelser från det förflutna hans sinne. Ainos och Jeans barn med familjer kommer för att muntra upp den sköre Jean. Jean dör i en hjärtattack i armarna på Aino. Aino försjunker i minnen.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

Medverkande

Koreografi
Jorma Elo
Musik
Jean Sibelius
Musik
Richard Strauss
Scenografi, kostymer
Robert Perdziola
Ljusdesign
Brandon Stirling Baker
Projektioner
Petri Sarkkila
Koreografens dramaturgiska assistent, konstnärlig rådgivare
Nancy Euverink

I rollerna

Richard strauss
Nicholas Ziegler

#Sibelius #FNBSibelius

“Vi funderade på en berättelse, som skulle beröra mig och ha en anknytning till Finland. Min och finländarnas kärlek till den här musiken gör upplevelsen av verket djupare.”

– Jorma Elo, koreograf

Lyssna på Sibelius

Se på Stage24

Se inspelning på Stage24

Se inspelning av Sibelius på Stage24. Inspelningen är producerad i samarbete mellan Yle och Finlands nationalopera och -balett.

#Balett100

Det är dags för fest!

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Vi firar också online. Läs om Nationalbalettens vändpunkter, bläddra i videor från årtionden och upptäck vårsäsongens program.

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.