Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 20 min
1 paus (30 min)
5 föreställningar
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Seitsemän veljestä

Nationalromanen dansant

Aleksis Kivis Sju bröder är en klassiker som hela Finland känner väl, en nationalroman som för oss till landskapen i Nurmijärvi, till de vilda Jukolabröderna och deras förehavanden. Bysamhällets normer och beteendemönster tvingar bröderna att återvända till naturen i Impivaara. Då bröderna konfronteras med balettens rörelsespråk, får vi en ny synvinkel på en bekant historia.

Se Sju bröder på nätet

Virtuella scen Stage24

Även om vi lever i exceptionella tider, kommer upplevelsen att fortsätta på nätet. Vår digitala plattform Stage24 ska släppa ut inspelningar från gamla repertoarer varje måndag och torsdag. Du kan njuta av föreställningarna utan avgifter sittande på din egen soffa.

Gå till Stage24

Galleri

Medverkande

Koreografi
Marjo Kuusela
Musik
Eero Ojanen
Scenografi
Kati Lukka
Kostymer
Anne Jämsä
Ljusdesign
Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgi
Eino Tuominen

I rollerna

Aapo
Jani Talo
Klockare
Ville Mäki
Gammelmor på männistö
Milla Eloranta
Seunalas anna, anna i krogen, den bleka jungfrun

Handlingen

Husmodern på Jukola har dött. Hennes sju söner fick leka och jaga under hennes beskydd i ett hus som hade börjat förfalla. Nu måste gossarna klara sig på egen hand. Juhani som är den äldsta brodern anser sig ha rätt att bestämma över huset och sina yngre bröder. Aapo som är den klokaste och Tuomas som är den starkaste anser sig båda har rätt att bestämma.

Det går inte att sköta huset utan husmor och bröderna har också annars känt en viss längtan efter kvinnligt sällskap. Venla är ett av målen för gossarnas längtan. Hennes mor är avogt inställd till brödernas grova beteende och kör dem på porten. En gosse från Toukola by kommer till platsen. För att gifta sig måste man gå i skriftskola och då bör man kunna läsa.  Med sin dåliga läsförmåga klarar Juhani sig inte i klockarens skriftskola och han tål inte heller klockarens pekpinne.

Gossarna rymmer från skriftskolan och flickorna skrattar åt dem. Till råga på allt råkar de i slagsmål med grabbarna från Toukola. Lauri kommer på att de måste ändra livsstil och flytta ut i skogen till Impivaara. Där kunde de leva för sig själva och med egna medel som förr. Grabbarna förstår sig inte riktigt på kvinnor men i skogen drar de sig till minnes de söta flickor som de sett. Tiden blir lång i Impivaara och bröderna beger sig ut på björnjakt. I skogen i Viertola stöter de på en jord av fyrtio oxar som de blir tvungna att skjuta.

Nu måste de betala för Viertolas oxar och bröderna röjer mark på Impivaaras ängar. Nöden känner ingen lag och de kraftiga gossarna lyckas bra med jordbruket. På hösten lastas sommarens skörd på kärror och så bär det av till Tavastehus för att sälja säden. I den egna byn har man lagt märke till de stora skördarna. Simeon och Eero som reser ut för att sälja säd hamnar på en fest och snart har de ingenting med sig hem. I byn har man ändå förstått att gossarna i Impivaara är duktiga arbetare. Nu vore det dags för grabbarna att återta Jukola i besittning och leva livet som värdiga medborgare i sitt land?

Klockaren kallar till sig den fyndige och intelligente Eero som får gå i lära. Han kan sedan undervisa sina bröder så de klarar sig i skriftskolan. Bröderna ställer till en stor fest på Jukola. Gossarnas skogar är fulla av stockar och efterfrågat virke – och giftasplanerna tycks inte heller gå så illa. Jukolas stora landområden delas bröderna emellan. Simeon som blivit utan maka blir kvar som farbror i det gamla Jukola i ett hörn hos sin bror. Eero blir byns nämndeman och han tar Anna Seunala till hustru.

Mer information i programblad.

#7veljestä

Seitsemän veljestä; Ilja Bolotov, Emmi Pennanen

Bröderna tog publiken med storm

De sju brödernas manliga energi tog publiken med storm vid verkets uruppförande på 1980-talet och vid Nationalbalettens utlandsgästspel. Baletten fick ett entusiastiskt mottagande även då den kom upp på repertoaren igen 2013. Den fick ett nytt visuellt uttryck och det koreografiska materialet anpassades för en ny dansargeneration.  ”Målet är visserligen den klassiska balettens rörelsespråk och till slut blev det fart även på brödernas piruetter. Kvinnornas värld är närvarande såväl i gossarna tankar som i skogens djur, samt i Viertolas många oxar – eller snarare kor i denna föreställning ”, berättar koreografen.

Seitsemän veljestä

”Jag vill med mina dansrörelser berätta om pojkarnas värld, som är rotfast och jordnära men även fartfylld.”

– Marjo Kuusela, koreograf

Biljetter

2 h 20 min
1 paus (30 min)
5 föreställningar
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
fre 24.3.2017
kl. 19:00
lör 25.3.2017
kl. 12:00
ons 29.3.2017
kl. 19:00
lör 1.4.2017
kl. 19:00
fre 7.4.2017
kl. 19:00