Gå till innehållet
Längd totalt 1 h
Ingen paus
2 föreställningar
27.10.2018 – 30.10.2018
Gästspel
Almisalen
Framförs på finska

Dramatisk konsert om Toivo och Alma Kuulas liv

Saaristo-ooppera (Skärgårdsoperan) sätter upp Alma och Toivo Kuulas gripande kärlekshistoria i Almisalen. Alma Kuulas monologer och Toivo Kuulas odödliga sånger berättar tillsammans om två unga liv, tron på konsten och det stora uppdraget för den finska kulturen. De unga älskande stod ut med svårigheterna, men just då allting var på väg att bli bättre, ville ödet annorlunda. Deras lott var skriven i stjärnorna.

Åldersrekommendation över 9 år.

#tähtiinkirjoitettu #saaristoooppera

Toivo ja Alma Kuula

”Nu är det den 18 maj, ute är våren som vackrast och fåglarna sjunger i parkerna av hela hjärtat. Men hos oss är det höst”.

Alma Kuulas man har skjutits i huvudet. Hon vakar hans sida, hon minns ögonblick av lycka och svåra tider och hon sjunger en av Toivo Kuulas finaste sånger. De trodde båda på den eviga ungdomen och på kärleken som tecknats i stjärnorna, men det blodiga året 1918 ändrade allt.

Toivo Kuulas älskade musik

Saaristo-ooppera: Skrivet i stjärnorna

Skrivet i stjärnorna är både en teatermonolog och en konsert. Här ingår elva älskade sånger av Toivo Kuula, bl.a. Tuijotin tulehen kauan, Kesäyö kirkkomaalla och Epilogi samt pianoverk. Almas roll sjungs av sopranen Marjukka Tepponen, Toivo görs av pianisten Jukka Nykänen.

Musik Toivo Kuula
Manuskript Juhani Koivisto
Regi Merja Larivaara
Scenografi Jani Uljas
Kostymer Marjo Haapasalo
Ljuddesign Edvin Nurmela
Röst av Toivo Kuula Auvo Vihro

Föreställningen är producerad av Saaristo-ooppera.

Handlingen

Monologen börjar vid länslasarettet i Viborgs län 18.5.1918. Toivo Kuula har skjutits på Valborgsmässoaftonen, då jägare och skyddskårister firade intagningen av Viborg. Nu vakar Alma vid Toivos säng och minns åren tillsammans. Toivo Kuula var gift 1906, då Alma Silventoinen blev bekant med honom. De började sällskapa, vilket sågs med oblida ögon. Enbart under studietiden i Italien och i Frankrike fick de vara tillsammans.

Utomlands antog Toivos svartsjuka sjukliga proportioner. Toivo beviljades skilsmässa först år 1914 och då gifte han sig med Alma. Nöden gjorde livet svårt. Toivo förlorade sin tjänst som dirigent och Alma som var med barn måste avstå från att konsertera. Toivo blev tvungen att ta emot en tjänst som dirigent i Viborg. Familjen Kuula drabbades av inbördeskriget och en vild Valborgsfest visade sig vara ödesdiger.

Föreställningar och biljetter

1 h
Ingen paus
2 föreställningar
27.10.2018 – 30.10.2018
Gästspel
Almisalen
Framförs på finska
lör 27.10.2018
kl. 18:00
tis 30.10.2018
kl. 18:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.