Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 50 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
29.10.2022 – 18.11.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-109 €

Världens kändaste kärlekshistoria som balett

John Crankos Romeo och Julia har en lång historia och återkommer nu på publikens begäran till Nationalbalettens repertoar efter en paus på över tio år. Shakespeares odödliga berättelse om de unga älskande i Verona har inspirerat många konstnärer genom tiderna och en av dess mest kända balettversioner är John Crankos koreografi till Sergej Prokofjevs starka musik.

Den tragiska historien om de unga från två konkurrerande släkter, som förälskar sig i varandra har berört hela världen ända sedan Shakespeares dagar. Verket med känslofyllda pas de deux-scener, men även fart och humor är balett när den är som bäst för en vuxen publik.

Åldersrekommendation 10 år och uppåt.

Biljetter och föreställningar

2 h 50 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
29.10.2022 – 18.11.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-109 €
lör 29.10.2022
kl. 14:00
tis 1.11.2022
kl. 19:00
tor 3.11.2022
kl. 19:00
ons 9.11.2022
kl. 19:00
fre 11.11.2022
kl. 19:00
tor 17.11.2022
kl. 19:00
fre 18.11.2022
kl. 19:00

#RomeoOchJulia

John Crankos klassiska verk

Sedan premiären på Stuttgartbaletten 1962 har den tidlösa och gripande koreografin funnits kvar på många balettkompaniers repertoar i årtionden, och också i Finland har den uppförts sedan 1996. Nationalbaletten uppfyller nu många balettvänners önskemål och iscensätter verket igen.

Handlingen

De konkurrerande släkterna Capulet och Montague kämpar om maktpositionen i staden Verona. Greve Montagues son Romeo erkänner sin kärlek till Rosalinda. Familjen Capulet arrangerar en bal, där greve Capulets dotter Julia ska möta sin tilltänkta trolovade greve Paris. Även Rosalinda kommer till festen och förklädda följer Romeo med vänner henne. Julia ser Romeo på balen och de unga tu blir förälskade vid första ögonkastet. Julias kusin Tybalt misstänker att Romeo inte är den han ger sig ut för att vara. Julia står drömmande om Romeo på sin balkong när han smyger in i trädgården, och de svär varandra evig trohet.

Det är karneval i Verona. Julia kallas till fader Lorenzo, som viger Romeo och Julia. När Romeo återvänder till karnevalen, muckar Tybalt gräl och får Romeos vän Mercutio med på en duell. Tybalt dödar Mercutio i duellen.

I gryningen lämnar Romeo Verona. Julias föräldrar presenterar sin dotter för greve Paris. Den uppskakade Julia flyr till fader Lorenzo och han ger henne en brygd som orsakar skendöd. Julia låtsas gå med på Paris frieri och dricker brygden. Romeo har inte fått informationen om skendöden av fader Lorenzo och tror att Julia har dött på riktigt. I gravkammaren dödar Romeo Paris och sedan sig själv. Julia vaknar upp, ser den döda Romeo bredvid sig och tar sitt liv, eftersom hon inte kan leva utan honom.

Hela handlingen och annat bakgrundsmaterial kan läsas i verkets programblad.

Koreograf John Cranko

John Cranko, född i Sydafrika, är en av de mest kända balettkoreograferna genom tiderna. Verk som han skapade på 1950-talet i London och på 1960-talet i Stuttgart lever vidare och Stuttgartbaletten upprätthåller fortfarande arvet efter koreografen, som dog plötsligt vid endast 45 års ålder. Crankos ikoniska baletter uppförs världen över med respekt för verkens klassiska visuella uttryck.

På bilden John Cranko med balettmästare Georgette Tsinguirides. Bild Sabine Topfer.

Galleri

Medverkande

Koreografi
John Cranko
Musik
Sergei Prokofjev
Scenografi och kostymer
Susan Benson
Ljusdesign
Steen Bjarke

I rollerna

Lyssna på Romeo och Julia

#Balett100

Det är dags för fest!

Finlands nationalbalett fyller 100 år 2022. Verket ingår i jubileumsårets program.

Vi firar också online. Läs om Nationalbalettens vändpunkter, bläddra i videor från årtionden och upptäck vårsäsongens program.

Servering toppar upplevelsen

Vad får det vara?

Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen. Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Vi rekommenderar att du köper servering i förväg. Försäljningen i nätbutiken slutar 24 h före föreställningen.

Food&Events Tapahtumaravintolat står för våra restaurangtjänster.