Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
1 paus (25 min)
9 föreställningar
24.8.2018 – 15.9.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €

En sagobalett för prinsar och prinsessor i alla åldrar

Prinsessa Ruusunen

Hela familjens favorit är tillbaka på repertoaren

Prinsessan Törnrosa är en av alla tiders mest älskade baletter. Den bekanta sagan om den förtrollade prinsessan Aurora, om de goda och onda feerna och om äventyrsprinsen kommer utmärkt till sin rätt i form av dans. Praktfulla kostymer och en ståtlig scenografi skapar en färgsprakande sagovärld som hela publiken njuter av från de minsta i familjen till de vuxna. Prinsessan Törnrosa passar bra för barn som allra första balettupplevelse.

Åldersrekommendation över 4 år. 

Prinsessa Ruusunen

Tidlös balettklassiker

Prinsessan Törnrosa gavs för första gången som balett i S:t Petersburg år 1890. Inget under att baletten bevarat sin popularitet ända till våra dagar. Balettens underbara musik komponerades av Pjotr Tjajkovskij, som skrivit två andra odödliga balettklassiker: Svansjön och Nötknäpparen. Javier Torres har skapat en rolig version för Nationalbaletten som delvis bygger på den ursprungliga koreografin av Marius Petipa.

#prinsessaruusunen #prinsessantörnrosa

Prinsessa Ruusunen

“Jag uppfattar Prinsessan Törnrosa så att hela berättelsen utspelar sig i prinsessan Auroras hjärta. Därmed är således alla gestalter personifikationer av Auroras känslor, speciellt kärlekens fe Syrene och rädslans fe Carabosse.”

– Javier Torres, koreograf

Prinsessa Ruusunen

En kärlekskyss väcker prinsessan

Enligt koreografen Javier Torres handlar det i grunden i Prinsessan Törnrosa om rädsla och kärlek: ”Prinsessan Aurora för en kamp mellan rädsla och kärlek. Hon räddas till slut, då hon ger efter för kärleken.”

Galleri

Handlingen

I ett avlägset kungadöme firar hovfolket prinsessan Auroras födelse. Till dopet inbjöds djärvhetens fe Volante, glädjens fe Grazia och kärlekens fe Syrene. Då feerna överräcker sina gåvor till prinsessan, rusar rädslans fe Carabosse in i salen. Henne hade man glömt att bjuda in. Den rasande Carabosse slungar ut en förbannelse: en dag kommer Aurora att stinga sig på en rosentagg och dö! Syrene har emellertid ännu inte givit sin gåva. Tack vare hennes kraft dör prinsessan inte utan sover i hundra år och vaknar till en kyss av en prins.

Prinsessan firar sin 16-årsdag och möter fyra prinsar som kommit för att fria till henne. Dit kommer också en gumma som räcker hennes en ros. Det förskräckta hovfolket hinner inte ta bort rosen av prinsessan innan hon stungit sig på rosens taggar. Gumman visar sig vara Carabosse och prinsessan försänks i sömn.

Hundra år senare är prins Désiré ute på jakt och en gyllene hjort leder honom till Syrene. Syrene berättar för prinsen om Aurora och visar vägen till slottet, där han tvingas kämpa mot Carabosse. Slutligen lyckas prinsen komma fram till Aurora och hans kyss väcker prinsessan och hela hovet.

Till Auroras och Désirés bröllop kommer många gäster: Rödluvan, Mästerkatten i stövlar och Fågel blå. Kärleken har övertagit makten i hela hovet.

Hela intrigen och annan bakgrundsinformation finns i verkets programblad.

Trailer

Prinsessan Törnrosa

Medverkande

Musik
Pjotr Tšaikovski
Dirigent
Pietro Rizzo
Scenografi
Minna Wallenius
Kostymer
Erika Turunen
Ljussättning
Eric Loustau-Carrere
Maskering
Tuija Luukkainen

I rollerna

Aurora
Yimeng Sun
Carabosse, man
Gianmarco Romano
Grazia, glädjens fe
Sara Saviola
Den gyllene hjorten
Benoît Favre

Föreställningar och biljetter

2 h 25 min
1 paus (25 min)
9 föreställningar
24.8.2018 – 15.9.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
fre 24.8.2018
kl. 19:00
lör 25.8.2018
kl. 19:00
tor 30.8.2018
kl. 19:00
lör 1.9.2018
kl. 14:00
lör 1.9.2018
kl. 18:00
tor 6.9.2018
kl. 19:00
lör 8.9.2018
kl. 19:00
lör 15.9.2018
kl. 14:00
lör 15.9.2018
kl. 18:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.