Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
25.9.2020 – 16.10.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €

Kasta loss och kom på balett

Piraten Conrads älskade Medora löper risk att bli hustru till den högborne Pashan. Piraterna försöker rädda den sköna slavinnan. Hittar kärleksparet lyckan på havets vågor?

Piraten – Le Corsaire tar publiken till fjärran länder, till det forna Söderhavet och till österländska palats. Mästerliga dansnummer hänför såväl balettkännare som förstagångspublik.

Vi rekommenderar föreställningen för åskådare från 7 år och uppåt.

Din säkerhet är viktig för oss

Kom bara om du är frisk. Du kan avboka biljetter och servering fram till 24 timmar före föreställningens början. Läs mer om säkerhetsrekommendationer här.

Biljetter och föreställningar

2 h 30 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
25.9.2020 – 16.10.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
fre 25.9.2020
kl. 19:00
lör 26.9.2020
kl. 14:00
lör 26.9.2020
kl. 18:00
ons 30.9.2020
kl. 19:00
fre 2.10.2020
kl. 19:00
lör 3.10.2020
kl. 14:00
tis 6.10.2020
kl. 19:00
ons 7.10.2020
kl. 19:00
fre 9.10.2020
kl. 19:00
ons 14.10.2020
kl. 19:00
fre 16.10.2020
kl. 19:00

#piraten #LeCorsaire

“Fantastiskt underhållande … Om du aldrig har sett balett förut, tro mig: börja med den här.”

– The Observer

“En praktfull, briljant föreställning… Strålande och djärv glädjeyra.”

– Evening Standard

“Tre akter späckade av storslagen dans, sådan som balettpubliken älskar att se.”

– The Times

Medverkande

Iscensättning (efter petipa och sergejev)
Anna-Marie Holmes
Scenografi, kostymer
Bob Ringwood
Ljusplanering
Neil Austin

I rollerna

Handlingen

Piratskeppets kapten Conrad anländer till byn för att rädda sin älskade Medora ur slavhandlare Lankendems klor. Lankendem visar upp slavinnor han säljer på marknaden för Pashan, fästningens chef. Pashan blir intresserad av Gulnara. Medora försöker fly efter att ha blivit befriad av Ali, Conrads slav. Men Pashan vill också ha Medora till sin. Under Conrads ledning anfaller piraterna byn och kidnappar både Medora och Lankendem och för dem till sitt gömställe.

I gömstället lovar Conrad Medora rikedomar, men piraten Birbanto påminner honom om att rikedomarna inte är hans. Conrad ordnar en fest och efteråt vädjar Medora till honom att släppa slavinnorna fria. Conrad ger med sig, medan Birbanto och de andra piraterna motsätter sig. Birbanto förlorar striden, men tänker ge Medora en ros fylld med sömnmedel. Det blir dock Conrad som får rosen och han somnar. De övriga piraterna tänker röva bort Medora, men mitt i kaoset flyr Lankendem och tar Medora med sig. När Conrad vaknar vill han rädda Medora, men Birbanto låtsas att han inget vet om hennes öde.

Medan Gulnara dansar för Pashan dyker Lankendam upp och har med sig Medora till honom. Pashan vill göra Medora till sin främsta hustru och skicka henne till sitt harem. Han drömmer om sitt harem i trädgården. Piraterna anländer maskerade till Pashans palats. Conrad och Birbanto lyckas ta sig in i Pashans privata rum, där Gulnara och Medora dansar, och de två männen tar av sig maskerna. Medora avslöjar att Birbanto är en förrädare och Conrad skjuter honom. Med hjälp av Ali flyr Medora, Gulnara och Conrad till skeppet. Skeppet sjunker dock i stormen och Medora och Conrad får så varandra för alltid.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Förtjusande som i en förgången tid

Piraten är en stor klassisk balett, som hade premiär i mitten av 1800-talet. Verket andas den tidens längtan till fjärran land och österländsk exotism – att resa till främmande länder var då bara få förunnat.

Anna-Marie Holmes koreografi baserar sig på Marius Petipas och Konstantin Sergejevs traditionella versioner av den här balettklassikern. Dräkterna och scenografin är glamorösa i Hollywoodstil och uttrycker samma överflöd som originaluppsättningarna från 1800-talets mitt.

Galleri

Musik av kända kompositörer

Musiken till Piraten utvecklades parallellt med baletten under 1800-talet. Flera kända balettkompositörer har satt sin prägel på verket.

Det är Adolphe Adams balettmusik med pirattema från 1840 som utgör grunden. Marius Petipas koreografi i S:t Petersburg 1858 kompletterades med Cesare Pugnis och hertig Peter av Oldenburgs musik. I Paris 1867 tillades Léo Delibes Pas des fleurs. I slutet av århundradet bearbetade Petipa verket ytterligare och tillfogade då tonsättningar av Riccardo Drigo och Ludwig Minkus.

Lyssna på Piraten – Le Corsaire

Hyrd från Englands nationalbalett.

Video Englands nationalbalett

Kolla även

Världspremiär på Nationalbaletten
Dansens stora mästerverk

Säkra din plats, köp ett säsongskort

kahdet kasvot
Upplev människosinnets två sidor

Alla tiders säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2020–2021. Två av dem är sammansatta av flera verk, du kan alltså med ett kort uppleva så många som tio verk. Du får också din egen fasta plats i salongen och ett dussintal betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. För tillfället är alla säsongspaketer fullbokade.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.