Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 15 min
1 paus (30 min)
10 föreställningar
16.1.2021 – 6.2.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Åldersgräns 5 år.

Föreställningarna våren 2021 är inställda

Operans och Balettens föreställningar våren 2021 är inställda.

Föreställningarna av Svansjön samt Cavalleria rusticana & Pagliacci flyttas till säsongen 2021–2022. RING fortsätter i augusti 2022. Repertoaren för säsongen 2021–2022 offentliggörs 28.4.

Vi kontaktar separat alla kunder som köpt biljetter och/eller servering till de inställda föreställningarna.

Världens starkaste balett!

Peppi Pitkätossu

Pippi Långstrump är en medryckande barnvänlig balett, vars livfulla uttryck roar även vuxna åskådare. Den roliga och rörande föreställningen bjuder på underhållning, fart och färg i nostalgisk 1950-talsanda – en perfekt start på januari och det nya året.

Pippi Långstrump sveper oss med sig till Villa Villekulla och till Söderhavet som det var en gång. På scenen dansar Astrid Lindgrens välkända karaktärer: Tommy och Annika, Herr Nilsson, Lilla Gubben och världens starkaste flicka förstås. Det är lätt att ta till sig berättelsen även som dans och med ett leende på läpparna känner man igen Pippimelodierna i musiken.

Åldersgränsen är 5 år.

Föreställningar och biljetter

2 h 15 min
1 paus (30 min)
10 föreställningar
16.1.2021 – 6.2.2021
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Åldersgräns 5 år.
lör 16.1.2021
kl. 14:00
lör 16.1.2021
kl. 18:00
ons 20.1.2021
kl. 19:00
lör 23.1.2021
kl. 18:00
tor 28.1.2021
kl. 19:00
lör 30.1.2021
kl. 18:00
tis 2.2.2021
kl. 19:00
fre 5.2.2021
kl. 19:00
lör 6.2.2021
kl. 14:00
lör 6.2.2021
kl. 18:00

Alla älskar Pippi-baletten

”Härlig, barnvänlig balett. Lätt att följa med, intressant handling, scenografin och dräkterna är fina. Scenen på havets botten var fantastisk!”

”Helt underbar! Jag förväntade mig ”dansteater”, men föreställningen var ju jublande balett! Rekommenderas för alla!”

”Föreställningen var ljuvligt färgsprakande med vacker dans och förtjusande små detaljer. Musiken var också helt fantastisk!”

Se trailer

Peppi Pitkätossu

#pippilångstrump #FNBpippilångstrump #pippibalett

Balett baserar sig på Astrid Lindgrens berättelser.

Medverkande

Koreografi
Pär Isberg
Koreografi (streetdance)
Karl Dyall
Musik
Georg Riedel
Musik
Stefan Nilsson
Scenografi
Bo-Ruben Hedwall
Kostymer
Ann-Mari Anttila
Ljussättning
Torkel Blomkvist

Handlingen

Pippi Långstrump flyttar till en liten stad, där hon bosätter sig i Villa Villekulla tillsammans med sin apa Herr Nilsson och sin häst Lilla Gubben. Granne med henne bor barnen Tommy och Annika, som blir Pippis vänner. Pippi bjuder in Tommy och Annika till Villekulla för att äta pannkaka. Då de har lämnat villan och Pippi sover, bryter tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom sig in. De har hört att Pippi har en kappsäck full med guldpengar. Pippi fångar tjuvarna men släpper dem om de lär sig dansa hambo.

Pippi kommer på besök till ett kafferep som ordnas av Tommys och Annikas mamma, men hon vet inte riktigt hur man skall bära åt och får kaos till stånd. Pippi beger sig ut för att leta  efter skatter tillsammans med Tommy och Annika och de hittar en modelldockas arm som blir en god danspartner. Barnen möter Prusiluskan som med hjälp av poliserna Kling och Klang försöker tvinga Pippi att gå i skolan.

Skolgång är nog ingenting för Pippi som drömmer om att få träffa sin pappa Efraim, som är söderhavskung. Tommy och Annika blir ledsna, då de hör om Pippis planer att resa till pappa, men till sist får de själva tillstånd av sina föräldrar att åka med.

Barnen får dyka från skeppet och utforska den spännande undervattensvärlden. De går i land på en söderhavsö och befolkningen dansar en välkomstdans för besökarna. Herr Nilsson träffar artfränder på ön. Tjuvarna försöker stjäla pärlorna som barnen samlat i havet, men Pippi kör bort rövarna. Kung Efraim arrangerar en fest till sin dotters ära. Emellertid, Tommy och Annika längtar hem och Pippi har ju lovat deras föräldrar att ta hand om dem. Så de lämnar ön för den lilla hemstaden som redan fått ett snötäcke inför vintern.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

Från gatudans till tåskor

Peppi Pitkätossu baletti

“Min första fråga var, kan Pippi dansa klassisk balett – och svaret var nej. Den klassiska baletten har en strikt form och Pippi är upprorisk. Hon måste få röra sig fritt i olika dansstilar.”

– Pär Isberg, koreograf

Fansen har ordet

Fansen uttalar sig om Pippi Långstrump

Se video

#oopperabalettifanit

”Det bästa är att Pippi får dansa som hon själv vill och inte enligt reglerna.”

– LILJA
Peppi Pitkätossu

Musik även ur tv-serien

Balettens musik har tonsatts av Stefan Nilsson och Georg Riedel. Riedel är känd från tidigare för sin Pippimusik. Det var nämligen han som år 1968 tog över det musikaliska ansvaret för den berömda tv-serien och filmerna som blev på hälft efter Jan Johansson. Han komponerade även musiken till tv-produktionerna för barn Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn. Med i baletten finns många bekanta melodier från serien om Pippi.

Peppi Pitkätossu

Svensk arbetsgrupp sätter upp Pippi

Visualiseringen som respekterar den ursprungliga berättelsen har planerats av en svensk arbetsgrupp. Kostymdesignern Ann-Mari Anttila som härstammar från Norra Sverige har under sin snart 50-åriga karriär gjort kostymer för opera och balett samt även ett flertal kostymeringar för SVT:s produktioner. Scenografen Bo-Ruben Hedwall har länge samarbetat med koreografen Pär Isberg inom ramen för olika TV-produktioner samt även på teaterscener. Därutöver har Hedwall arbetat som formgivare för utställningar vid bl.a. Nordiska Museet, Vasamuseet och Dansmuseet. Torkel Blomkvist har skapat ljussättningen till ett stor antal svenska opera- och teaterproduktioner.

Nordic Drama Corner Ab bevakar Astrid Lindgrens böckers uppföranderätt i Finland.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.