Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 10 min
2 pauser (30 min)
4 föreställningar
12.2.2021 – 24.2.2021
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på engelska
Textning på finska, svenska och engelska

Peter Grimes föreställningar inställda

Alla Peter Grimes föreställningar 12.–24.2.2021 är inställda. Om du hade beställt biljetter eller servering till föreställningarna, återbetalar vi värdet på dina inköp som saldo till ditt kundkonto. 

Läs mer

Det blåser upp till storm

Fiskaren Peter Grimes lärling har dött till havs. Grimes frias av rätten, men i bybornas ögon är han skyldig.

Benjamin Brittens dramatiskt dystra opera är en hyllning till havet och ett imponerande själsdrama. Peter Grimes visar hur helt vanliga människor drivna av vrede vänder sig mot en individ som är annorlunda. Sådant har alltid hänt och händer fortfarande. Det är människans förbannelse.

Den realistiska uppsättningen tar publiken till en liten engelsk fiskeby, omgiven av havets bränningar.

Åldersrekommendation över 12 år.

Biljetter och föreställningar

3 h 10 min
2 pauser (30 min)
4 föreställningar
12.2.2021 – 24.2.2021
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på engelska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 12.2.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
inställd
ons 17.2.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
inställd
fre 19.2.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
inställd
ons 24.2.2021
kl. 19:00
Huvudscenen
inställd

Den brittiske kompositören Benjamin Britten har skapat en stor mängd omtyckt vokalmusik. Kraften i hans genombrottsopera Peter Grimes (1945) uppstår såväl av orkesterns dundrande musik som av den stora körens dån.

#petergrimes #FNOpetergrimes

”Även om individen har en moral, så har massan det inte. Massan styrs av det kollektiva omedvetna, vars undertryckta aggression ständigt letar efter ett objekt. Vreden hittar alltid en viss grupp eller en viss individ att avreagera sig på. Så har mänsklighetens största tragedier uppstått.”

– Regissör David Radok

Medverkande

Musik
Benjamin Britten
Dirigent
Stuart Stratford
Regi
David Radok
Scenografi, kostymer
Tazeena Firth
Ljussättning
Kimmo Ruskela

I rollerna

John
NN
Dr. thorp
NN

Handlingen

Fiskaren Peter Grimes lärling har dött till havs. Rätten konstaterar att fallet var en olycka, men Grimes uppmanas att inte ta en ny lärling. Fastän fiskaren har friats av lagen, är han skyldig i bybornas ögon.

Trots att Grimes fördöms av sitt samhälle, vill han inte lämna den lilla fiskebyn. Han vill stanna vid sina rötter, återfå sin respekt och gifta sig med Ellen, kvinnan han älskar. Snart värvar han också en ny lärling.

Inom kort händer en olycka igen: Grimes har öppnat en lucka i huset som leder till båten och pojken faller ner. Byborna är ursinniga och beskyller Grimes även för denna pojkes död, medan Ellen försöker skydda Grimes. Kaptenen uppmanar Grimes att ta båten, lämna byn och dränka sig.

Morgon gryr och byn vaknar sakta till liv. Domare Swallow meddelar att en båt håller på att sjunka långt ute på havet. Ingen säger eller gör något. En ny dag börjar.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns i verkets programblad.

#oopperabalettifanit

”Peter Grimes bjuder på poetisk skönhet utan sliskig söthet.”

– PETRI

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Din förmån på Radisson Blu Hotellen

Som kund hos Finlands nationalopera och -balett får du njuta av gästfriheten på Radisson Blu Hotellen i Helsingfors till ett lägre pris.

Förmånspriset är -20 % på dagens pris. I den lyxiga inkvarteringen ingår boende för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten, en avkopplande Blu Dreams-upplevelse och en storslagen Super Breakfast-frukost.

Bokningskod: OPERA