Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
1 paus (25 min)
1 föreställning
28.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
35-129 €

Jubileumsårets strålande höjdpunkt

Nationalbalettens hundraårsjubileum kulminerar i en gala i slutet av maj. På galan ses scener ur Nationalbalettens oförglömliga verk och internationella stjärngäster. Galaföreställningen ges bara en gång, så skynda dig – biljetterna går åt på nolltid!

Biljetter säljs 5.10. kl. 12.

Biljetter och föreställningar

2 h 45 min
1 paus (25 min)
1 föreställning
28.5.2022
Baletter
Huvudscenen
biljetter
35-129 €
lör 28.5.2022
kl. 19:00
Huvudscenen
från 35,00 €
Jousenlammen pääpari 1922

Nationalbaletten startade med Svansjön 1922

Balettruppen vid Finlands Opera inledde sin verksamhet på Alexandersteatern i Helsingfors 1922, bara några år efter att Finland blivit självständigt. Den första föreställningen 17 januari 1922 var Svansjön, som den nya truppens balettmästare George Gé hade bekantat sig med i S:t Petersburg före revolutionen. Finlands Opera var privilegierad i och med att den fick Svansjön till sin balett före alla gamla västeuropeiska trupper.

Baletten blev till en etablerad del av Nationaloperan och fick ett gott renommé ute i världen på flera utlandsturnéer efter krigen. Konstformen presenterades också i landsorten på balettdansarnas sommarturnéer på 1950-talet. Truppen började kallas Finlands nationalbalett på 1970-talet och numera är den en jämlik del av Finlands nationalopera och -balett.

Medverkande

Jubileumsårets mångsidiga program

Nationalbalettens jubileumsår har ett mångsidigt program. Förutom galan firas den hundraåriga historien från och med januari med en helt ny, fantastisk Svansjön. I februari kommer Jorma Elos nya balett Sibelius på repertoaren och i maj presenteras föreställningen Trippel: Made in Finland med tre inhemska koreografers premiärverk. Jubileumsåret omfattar också mycket annat program såväl på och utanför Operahuset som på webben.

Kolla även

Nationalkompositörens liv i dansform
Dansens stora mästerverk

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.