Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 55 min
1 paus (25 min)
6 föreställningar
3.3.2017 – 16.3.2017
Baletter
Almisalen
biljetter
48 / 25 €
Muumipeikko ja pyrstötähti; Stanislav Beljajevski, Ilja Bolotov, Jani Talo

Den ursprungliga muminberättelsen som balett

Berättelsen om Mumintrollet och kometen hör till Tove Janssons tidigaste muminberättelser.  Allt står inte rätt till i Mumindalen och Mumintrollet med sina vänner ger sig iväg för att ta reda på hur det är fatt. På sin spännande resa gör Mumintrollet nya bekantskaper och på observatoriet får han höra om en komet som hotar Mumindalen. Hur skall det gå för Mumindalen?

Mumintrollet på kometjakt samlade stora tittarskaror under sin första säsong och t.o.m. extraföreställningarna var utsålda. Under självständighetsjubileet tar Nationalbaletten igen upp Muminbaletten på sitt program.

Muumipeikko ja pyrstötähti; Muumipeikko ja pyrstötähti: Tiina Myllymäki

Också Mumin dansar balett!

Anandah Kononens koreografi förmedlar den bekanta och spännande berättelsen med balettens medel. Mumintrollet och hans vänner har sina bekanta skepnader också i baletten. Mumintrollets kropp ser inte riktigt ut att böja sig till dans, men trots allt dansar även han graciöst. Klassisk balett dansas i föreställningen av många andra rollfigurer som vännerna möter på färden! Balettversionen följer troget intrigen i Tove Janssons roman.

De snygga kostymerna och bekanta figurerna tilltalar också de allra yngsta tittarna men stundtals är berättelsen så spännande att den rekommenderade åldersgränsen är fyra år.

Handlingen

Det regnar hårt i Mumindalen och naturen har blivit grå och daskig. Mumintrollet och Sniff gör en utfärd till ett observatorium för att ta reda på orsaken till naturfenomenen. Med på resan kommer Snusmumriken som berättar för dem om kometen. De tre vännerna råkar ut för äventyr av många slag och gör nya bekantskaper. Snusmumriken berättar för Mumintrollet om Snorkfröken och  Mumintrollet drömmer om henne.

På Observatoriet får de tre vännerna höra att kometen kommer att tangera jorden om några dagar! De beslutar att skynda hem till Mumindalen, men först måste de finna Snorkfröken!

Mumintrollet hittar Snorkfröken som fastnat i en angosturabuske. Mumintrollet räddar henne och ber henne följa med till Mumindalen. Resenärerna får besöka skogsfolkets dansbana men de märker snart att vattendragen torkat upp och att gräshopporna äter allt som de kommer över.

I Mumindalen flyr alla undan kometen i en grotta. Kometen störtar mot jorden men i sista stund ändrar den riktning och passerar jorden. Vattnet återvänder till havet och solen skiner.

Mer information i programblad. 

Muumipeikko ja pyrstötähti

”Jag hoppas att denna balett påminner oss om att vara tacksamma över sånt som vi ofta tar för givet – såsom en familj som älskar oss, trogna vänner, en ren natur och fred.”

– Anandah Kononen, koreograf

Galleri

Medverkande

Koreografi
Anandah Kononen
Musik (inspelning)
Panu Aaltio
Scenografi och projiseringar, projektioner
Samuli Juopperi
Kostymer
Anna Kontek
Ljussättning
Mika Haaranen

I rollerna

Mumintrollet
Jani Talo
Sniff
Ruan Crighton
Muminmamman / trade aunt seller
Riina Laurila
Muminmamman / trade aunt seller
Kaarina Nieminen
Muminpappan
Aki Pakarinen
Kondoren
Cauê Frias
Ödlan
Valeria Quintana

Uppföranderätt: Agency North / Finlands dramatiker och manusförfattare
Muminkostymerna Artistiasu Oy.
Mumingestalterna: © Moomin Characters™

Biljetter

1 h 55 min
1 paus (25 min)
6 föreställningar
3.3.2017 – 16.3.2017
Baletter
Almisalen
biljetter
48 / 25 €
fre 3.3.2017
kl. 18:30
tis 7.3.2017
kl. 18:30
ons 8.3.2017
kl. 18:30
fre 10.3.2017
kl. 18:30
ons 15.3.2017
kl. 18:30
tor 16.3.2017
kl. 18:30

 

töölönlahti

Mumintrollet på kometjakt  är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi