Lady Macbeth från Mtsensk uruppfördes i Leningrad den 22 januari 1934 med väldig framgång. Den blott 28-årige Sjostakovitj firades som ett geni och Sovjetunionens hjälte.
Den 28 januari 1936 förändrades allting. Då publicerades en artikel i Pravda under rubriken ”Kaos i stället för musik”. Där konstaterades, att ”lyssnaren förbryllas från första stund i operan av de avsiktligt anskrämliga och stökiga harmonierna” och att ”melodistumparna och de musikaliska frasernas groddar drunknar den ena efter den andra i brak, gnissel och skränande”. Om skribenten hade varit en vanlig musikkritiker, kunde Sjostakovitj ha struntat i texten. Artikelförfattaren var emellertid av allt att döma Josef Stalin. Hjälten blev med ett slag en folkets fiende.
Stalins kritik är säkert den enskilda tidningsartikel som haft det största inflytandet på operans historia. Om det inte var för Stalin, skulle Sjostakovitj med stor sannolikhet i stället för två operor ha komponerat en stor operaproduktion, som skulle ha blivit en viktig del av seklets repertoar. Både Näsan och Lady Macbeth är obestridliga mästerverk och de bevisar att operakonsten kunde ha blivit en central genre för Dmitrij Sjostakovitj.