Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 30 min
Ingen paus
7 föreställningar
16.9.2019 – 21.9.2019
Gästspel
Almisalen
biljetter
10/42 €
Framförs på svenska och engelska
Ingen textning

Ett nytt musikverk utgående från det klassiska rymdeposet

Amerikanen Robert Maggios komposition introducerar på Almisalens scen både himmelskt skön musik och en grupp virtuosa representanter för olika konstarter: bland andra en sensationell kammarkör med 16 medlemmar och häftigt fysisk pekingopera. Kompositionen sätts upp som ett allkonstverk och baserar sig på svensken Harry Martinsons klassiska rymdepos Aniara. En revy om människan i tid och rum. Maggios verk gör en djupdykning i Nobelpristagarens poetiska universum och utforskar i originalets anda människans frihet, ansvar och kontroversiella kärlek till sig själv och till vår egen hemplanet.

Åldersrekommendation över 12 år.

Presentationer av föreställningar arrangeras 75 minuter före föreställningar i Almisalens foajé. Introduktionerna är på finska och engelska. Välkomna!

Ett visuellt starkt allkonstverk

Aniara

”There is protection from near everything
from fire and damages by storm and frost,
oh, add whichever blows may come to mind.
But there is no protection from mankind.”

 

Denna klart och transparent klingande komposition som bygger på en science fiction-berättelse i diktform ställer också exceptionella krav på bildspråket. För scenens visuella uttryck med sina mångdimensionella videoprojektioner svarar Joonas Tikkanen och för kostymeringen Erika Turunen som hör till våra mest kända namn inom branschen.

Grammybelönad kör på första besök i Finland

Aniara

Denna samproduktion mellan inhemska Klockriketeatern och kören The Crossing från Philadelphia får sitt uruppförande i Philadelphia den 20 juni 2019. Den kritikerrosade och många gånger prisbelönta professionella kammarkören The Crossing är känd för sin konstnärliga fördomsfrihet och omutliga kvalitet. Kören turnerar mycket i Förenta Staterna. År 2019 uppträder den i bl.a. Lincoln Center i New York och Walt Disney Music Hall i Los Angeles. Aniara: Fragments of Time and Space är körens första besök i Finland.

Aniara

I produktionen medverkar även det finländska Wusheng Company som specialiserat sig på pekingopera. Kompaniets grundare och konstnärliga ledare Antti Silvennoinen har skapat koreografin till Aniara och uppträder i själv ensemblen.

Musik Robert Maggio
Libretto och regi Dan Henriksson
Körledning Donald Nally
Koreografi Antti Silvennoinen (Wusheng Company)
Ljudplanering Paul Vazquez
Video, ljus, scenografi Joonas Tikkanen
Kostymer Erika Turunen

Uppsättningen är en samproduktion mellan Klockriketeatern och The Crossing.
Foton John C. Hawthorne

Läs mer om Aniara: http://aniara.crossingchoir.org
https://klockrike.fi/fi/tuotannot/aniara_2019/

Se trailer

Aniara

#aniara #klockriketeatern #thecrossing

Aniara

Harry Martinsons mörka diktcykel från år 1956 har visat sig vara förbluffande visionär. Verket som i tiden betraktades som ren science fiction har teman som numera varje dag utgör återkommande inslag i nyhetssändningarna. Människans destruktivitet som är riktar sig mot henne själv och mot miljön, hotet från massförstörelsevapnen, det ansvarslösa maktutövandet, den radikala verklighetsflykten och avsaknaden på visioner som lindras genom att ty sig till virtuell verklighet – eller genom att helt förneka verkligheten.

Hur kan vi undvika Aniaras öde?

Handlingen

Vi befinner oss långt framåt i tiden efter en ny istid. Mänskligheten har kommit långt i utvecklingen av sitt tekniska kunnande. Flyg mellan planeterna har blivit en del av vardagen, men likgiltigheten och grymheten florerar. Jorden är svårt förorenad på grund av kärnvapenkrig och människorna tar sin tillflykt till de närbelägna planeterna Venus och Mars. Den lyxiga rymdfarkosten Aniara transporterar 8000 människor mot Mars men kolliderar på resan med en meteorit. Fartyget kommer ur kurs och störtar med oförminskad hastighet ut ur solsystemet. Människorna ombord på Aniara är dömda att fortsätta i all evighet mot stjärnsystemet Lyran.

Trots ihärdiga försök lyckas man inte vända Aniara tillbaka till sin ursprungliga rutt och så småningom blir resenärerna tvungna att anpassa sig till den nya situationen, var och en på sitt sätt. Förtvivlan lindras genom att grunda olika kulter. Mänskligheten visar upp såväl sina djupt mänskliga som sina ondskefulla sidor. Medan Aniara glider genom rymden finns det också tid för stora filosofiska frågor. En av de centrala rollerna innehas av Mima, ett slags artificiell intelligens som förmedlar bilder från Jorden och tröstar människorna. Mima blir föremål för dyrkan – ända tills en avgörande förändring inträffar. Mima och hela samfundet ombord på Aniara är på väg mot slutlig undergång.

Föreställningar och biljetter

1 h 30 min
Ingen paus
7 föreställningar
16.9.2019 – 21.9.2019
Gästspel
Almisalen
biljetter
10/42 €
Framförs på svenska och engelska
Ingen textning
mån 16.9.2019
kl. 19:00
tis 17.9.2019
kl. 19:00
ons 18.9.2019
kl. 19:00
tor 19.9.2019
kl. 19:00
fre 20.9.2019
kl. 19:00
lör 21.9.2019
kl. 14:00
lör 21.9.2019
kl. 19:00

Presentationer av föreställningar arrangeras 75 minuter före föreställningar i Almisalens foajé. Introduktionerna är på finska och engelska. Välkomna!

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.