Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 15 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
10.5.2019 – 22.5.2019
Modern dans
Huvudscenen
biljetter
15-99 €

Legend. Maestro. Stjärna.

K.V.G.-kvällen introducerar tre berömda koreografer som befinner sig i olika skeden av sina respektive karriärer. Jiří Kylián, långvarig chef för Nederlands Dans Theater, hör till vår tids mest legendariska koreografer. Den 45-årige Marco Goecke har redan en längre tid gjort en betydande internationell karriär. Den unge Jeroen Verbruggen är en stjärna på uppåtgående vars fantasifulla verk har väckt en hel del uppmärksamhet.

Åldersrekommendation över 9 år. I föreställningen av Sciamachy förekommer blixtrande ljuseffekter.

#KVGbaletti #KVGbalett

Jeroen Verbruggen: Sciamachy

Sciamachy

JEROEN VERBRUGGEN – BERNARD HERRMANN

Stjärnkoreografens uruppförande

Jeroen Verbruggen gör ett splitternytt verk för 14 dansare vid Nationalbaletten med musik av Bernard Herrmann från Alfred Hitchcocks berömda film Psycho. Kostymerna planeras av Erika Turunen.

Verbruggen är en koreograf som skapar nytt i andlös takt. Hans koreografier har framförts av flera europeiska balettgrupper. Både publiken och kritikerna har skrutit i kapp med den unge belgarens arbeten. Verbruggens stil befinner sig i gränsområdet mellan nutidsdans och neoklassisk balett. Den påminner om arbeten av de i dansvärlden kända koreograferna Sasha Waltz och Pina Bausch. Verbbruggens verk dansas på tå och det gäller också det nu aktuella verket Sciamachy.

Jeroen Verbruggens intresse för koreografens arbete vaknade redan i ett tidigt skede, då han ännu var verksam som dansare. Då hans dansarkarriär tog slut skapade han bland annat verket Kill Bambi för Monte Carlo-baletten i samarbete med ett parisiskt modehus samt en egen surrealistisk version av Nötknäpparen för baletten i Genève. Verk av Verbruggen har även satts upp av bl.a. Ballet National de Marseille och National Dance Company Wales.

Jeroen Verbruggen: Sciamachy

”Jeroen Verbruggen skapar ett eget rörelsespråk som han impregnerar sina verk med. Han är verkligen en koreograf att räkna med i den närmaste framtiden.”

– L’Auditoire

Marco Goecke: Lonesome George

Lonesome George

MARCO GOECKE – Dmitrij Sjostakovitjs

Maestrons beskrivning av ensamheten

Marco Goeckes verk Lonesome George är från år 2015. Det gripande och fängslande verket för elva dansare har fått sitt namn efter en jättesköldpadda vid namn Lonesome George (Ensamme George) som levde på Galápagosöarna. Först trodde man att denna över 100 år gamla sköldpadda som dog år 2012 var den sista av sitt slag. Så var det emellertid inte utan representanter för samma art hittades på närbelägna öar.

”Berättelsen om George kunde ses som en symbol för min balett. Dansarna gör också intryck av att vara ensamma, men det är inte heller sant. Det finns hopp”, berättar koreografen. ”Ensamheten är en central del av mänsklighetens tragedi och detta är någonting som enligt mig kan upplevas speciellt intensivt i dans. Människans kropp är ett fängelse: vi begränsas av att inte kunna ta oss ut ur vår kropp. Denna känsla har gett material för mina verk.” Musiken som klingar i Lonesome George är Dmitrij Sjostakovitjs stråkkvartett nr 8 c-moll.

Det originella ’goeckeska’ rörelsespråket kännetecknas av underliga, rent av surrealistiskt vibrerande rörelser i tiden, rummet och kroppen. Goecke arbetar som ordinarie koreograf vid Stuttgartbaletten och Nederlands Dans Theater. Därtill har hans verk satts upp av bl.a. Hamburgbaletten, Scapino Ballet, Norska nationalbaletten samt dansare vid New York City Ballet. Lonesome George uruppfördes av baletten vid Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf.

Se trailer

Video: Ballett am Rhein

Jiří Kylián – Igor Stravinsky; Psalmsymfonin

Psalmsymfonin

JIŘÍ KYLIÁN – Igor Stravinskij

Legendens milstolpe

Psalmsymfonin är ett verk från Jiří Kyliáns tidiga period år 1978, då han nyligen hade utnämnts till konstnärlig ledare för ryktbara Nederlands Dans Theater. Verket blev en milstolpe på gruppens väg till världsrykte.

Verket har 16 dansare och alla befinner sig på scenen hela tiden. Koreografin illustrerar Kyliáns vision av sin egen grupp: dansarna är en grupp ömsesidigt beroende individer som offrar det mest värdefulla de har till förmån för det gemensamma bästa: sin begåvning och sin personlig¬het. Dansgruppen delar sig kontinuerligt i verket i mindre grupper eller par. I sina rörelser stöder sig och förlitar sig dansarna på varandra.

Psalmsymfonin har fått sitt namn efter Stravinskis musik. Det som i musiken gjorde intryck på Kylián var de mänskliga känslor som kören förmedlar. I verket klingar aggression och känslighet, uppror och förlikning, tvivel och tro. Den andäktiga stämningen i musik och scenografi ger verket en human, kanske rent av sakral ton.

Kylián arbetade länge som chef och koreograf för Nederlands Dans Theater. Under sin betydande karriär har han gjort över ett hundra koreografier. Finlands nationalbalett har haft flera verk av Kylián på repertoaren.

Se trailer

Video: Ballett am Rhein

Jiří Kylián – Igor Stravinsky; Psalmsymfonin

”Psalmsymfonin är ett verk som sammanför publiken och dansarna i en gemensam ritual.”

– Jiří Kylián

Medverkande

Sciamachy
Koreografi, scenografi
Jeroen Verbruggen
Musik
Bernard Herrmann
Scenografi, ljusdesign
Fabiana Piccioli
Kostymer
Erika Turunen
Lonesome George
Koreografi
Marco Goecke
Musik
Dmitri Shostakovits
Scenografi, kostymer
Michaela Springer
Ljusdesign
Udo Haberland
Psalmsymfonin
Koreografi
Jiří Kylián
Musik
Igor Stravinsky
Scenografi
William Katz
Kostymer
Joop Stokvis

I rollerna

Biljetter och föreställningar

2 h 15 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
10.5.2019 – 22.5.2019
Modern dans
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
fre 10.5.2019
kl. 19:00
lör 11.5.2019
kl. 19:00
tis 14.5.2019
kl. 19:00
ons 15.5.2019
kl. 12:00
tor 16.5.2019
kl. 19:00
lör 18.5.2019
kl. 14:00
ons 22.5.2019
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.