Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 40 min
1 paus (25 min)
13 föreställningar
25.1.2019 – 9.3.2019
Operor
Huvudscenen
biljetter
20-129 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska

Roman älskad av finländarna iscensatt för första gången

Ulla-Lena Lundbergs roman Is fick Finlandiapriset 2012. Den har blivit en av årtiondets mest älskade romaner och närmare 150 000 exemplar har sålts i Finland. Boken bygger delvis på Lundbergs egen familj och deras liv på Kökar. Den har intresserat olika teatrar men Nationaloperan var den första som fick tillstånd att adaptera den för scenen. Librettot har fått med de väsentliga händelserna i den omfattande romanen och dess oförglömliga gestalter. Skärgårdens årstider och den hotfulla isen klingar i musiken.

Åldersrekommendation över 9 år.

Inspelning av Is på Stage24

Is: Aarne Pelkonen; Mari Palo

Se inspelning av Is på Stage24.

En opera som klingar av naturens kraft

Is: Jenny Carlstedt

“Minnena förbleknar, sjunker djupt, ser nu diffusa ut som stenar under vattenytan. Snart är byns präst bara en berättelse som förs bort av strömmen allt längre, längre, längre…”

Denna berättelse ville bli opera

Is är en roman som man hoppas aldrig tar slut. Dess sidor är fulla av ett språk som flyter som en dikt, levande människor, en ung familjs lycka, en hoppfull färd mot bättre tider – och trots allt klingar en tilltagande mörk underton någonstans i bakgrunden. Hur skall man kunna förvandla en av de finaste berättelserna inom finländsk litteratur till ett libretto, hur skall man koncentrera och gallra men ändå få med de oförglömliga personerna, naturens kraft, sommarvärmen och isens kyla? Is var en utmaning – och ändå gick det som av sig självt att skriva librettot. Musiken fanns ju inne i isen. Denna berättelse ville bli opera.

– librettisten Juhani Koivisto

Is: Jenny Carlstedt; Ville Rusanen
Jaakko Kuusisto

Is tonsatt av Jaakko Kuusisto

Operan komponeras av Jaakko Kuusisto. För honom är detta en möjligast attraktiv uppgift. Kuusisto har bott och komponerat i den yttre skärgården nära de platser där Is utspelar sig och han känner väl till förhållandena i skärgården.”Det viktigaste är enligt mig att musiken förmår skapa en helhetsstämning som beskriver havets och isens skönhet, obeveklighet och den lilla människans förhållande till de omgivande krafterna.”

Jaakko Kuusisto berättar om Is

Ulla-Lena Lundberg

Ulla-Lena Lundberg är född på Kökar och numera bosatt i Borgå. Hon har publicerat dikter, rapporter, resereportage och romaner. Lundberg vann Finlandiapriset 2012 med sin roman Is (S&S) som haft en väldig framgång. Hon har även fått bland annat Runebergspriset 1998 och medaljen Tack för boken 1990. År 1993 utnämndes hon till hedersdoktor vid Åbo Akademi. Åren 1994-99 var Lundberg konstnärsprofessor.

#jää #isopera

Is: Hannu Forsberg; Petri Vesa; Petri Pussila; Marcus Groth; Marjukka Tepponen; Ville Rusanen; Jenni Lättilä; Jussi Merikanto; Jenny Carlstedt; Tiina Penttinen; Matias Haakana; Hannu Niemelä; Tove Åman

”Du måste känna isen, veta om den bär eller brister? Man måste känna det i fötterna. Akta dig för sunden mellan öar, där strömmar vattnet och isen är tunn. Vände dig inte om, du kan inte gå tillbaka till det förflutna, isen bakom dig har redan förändrats.”

Handlingen

En ung präst flyttar med sin familj till en avlägsen ö och genast efter sin första predikan blir han omtyckt och uppskattad. Petter och Mona beslutar sig för att stanna kvar med sina barn. Petter lyckas avlägga sin examen, han vigs till sin tjänst, en bro byggs mellan öarna, livet går framåt och allt är gott och väl. På vintern förenar isen öarna och människorna rör på sig. Men isen är bedräglig och Petter vet inte att vara försiktig.

Mera utförligt om handlingen i programbladet

Is: Aarne Pelkonen

Galleri

Fotografutställning i huvudfoajén

Opera och Balett_Is

”Naturen är vårt hem och vattnet är livets elixir!”

Fotografen Janne Grönings utställning I skärgården firar Grönings 20 år som konstnär. Samtidigt för den oss till landskapen i opera Is, till havets kraft och skönhet. Utställningen ligger i Operahusets huvudfoajén.

Medverkande

Musik, musiikinjohto
Jaakko Kuusisto
Libretto
Juhani Koivisto
Regi
Anna Kelo
Scenografi
Kati Lukka
Kostymer
Marja Uusitalo
Ljus- och videoplanering
Thomas Hase
Ljudsättning
Antti Murto
Koreografi
Ari Numminen

I rollerna

Petter kummel
Aarne Pelkonen
Sanna kummel
Tyyne Hynninen
Anton
Marcus Groth
Klockaren
Samuli Takkula
Adele bergman
Jenni Lättilä
Adele bergman
Tiina-Maija Koskela
Elis bergman
Pekka Kuivalainen
Artur manström
Jaakko Kortekangas
Artur manström
Hannu Niemelä
Lydia manström
Niina Keitel
Lydia manström
Tiina Penttinen
Kyrkväktaren
Matias Haakana
Kyrkväktaren
Heikki Hattunen
Fredrik berg
Hannu Forsberg

Föreställningar och biljetter

2 h 40 min
1 paus (25 min)
13 föreställningar
25.1.2019 – 9.3.2019
Operor
Huvudscenen
biljetter
20-129 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 25.1.2019
kl. 19:00
ons 30.1.2019
kl. 19:00
lör 2.2.2019
kl. 14:00
tis 5.2.2019
kl. 19:00
tor 7.2.2019
kl. 19:00
tor 14.2.2019
kl. 19:00
lör 16.2.2019
kl. 14:00
ons 20.2.2019
kl. 11:00
fre 22.2.2019
kl. 19:00
ons 27.2.2019
kl. 19:00
tis 5.3.2019
kl. 19:00
tor 7.3.2019
kl. 19:00
lör 9.3.2019
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köpa säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.