Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 25 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
22.1.2016 – 18.2.2016
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-115 €
Framförs på engelska
Textning på finska och svenska.
Indigo

Indigo är en metallskimrande opera med stark förankring i nutiden. Berättelsen handlar om ett mäktigt, globalt storbolag som når överallt med sina långa armar, om strävan efter lycka och om kärlek.

Indigo pillerit

I hur hög grad är en människa beredd att offra sig för kärleken?

Indigo

Operan rör sig på många plan: i en parallell verklighet, i en drömvärld och i individernas undermedvetande, där den djupaste nivån är ett tillstånd av indigo.

Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso

”Ingen annan vågar komponera så här vackra arior och en så romantisk berättelse på 2010-talet.”

– Perttu Kivilaakso & Eicca Toppinen

Se video

indigo

Handlingen

Bakgrunden

Det multinationella läkemedelsföretaget CoOpCo har utvecklat Serenide, ett läkemedel som har ökat produktiviteten och fått människorna att klara sig med bara två timmars nattsömn. Sju år senare har det visat sig att medicinen har förödande biverkningar: människorna får inte längre sömn, de förlorar sin mentala hälsa och dukar under fysiskt. Vid utvecklandet av läkemedlet användes en apparat, som har gjort det möjligt att tränga djupt in i människans medvetande. Men den allra djupaste nivån där läkemedlet Serenides trygghet hade kunnat garanteras uppnåddes aldrig. En av forskarna har dött i samband med experimenten.

Första akten

Daniel, en av uppfinnarna av provapparaturen, har sedan länge dragit sig tillbaka i ensamheten efter att ha förlorat sin forskarvän Carl. Han vill inte längre ha någonting med läkemedelsföretaget att göra. Myrna, Carls förra maka, ber Daniel om hjälp för att hindra förestående nya experiment. Daniel går inte med på det.

Då Daniel blir ensam får han en vision av Aurelia som var hans älskade och som även jobbar på läkemedelsfabriken. Aurelia tänker uppoffra sig och gå med i ett experiment för att nå testresultat av bättre kvalitet. Därmed skulle hon rädda hela företaget CoOpCo från undergång.

På företagets huvudkontor överväger Daniels far dr Hackert och CoOpCo:s VD Mrs Swanson att köra det gamla testet en gång till. Hackert är emot det och hänvisar till hur farligt experimentet är. Han medger att han var med om att utveckla läkemedlet men det är fabriken som ansvarar för att ha släppt ut en ofärdig produkt på marknaden. Propagandaministern och generalen kommer med uppgifter om att offrens antal ökar explosionsartat. Swanson ger order om att genomföra testet trots de faror som det innebär.

Utanför demonstrerar folk som fallit offer för Serenide och attackerar företaget. Myrna finns med bland demonstranterna. Vakterna anhåller och misshandlar henne. Daniel ger Hackert en inspelning som avslöjar vad som i tiden skedde med Carl.

Aurelia bereder sig för experimentet och då uppenbarar sig Daniel plötsligt på platsen. Aurelia berättar att hon helt och hållet ägnat sig åt forskningsarbetet vid CoOpCo. Då Daniel bekänner sina känslor för henne, flammar kärleken dem emellan upp på nytt.

Daniel visar sin inspelning av Carls död för Swanson, Generalen och de övriga. Han berättar om beslutet att försöka nå ända fram till indigonivån, där drömmarna regleras. Bara genom att ta sig ända dit är det möjligt att uppnå resultat som kan rätta till Serenide.

Daniel kräver att få inta Aurelias plats i testet. Trots Hackerts och Aurelias motstånd bestämmer Swanson att sätta igång experimentet. Aurelia startar maskinen och först uppnås orange nivå, sedan gul, grön och blå nivå. Nu kan testet inte längre stoppas. Aurelia ber Daniel komma tillbaka, men Daniel säger sig göra detta för alla dem som fallit offer för Serenide.

Daniel tycks ha övergått till en annan värld. Det är som om han kände igen någonting där, någonting som han försöker kommunicera med.

Andra akten

Daniel är medvetslös i maskinen. Han har fastnat i den blå zonen och han är i livsfara. Aurelia stannar upp experimentet. Hackert tvingas konstatera att situationen är allvarlig. Utanför tilltar folkets raseri. Aurelia ångrar sig eftersom man inte lyckats föra experimentet tillräckligt långt.

Swanson kräver att de fortsätter till vilket pris som helst. Hackerts och Aurelias krav att avbryta experimentet klingar för döva öron. Daniel körs allt djupare mot det okända undermedvetna. Aurelia och Hackert är säkra på att Daniel dör.

Daniel befinner sig i ett hemlighetsfullt vackert landskap, en plats som på något sätt är bekant fastän den är helt ny. Även Carl, som han nu träffar, verkar bekant och samtidigt fullständigt främmande. Daniel ber Carl återvända, men Carl vägrar för att han säger sig behärska den värld som de nu befinner sig i. Daniel blir allt mer förbluffad då Carl uppträder som världens härskare, som gud. Daniel känner inte igen sin egen gamle vän, som plötsligt faller kraftlös till marken. Carl säger att han inte kan återvända. De befinner sig nu inne i hans sinne. Då uppenbarar sig Barnåldringen som far iväg med Carl. Daniel förstår inte vad som håller på att ske, lever han eller är han död?

Myrna släpas till en cell i CoOpCo:s källare. Vakterna har för avsikt att fortsätta sin misshandel av henne, men Myrna kräver trotsigt att bli frisläppt. I sista ögonblicket kommer Hackert och befriar Myrna och ber om ursäkt för allt det han gjort.

Folket skriker av raseri och kräver att en skyldig utpekas. Aurelia som följer med experimentet märker att Daniel är livlös. Hackert har nu förlorat sin son och har ingenting mer att leva för. Han förbannar sitt öde, beslutar uppoffra sig och konfronterar den rasande folkmassan som lynchar honom. Myrna blir tvungen att maktlös vittna allt detta från sidan.

Swanson kommer, talar till folket och skyller allt på Hackert. Samtidigt tas maskinen ur bruk. Swanson lovar att Serenides biverkningar korrigeras och folket nöjer sig med hennes förklaringar.

Den befriade Myrna och Aurelia möts i laboratoriet. Maskinmonstret har berövat dem båda deras älskade. Myrna vill förstöra maskinen men Aurelia vidhåller att alla som fallit offer för Serenide först måste räddas – indigonivån har ännu inte uppnåtts. Aurelia gör sig beredd för experimentet och hoppas få återse Daniel. Myrna startar experimentet i hemlighet, fastän hon redan fattat beslut om att förstöra maskinen.

Daniel och Aurelia möts i en annan dimension. De vet inte vad som egentligen sker men det spelar ingen roll. Båda prisar kärleken som är det enda målet, livets mening. Samtidigt färgas hela omgivningen indigo. Aurelia och Daniel inser att de befinner sig inne i sin egen kärlek.

Plötsligt känner Daniel en smärta i sitt huvud och berättar för Aurelia att han måste bort. Förbryllad ser Aurelia hur Daniel förs bort av Barnåldringen.

Indigo

Indigo följer ett gammalt, välbeprövat operarecept. Ingredienserna består av ledmotiv, arior, duetter, körscener och dansare. Metallestetiken klingar i en harmoni som föraktar de klassiska grundprinciperna. Riffen kompletterar melodin och ger den en rytm.

Galleri

Medverkande

Musik
Eicca Toppinen
Musik
Perttu Kivilaakso
Libretto
Sami Parkkinen
Regi
Vilppu Kiljunen
Scenografi, videosuunnittelu
Sampo Pyhälä
Kostymer
Kalle Kuusela
Ljusdesign
Jussi Kamunen
Koreografi
Reija Wäre
Ljudsättning
Antti Murto

I rollerna

Musik
Eicca Toppinen
Musik
Perttu Kivilaakso
Libretto
Sami Parkkinen
Kuusisto Jaakko
Musiikinjohto, editering av musiken, arrangemang och orkestrering
Regi
Vilppu Kiljunen
Scenografi, videosuunnittelu
Sampo Pyhälä
Kostymer
Kalle Kuusela
Ljusdesign
Jussi Kamunen
Koreografi
Reija Wäre
Ljudsättning
Antti Murto
Daniel
Per-Håkan Precht
General
Petri Bäckström

Föreställningar och biljetter

2 h 25 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
22.1.2016 – 18.2.2016
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-115 €
Framförs på engelska
Textning på finska och svenska.
fre 22.1.2016
kl. 19:00
tor 28.1.2016
kl. 19:00
lör 30.1.2016
kl. 19:00
ons 3.2.2016
kl. 19:00
lör 6.2.2016
kl. 19:00
tor 11.2.2016
kl. 19:00
lör 13.2.2016
kl. 19:00
tor 18.2.2016
kl. 19:00
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

#indigo2016