En elevopera är ett projekt som genomförs i skolorna där skolelever i klasserna 5–6 övar in en operaföreställning tillsammans med professionella musiker och sångare. Skoleleverna agerar operakör, och de kan också ha små roller i operan. Med på scenen finns också 2–3 professionella sångare, en pianist som fungerar som orkester och en violinist från det lokala musikinstitutet.
I det förberedande skedet fördjupar sig gruppen av 40–60 elever under sin lärares ledning i verkets musik och karaktärer och övar sig i scenisk framställning. Dessutom besöker regissören och pianisten skolan på förhand för att öva in musiken och förbereda regin.
Varje skola som är med om att sätta upp elevoperan får tillgång till ett omfattande undervisningsmaterial. Förutom den klass som deltar i verket kan också de övriga klasserna i skolan sätta sig in i operans tema via olika uppgifter som anknyter till olika läroämnen.
På föreställningsdagen hålls en generalrepetition för eleverna i skolan, och på kvällen framförs operan för skolkompisar, vänner och familjer. De klasser som medverkar i operan marknadsför och säljer själva biljetter till sina föreställningar och behåller biljettintäkterna.
Det kostar skolan 700 € att delta i operan. I priset ingår ett omfattande undervisningsmaterial, ett förhandsbesök i skolan, det konstnärliga teamets arvoden för föreställningsdagen samt de dekorer och kostymer som används i föreställningen. Projektet är öppet för alla 5–6-klasser. Läraren behöver inte vara en musiklärare och eleverna behöver inte gå i en musikklass.
Nationaloperan har producerat elevoperor i 18 år. I och med Herman Rechbergers Noitasapatti (2000), Markus Fagerudds Kerjäläiset (2003), Sotajoulukuu (2007), Atso Almilas Auringonkukat (2009) och Jukka Linkolas Hölmöläiset har redan över 20 000 elever på olika orter i Finland fått uppleva hur det går till när man sätter upp en opera.