Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 45 min
1 paus (30 min)
1 föreställning
26.5.2018
Baletter
Huvudscenen

Nationalbaletten avslutar säsongen med en vårgala, Hyllning till dansen, som ger en kavalkad på huvudscenen bestående av de bästa bitarna ur såväl klassiska baletter som nutida verk från de senaste åren. Galans höjdpunkt blir ett utdrag ur baletten Don Quijote med den världsberömda solisten Polina Semionova. Solisterna Julie Gardette och Douwe Dekkers från Den Norske Ballett dansar ett utdrag ur Liam Scarletts balett Carmen.

A Midsummer night's dream

De bästa klassiska baletterna och nutida dansverken

Vid vårgalan uppträder hela Nationalbaletten som för upp på scenen ett urval ur den klassiska balettens främsta verk såsom Patrice Barts Don Quijote och Jorma Elos En midsommarattsdröm. Med finns även utdrag ur de senaste tio årens oförglömliga neoklassiska och nutida dansverk såsom Ohad Naharins Minus 7 samt hela Jyrki Karttunens berörande Valse Triste till musik av Sibelius. I galan medverkar även elever från Balettläroanstalten.

Don Quijote

Stjärngäst Polina Semionova

Den ryska toppdansaren Polina Semionova engagerades som första solodansös vid Berlins statsbalett år 2002, då hon var bara 17 år gammal. Sedan 2012 har hon arbetat som Principal Dancer vid American Ballet Theatre i New York samt som gästande premiärdansös vid Berlins statsbalett, Mihailovskijteatern i S:t Petersburg och Bayerska statsbaletten i München. Hon har gästspelat vid många av de stora danskompanierna i världen, såsom La Scala-baletten i Milano, Wiens statsbalett , Mariinskij i S:t Petersburg, Bolsjoj i Moskva och Tokyobaletten. Semionova är hedersprofessor vid balettskolan vid Berlins statsbalett.

Krista Kosonen

Konferenciär Krista Kosonen

Vid Nationalbalettens vårgala träder Krista Kosonen fram på scenen som konferenciär! Två år i följd har hon som skådespelare fått Jussi-priset för bästa kvinnliga huvudroll och hon har även blivit bekant för vänner av balett, då hon gästspelade i mormoderns roll i baletten Snödrottningen.

Galaföreställningen Ett varmt tack, Kenneth som tidigare fanns på repertoaren har nu fått det nya namnet Hyllning till dansen – Nationalbalettens vårgala. Det nya namnet återspeglar kärnan i Nationalbaletten och det centrala innehållet i galaaftonen, dansen. Kenneth Greve lämnar tjänsten som konstnärlig ledare för Nationalbaletten i slutet av juli. Han kommer inte att vara närvarande vid galan och koreografier av honom finns inte på programmet. Han har ändå uttryckt sin önskan om att galan äger rum och att den blir en upplevelse för publiken.

Medverkande

Föreställningar och biljetter

2 h 45 min
1 paus (30 min)
1 föreställning
26.5.2018
Baletter
Huvudscenen
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi