Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
1 paus
8 föreställningar
8.9.2017 – 5.10.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
16-129 €
Framförs på svenska
Textning på finska, svenska och engelska

Höstsonaten på förslag som årets opera

Den inhemska operan Höstsonaten som uruppfördes hösten 2017 är på förslag som Årets opera i den internationella tävlingen Opera Awards. Sebastian Fagerlunds opera är nominerad i kategorin ”World Premiere”. Priserna delas ut vid en gala som arrangeras på London Coliseum måndagen den 9 april.

Se alla nomineringar >

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

”Berättelsen är ständigt aktuell – den beskriver människans själviskhet, hennes behov att bli uppmärksammad och slutligen förlåtelsen.”

– Sebastian Fagerlund, Tidningen Helsingin Sanomat 4.9.2017

Den prisade operan ges konsertant vid Östersjöfestivalen

Höstsonaten spelades för fulla hus under säsongen 2017–2018 på Finlands nationalopera och ges nu som konsertversion i augusti 2018 vid Östersjöfestivalen i Berwaldhallen i Stockholm.

Läs mer >

Anne Sofie von Otter i huvudroll

Höstsonaten för samman filmlegenden Ingmar Bergmans text och Sebastian Fagerlunds musik. Fagerlund hör till sin generations mest hyllade tonsättare. På basis av Bergmans film har Gunilla Hemming skrivit ett starkt libretto om människors val, om dolda konflikter inom en familj och möjligheten att förlåta varandra. Charlottes roll är skriven för Anne Sofie von Otter, som hör till vår tids mest uppburna mezzosopraner. Detta är första gången som vi hos oss får tillfälle att uppleva von Otter i en operaroll.

Åldersrekommendation över 12 år.

#höstsonaten #syyssonaatti

Sebastian Fagerlund; Höstsonaten; Syyssonaatti

”Höstsonaten är ett mångbottnat starkt relationsdrama där huvudpersonerna möts under nattens sena timmar och tvingas begrunda sina val och konsekvenserna därav. Operans grundstämning bygger på det eviga ämnet: att förlåta och att acceptera en annan människa. Redan alldeles i början av kompositionsprocessen kändes det som om berättelsen och dess karaktärer bara hade väntat på mig någonstas där i sinnets skrymslen. Allt eftersom kompositionsarbetet avancerade drog operans musikaliska tidvattenvågor mig ovanligt djupt in i sina egna världar.”

– Sebastian Fagerlund

Intervjun med Sebastian Fagerlund

Svenska kulturfonden stöder Höstsonaten.

Svenska_kulturfonden_logo

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

“A mother and a daughter, what a terrible combination.”
– Eva, Höstsonaten

Mor och dotter Päivi och Varpu

Fotoutställning Mor och dotter

Förhållandet mellan mor och dotter är ett centralt tema i Höstsonaten. Inspirerade av detta tema sökte vi i augusti mödrar och döttrar som ville fotograferas av Meeri Koutaniemi. Vi bad paren berätta sin historia för oss och av över 1 200 sökande valdes slutligen 11 par ut för att fotograferas i ett unikt fotoprojekt. Slutresultatet visas under en utställning i Operahusets huvudfoajé 8.9–31.12.2017.

Fotoutställningen Mor och dotter
Öppen ti–fr 12–19, lö 12–18 och alltid under föreställningarna. Fritt inträde.

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

Dottern som mor, modern som dotter

Handlingen

Akt I

Det är höst och på prästgården inväntar man Charlottes förestående besök. Charlotte har som firad pianist turnerat i konsertsalarna världen runt och inte sett sina döttrar Eva och Helena på sju år. Helena är handikappad och har svårt nedsatt talförmåga. Eva och hennes man Viktor har förlorat sin treårige son Erik. Även Charlotte har drabbats av en förlust: hennes manlige vän Leonardo har dött.

Då Charlotte kommer, pratar hon först bara om sina nya kläder. Snart får hon höra, att hennes dotter Helena, som hon lämnat på en vårdhem, nu bor på prästgården. Charlotte blir ensam. Som sällskap har hon bara sin beundrande publik som hon beklagar sig för över den pinsamma situation hon hamnat i. Eva tar henne med sig för att träffa Helena. Leonardo visar sig också och kommer med antydningar om någonting som hände då de var tillsammans på Bornholm. Charlotte förstår inte vad Helena försöker säga. Hon beslutar sig för att förkorta sitt besök och hon får stöd av sin publik.

På kvällen ber Charlotte Eva spela piano, men det blir uppenbart att hon inte uppskattar sin dotters spel. Publiken verkar också uttråkad. Följande dag berättar Viktor för Charlotte hur sonen Erik hade förändrat allt i deras liv. Men strax innan han skulle fylla fyra år, drunknade Erik. ”Varför tog min käre Gud allt det här ifrån oss”, frågar Viktor. Charlotte vet inte vad hon skall säga. Enligt Eva är Erik fortfarande med henne: tankarna och känslorna känner inga gränser.

Charlotte gör sig klar för att gå och lägga sig och tar sina lugnande piller. Då hörs ett rop i det tysta huset. Eva går för att lugna Helena och möter Charlotte. Det blir en häftig diskussion där uppdämda känslor får utlopp. Eva säger sig inte veta, vad som var värre: att Charlotte var borta på konsertturné eller att hon var hemma.” En mor och en dotter, vilken fruktansvärd kombination av känslor, förvirring och förstörelse”, säger Eva.

Akt II

Eva berättar om hur det kändes, då mor alltid åkte iväg på konsertturné. Charlotte minns hur hennes karriär höll på att misslyckas. Helena skriker igen och Eva går för att se till sin syster.

Charlotte säger till publiken som prisar henne, att hon inte var beredd på en dylik diskussion. Då uppgörelsen mellan mor och dotter fortsätter, blottas hemligheter från det förflutna: Eva hade blivit med barn då hon var 18 år gammal och Charlotte övertalade henne att låta göra abort. ”Slutar man aldrig att vara mor och dotter?”

Helena berättar att Leonardo för flera år sedan under en påsksemester på Bornholm givit henne en kyss – och då hade hon varit alldeles lugn. Charlotte hade bett Leonardo stanna, för att hans närvaro gjorde gott åt Helena. Nu anklagar Eva, Viktor och Leonardo Charlotte för Helenas insjuknande. Ensam med sin publik ber Charlotte om ursäkt för alla de fel hon gjort. Hon vill göra bättring.

Då Viktor på morgonen berättar för Helena att Charlotte har rest bort, börjar Helena skrika. Eva ångrar konfrontationerna och skriver till Charlotte, att hon behandlat sin mor orättvist. Samtidigt berättar Charlotte på sitt håll för sin agent om besöket och frågar varför den sjuka Helena inte skulle få dö. Eva skriver: ”Den oerhörda möjligheten att få hjälpa och ta hand om varandra. Det får inte vara för sent.”

Galleri

Recensioner

musikkjournalistikk.no, 3.10.2017
“Kammerdrama i stort format” läs mer
Financial Times, 14.9.2017
“Autumn Sonata, Finnish National Opera, Helsinki — striking, superb” läs mer
Svenska Dagbladet, 13.9.2017
“Bergman i koncentrat övertygar som opera” läs mer
Dagens Nyheter, 12.9.2017
“”Höstsonaten” på Ooppera, Helsingfors” läs mer
Expressen, 9.9.2017
“Lika stjärnestrålande glans som originalfilmen” läs mer

Medverkande

Musik
Sebastian Fagerlund
Libretto
Gunilla Hemming
Regi, scenografi
Stéphane Braunschweig
Kostymer
Thibault Vancraenenbroeck
Ljussättning
Marion Hewlett

I rollerna

Biljetter och föreställningar

2 h 30 min
1 paus
8 föreställningar
8.9.2017 – 5.10.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
16-129 €
Framförs på svenska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 8.9.2017
kl. 19:00
ons 13.9.2017
kl. 19:00
lör 16.9.2017
kl. 18:00
tis 19.9.2017
kl. 19:00
lör 23.9.2017
kl. 19:00
tis 26.9.2017
kl. 19:00
lör 30.9.2017
kl. 14:00
tor 5.10.2017
kl. 19:00

Se hela operan

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh; Nicholas Söderlund; Helena Juntunen; Tommi Hakala

Inspelning av operan Höstsonaten som uppfördes vid Finlands nationalopera 23.9.2017.

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Säsongskort

kiikarit

Köpa säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.