Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 30 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €

Två poetiska dansnoveller

Den franska aftonen består av två sinsemellan helt olika verk som bjuder på poetisk skönhet och virtuos dans – givetvis präglad av fransk elegans. Carolyn Carlsons Pneuma är ett stiligt och filosofiskt verk, ett ode till mänskligheten. Serge Lifars Suite en Blanc strålar av den rena klassiska balettens stil och glans.

Ingendera koreografen är franskfödd, men båda verkens stämningar har en utpräglat fransk utstrålning. De är njutbart eleganta och stilrena dansverk. Très chic!

Åldersrekommendation över 9 år.

#ranskalainenilta #franskafton

Pneuma; Frans Valkama

Pneuma

CAROLYN CARLSON – GAVIN BRYARS, PHILIP JECK

Visuell poesi

Pneuma är ett ljust, poetiskt och symboliskt verk med många drömlika bilder. Dansarna har svarta och vita kostymer och deras klara rörelser är naturliga och luftiga. Verket behandlar människans dualitet: kropp och själ, en materiell och sinnlig helhet. Pneuma är ett både passionerat och poetiskt ode till mänskligheten.

Fransmännen har för vana att beskriva koreografen Carolyn Carlson med frasen ’un monument de la danse contemporaine’, den samtida dansens monument. Carlson har en över 50 år lång karriär och över ett hundra verk bakom sig – benämningen passar henne trots att den knappast beskriver hennes personlighet, så rörlig och livlig som denna nutida danslegend är.

Carlsons verk bygger på hennes egen poetiska tanke som går ut på att dansen är starkt förknippad med filosofi och andlighet. Pneuma grundar sig på en essä av filosofen Gaston Bachelard, L’Air et les Songes (1943), som prisar människonaturen. Den vackra musiken i verket är skriven av Gavin Bryars, en kompositör som inledde sin karriär som jazzmusiker och som även skrivit bl.a. fyra operor, stråkkvartetter och flera konserter.

Verk av den ursprungligen amerikanskfinländska koreografen Carlson, som belönats med Guldlejonet vid biennalen i Venedig, har också tidigare satts upp vid Nationalbaletten, senast år 2016, då If to Leave is to Remember berörde både publiken och kritikerna.

Carolyn Carlson

”En grupp dansare är som en mild fläkt som förvandlas till en storm av drömmar. Jag drömmer mycket, i själva verket drömmer jag i nästan alla mina verk.”

– Carolyn Carlson

Se Pneuma på nätet

Virtuella scen Stage24

Även om vi lever i exceptionella tider, kommer upplevelsen att fortsätta på nätet. Vår digitala plattform Stage24 ska släppa ut inspelningar från gamla repertoarer varje måndag och torsdag. Du kan njuta av föreställningarna utan avgifter sittande på din egen soffa.

Gå till Stage24

Galleri

Suite en blanc

Suite en blanc

SERGE LIFAR – EDOUARD LALO

Skimrande elegans

Suite en blanc koncentrerar sig på att presentera dansarnas tekniska virtuositet och stil. Ballerinorna är stiliga på franskt vis i sina vita tyllkjolar. Till kostymeringen hör även skimrande örhängen, röda läppar och vita blommor som pryder hårknutarna. Trots att baletten inte har någon handling är den full av drama. Det mest berömda solot är utan tvekan La Cigarette, som visar upp en femme fatale från 1940-talet, hypnotiska piruetter och förförisk balans.

Suite en blanc uruppfördes i Paris 1943 och fick sitt namn utgående från dansarnas vita kostymer. Enligt koreografen Serge Lifar är det en neoklassisk balett. Därmed avses alltså en nyare variant av den klassiska baletten. Stilriktningen gjordes känd av George Balanchine.

Suite en blanc fick ett strålande mottagande. Parisoperans balett och många andra betydande balettrupper har fortfarande verket på sin repertoar. Dess solonummer dansas också ofta vid internationella balettävlingar.

Finlands nationalbalett framförde Suite en blanc för första gången år 1960, då koreografen själv kom till Helsingfors för att öva in verket. Baletten blev en hit. Den dansades under nästan ett decennium och sammanlagt ca 60 gånger i Helsingfors samt i samband med Nationalbalettens utlandsturnéer bl.a. i Spanien och i Sydamerika.

På bilden koreografen tillsammans med verkets solodansare vid premiären på Nationalbaletten 1960.

Galleri

Trailer

San Francisco-balettens trailer av Suite en Blanc:

”Dansen är viktigare än musiken och scenografin.”

– Serge Lifar

Medverkande

Pneuma
Koreografi, kostymer
Carolyn Carlson
Musik
Gavin Bryars
Elektroakustisk musik
Philip Jeck
Scenografi, ljusdesign
Rémi Nicolas
Suite en blanc
Koreografi, musikens editering
Serge Lifar
Musik
Edouard Lalo
Ljussättning
François Saint-Cyr

I rollerna

Pneuma
Svart ängel
Jani Talo
Suite en blanc
La cigarette, pas de deux, la flûte
Yimeng Sun
Mazurka, pas de deux
Benjamin Kuefler

Suite en blanc framförs med tillstånd av Foundation Serge Lifar.

Föreställningar och biljetter

2 h 30 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
fre 28.9.2018
kl. 19:00
lör 29.9.2018
kl. 14:00
tis 2.10.2018
kl. 19:00
tor 4.10.2018
kl. 19:00
ons 10.10.2018
kl. 19:30
fre 12.10.2018
kl. 19:00
ons 17.10.2018
kl. 19:00
lör 20.10.2018
kl. 14:00