Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 15 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
6.10.2017 – 21.10.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Kesäyön unelma

Shakespeares romantiska förvecklingar

Både älvor och människor deltar i äventyren i denna romantiska komedi som vimlar av Shakespeares förtrollande kärleks­förvecklingar där kärleken byter föremål många gånger. Pjäsen har hört till teaterscenernas standardrepertoar i över 400 år och berättelsen är en outtömlig skattkammare även för en koreograf.

Åldersrekommandation över 7 år. I baletten uppträder också unga dansare från Balettläroanstalten.

Se inspelning av En midsommarnattsdröm på Stage24

Virtuella scen Stage24

Även om vi lever i exceptionella tider, kommer upplevelsen att fortsätta på nätet. Vår digitala plattform Stage24 ska släppa ut inspelningar från gamla repertoarer varje måndag och torsdag. Du kan njuta av föreställningarna utan avgifter sittande på din egen soffa.

Gå till Stage24

Galleri

Medverkande

Koreografi
Jorma Elo
Musik
Felix Mendelssohn
Scenografi, kostymer
Sandra Woodall
Ljussättning
Linus Fellbom

I rollerna

Titania
Yimeng Sun
Demetrius
Juntaro Coste

Handlingen

Hovet i Aten förbereder sig för bröllop mellan hertig Teseus och Hippolyta. Demetrius och Lysander är kära i Hermia. Dennas far Egeus har valt Demetrius till dotterns gemål men Hermia älskar Lysander. Hermia och Lysander svär varandra evig kärlek och är beredda att fly utom räckhåll för lagens arm. Helena som är kär i Demetrius följer svartsjukt med vad som sker.

En grupp hantverkare repeterar ett skådespel inför Teseus och Hippolytas bröllop. De unga älskande kommer till platsen. Dit kommer även Puck och älvdrottningen Titania med följe. Älvkungen Oberon kräver att hans gemål Titania återlämnar den indiska flicka som han rövat till sig som tjänarinna. Tillsammans med Puck har han en plan hur det skall gå till. Med hjälp av droppar av en trollört som han fått av Puck ämnar Oberon få Titania att avstå från flickan och Demetrius att förälska sig i Helena. Puck stänker av misstag saft i ögonen på Lysander som han misstar för Demetrius, och Lysander blir kär i Helena. Puck förvandlar Bottom, som repeterar en pjäs med hantverkarna, till en åsna som Titania blir kär i p.g.a. örtens saft.

Sedan stänker Oberon trollsaft i Demetrius ögon. Det leder till att både Demetrius och Lysander trånar efter Helena, som tror att de driver med henne. Då ynglingarna blivit trötta, stänker Puck igen saft i Lysanders ögon för att korrigera sitt tidigare misstag.

Titania älskar åsnan och trötta lägger de sig till vila. Oberon väcker upp sin älskade med en kyss och paret försonas. De två unga som flytt in i skogen hittas. Eftersom Demetrius nu älskar Helena finns det inget hinder för Hermias och Lysanders förbund. Bottom har fått tillbaka sin mänskliga skepnad och kommer till platsen i tid för de tre bröllopen som firas under festliga former.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns att läsa i balettens programblad.

#midsommarnattsdröm

Kesäyön unelma

Hänförande prisbelönt koreografi

Den internationellt berömde koreografen Jorma Elo har låtit sig inspirerats av såväl pjäsens rika händelseförlopp som av den musik Felix Mendelssohn Bartholdy skrivit till skådespelet. Det resulterade i en rolig, insiktsfull och för dansarna krävande uppsättning som inte lämnar publiken oberörd. För detta verk fick Elo priset Benois de la danse, känt som dansvärldens Oscar, då Wiens statsoperas balett uruppförde den år 2010.

Kesäyön unelma

En midsommarnattsdröm till Mendelssohns musik

En midsommarnattsdröm är berömd även tack vare Felix Mendelssohns läckra, förfinade musik som talar till både förnuftet och känslorna. Där finns även midsommarnattsdrömmens mest kända sats, bröllopsmarschen, som klingat vid otaliga bröllop genom tiderna jorden runt. I Jorma Elos balett kompletteras skådespelsmusiken med andra verk av Mendelssohn som tydligt hör till samma värld.

Kesäyön unelma

“Älvornas rike representerar en viss typ av total kärleksutopi, där alla får vara prinsar och prinsessor. De övriga gestalterna ger för sin del en mera realistisk bild av en kärlek inte saknar svårigheter och konflikter.”

– Jorma Elo, koreograf

Biljetter och föreställningar

2 h 15 min
1 paus (30 min)
8 föreställningar
6.10.2017 – 21.10.2017
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
fre 6.10.2017
kl. 19:00
lör 7.10.2017
kl. 14:00
lör 7.10.2017
kl. 18:00
ons 11.10.2017
kl. 19:00
fre 13.10.2017
kl. 19:00
tor 19.10.2017
kl. 19:00
lör 21.10.2017
kl. 14:00
lör 21.10.2017
kl. 18:00
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi