Gå till innehållet
Längd totalt 1 h 45 min
Ingen paus
5 föreställningar
2.9.2016 – 15.9.2016
Operor
Huvudscenen
biljetter
36-139 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

Den prisade produktionen till Nationaloperan

Regi av Patrice Chéreau, dirigent Esa-Pekka Salonen och sångare i stjärnklass. Produktionen har redan prisats vid festivalen i Aix-en-Provence, på La Scala i Milano ocha på Metropolitan i New York. I höst kommer denna stora internationella händelse till Nationaloperan.

Elektra är en samproduktion av Finlands nationalopera, Teatro alla Scala, Festival d’Aix-en-Provence, Metropolitanoperan, Staatsoper Unter den Linden, Berlin och Gran Teatre del Liceu, Barcelona.

Elektra

En förbluffande modern klassiker

Uruppförandet av Elektra ägde rum år 1909 men operan är fortfarande förbluffande modern. Richard Strauss tonsatte den blodiga berättelsen med en musik som skakar om med sin kraft och förför med sina klanger. Elektra var en sensation i tiden och fortfarande kombinerar operan det vilda och det känsliga på ett sätt som saknar motstycke.

Handlingen

På gården utanför kungapalatset i Mykene frågar sig tjänarinnorna om inte Elektra, dotter till kung Agamemnon och Klytaimnestra, snart skall komma till platsen för att sörja sin fars död. Det brukar hon göra varje dag vid denna tid. Elektra kommer in och drar sig tillbaka i sin ensamhet. Tjänarinnorna kritiserar och hånar henne, bara en av dem tar henne i försvar.

Elektra blir ensam och drar sig till minnes vad som skedde, då Agamemnon återvände från Troja och mördades med en yxa av Klytaimnestra och dennas älskare Aigisthos. Härjad av sorg ruvar Elektra på hämnden som hon kommer att utkräva tillsammans med sin syster Chrysothemis och sin broder Orestes. Orestes har som barn sänts bort från palatset och Elektra väntar varje dag på hans återkomst.

Chrysothemis avbryter Elektras tankar och varnar henne: Klytaimnestra och Aigisthos har beslutat låsa in henne i ett torn. Chrysothemis ber sin syster avstå från hämnden och äntligen låta livet återgå till det normala. Elektra avvisar hennes förslag med förakt.

Klytaimnestra kommer med sitt följe. Hon plågas av mardrömmar. Hon står i beråd att försöka blidka gudarna med ett offer. Hon vill tala med Elektra och då hon märker att dottern talar till henne i vänligare ton än vanligt, sänder hon bort sitt följe. Modern frågar om dottern känner till något botemedel mot ångestdrömmar och Elektra avslöjar att det finns ett offer som kunde befria henne. Men då drottningen förhoppningsfullt frågar henne vilket offer som krävs, svarar Elektra att offret är drottningen själv. Elektra beskriver upphetsat hur modern kommer att falla för Orestes slag. Till palatset kommer nu två främlingar som ber om audiens. Man viskar någonting i drottningens öra och hon lämnar platsen omedelbart utan ett ord till Elektra.

Chrysothemis kommer tillbaka och berättar den förskräckliga nyheten: Orestes är död. Först vill Elektra inte höra vad som sägs, men förtvivlad inser hon sedan att det kommer an på henne att omedelbart skrida till verket tillsammans med sin syster. Chrysothemis vägrar och går sin väg. Elektra förbannar henne. Hon måste nu agera ensam.

En av främlingarna har varit närvarande en tid. Han säger sig vara en vän till Orestes. Han har kommit med bud om dennes död. Elektra ansätter honom med frågor och då hon säger sitt namn ryggar han tillbaka. Elektra inser inte vem han är förrän husets tjänare kastar sig för främlingens fötter. Detta är verkligen Orestes, som låtit påskina att han var död för att kunna nästla sig in i palatset. Elektra jublar men är även förtvivlad. Hon känner en väldig ömhet för sin broder och outgrundlig sorg över det tillstånd hon själv försatt sig i genom sitt ensliga liv. De avbryts av Orestes uppfostrare: hämndens stund är inne och nu måste Orestes utföra det som han kommit för att göra. Orestes går in i palatset. Elektra lyssnar andäktigt efter minsta ljud. Klytaimnestras dödsskrik hörs. ”Slå till än en gång”, skriker Elektra. Drottningen drar sitt sista andetag.

Nu blir det panik: tjänarna har hört skriet. Då man anmäler att Aigisthos kommer tillbaka från slagfältet, tar tjänarna till flykten. Aigisthos tas emot av Elektra med oväntad vänlighet. Hon erbjuder sig att lysa upp Aigisthos väg i den mörka natten. Snart är det Aigisthos tur att ropa på hjälp. Också han faller offer för hämnande händer.

Chrysothemis kommer och berättar för sin syster att brodern återvänt och utfört dubbelmordet på Klytaimnestra och Aigisthos. Elektra är på gränsen till extas och galenskap. Deras befrielse kan endast firas med tystnad och dans, förkunnar hon. I yttersta hänförelse dansar hon tills hon segnar ner till marken. Det var inte hon som fick verkställa hämnden. Ensam i tystnad lämnar Orestes palatset.

Elektra

“Helheten är så förskräckligt oemotståndlig att jag nästan inte kom ihåg att andas (…) Denna produktion kommer att leva länge och man kommer att tala om den ännu längre.”

– Shirley Apthorp, Financial Times

Galleri

Medverkande

Musik
Richard Strauss
Regi
Patrice Chéreau
Omregissering
Vincent Huguet
Regiassistent
Peter McClintock
Scenografi
Richard Peduzzi
Kostymer
Caroline de Vivaise
Ljusdesign
Dominique Bruguière
Valaistussuunnittelun toteutus
Gilles Bottacchi

I rollerna

Klytaimnestra
Waltraud Meier
Elektra
Evelyn Herlitzius
Chrysothemis
Elisabet Strid
Aigisthos
Jürgen Müller
Orestes uppfostrare
Esa Ruuttunen
1. tjänarinnan
Bonita Hyman
5. tjänarinnan
Kirsi Tiihonen

Föreställningar och biljetter

1 h 45 min
Ingen paus
5 föreställningar
2.9.2016 – 15.9.2016
Operor
Huvudscenen
biljetter
36-139 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 2.9.2016
kl. 19:00
tis 6.9.2016
kl. 19:00
fre 9.9.2016
kl. 19:00
mån 12.9.2016
kl. 19:00
tor 15.9.2016
kl. 19:00

Alla förestälningarna hör till säsongens seriekort, försäljningen av övriga biljetter inleds den 2.8.

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi