Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 35 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
24.3.2018 – 17.4.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Don Quijote

Under Spaniens heta sol

Don Quijote som hör till de betydande verken inom den klassiska baletten för tittarna till en spansk by, till dess värme och dess temperamentsfulla människor. Nationalbalettens ståtliga visualisering, verkets virtuosa nummer och roliga fartfyllda vändningar fängslar publiken gång på gång – inget under att det alltid är utsålt då Don Quijote står på programmet!

Vänligen observera att du kan köpa biljetter på lippu.fi till föreställningarna våren 2018, men inte längre till föreställningarna under säsongen 2018-2019.

Don Quijote

Cervantes klassiker inspirerar till dans

Spanjoren Miguel de Cervantes roman Don Quijote från år 1605 hör till världslitteraturens stora klassiker. Verket är fullt av berättelser som väl kan berättas med dans och som inspirerat koreografer alltsedan 1700-talet. Den föreliggande versionen bygger på Marius Petipas koreografi från S:t Petersburg i slutet av 1800-talet. Den koncentrerar sig på en berättelse i romanen där den ljuva Kitri och hennes fattige älskare Basilio vill gifta sig men behöver hjälp av Don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnaden, och dennes kortväxte betjänt Sancho Panza.

Åldersrekommendation över 7 år.

Stjärngästspel med toppdansaren Polina Semionova

Polina Semionova

Semionova dansar Kitri vid två föreställningar

Polina Semionova, en av de just nu mest kända toppdansarna i världen, gästspelar i två föreställningar av Don Quijote den 10 och 12 april. Ryskan Semionova har under sin karriär dansat som anställd vid bland annat American Ballet Theatre i New York, Statsbaletten i Berlin, Mihailovskijteatern i S:t Petersburg och Bayerska statsbaletten i München. Hon har också gästspelat vid flera toppensembler i världen: La Scala-baletten i Milano, Wiens statsoperas balett, Mariinskij i S:t Petersburg, Bolsjoj i Moskva och Tokyobaletten. Nu ha vi glädjen att få henne på besök också vid Nationalbaletten – välkommen Polina!

Foto: Maria-Helena Buckley

#donquijote

Don Quijote

“Don Quijote, Marius Petipas mästerverk, kombinerar smidigt spansk dans och 1800-talets klassiska balett. Det är just mångfalden av olika dansstilar och händelser som gör det intressant att sätta upp nya versioner.“

– Patrice Bart, koreograf

Galleri

Handlingen

Kitri ja Basilio bor i La Mancha och är förälskade i varandra. Kitris far Lorenzo vill gifta bort sin dotter till den förmögne Camacho och inte till den fattige Basilio. På sin resa land och rike runt kommer Don Quijote och Sancho Panza till Kitris hemby och Don Quijote tror att Kitri är Dulcinea som han dyrkar. Don Quijote besluter sig för att stanna i byn för att hjälpa flickan.

Basilio och Kitri flyr till ett zigenarläger där förföljarna hittar dem. Men de lyckas ta till flykten. Däremellan kämpar den förvirrade Don Quijote med väderkvarnar och ser syner om Dulcinea som bor i dryadernas kungarike.

Lorenzo och Camacho kommer igen Kitri och Basilio på spåren. Nu skall Kitri tvingas att gifta sig med Camacho, men då sårar sig Basilio dödligt med en rakkniv. Kitri vet nog att Basilio inte är döende på riktigt och hon ber Don Quijote övertala fadern att låta de unga gifta sig nu då brudgummen står inför döden. Då Lorenzo givit sitt löfte, hoppar Basilio upp och avslöjar att det bara var fråga om en skickligt utförd bluff. Kitri och Basilio firar bröllop och Don Quijote ser syner om Dulcinea, som för honom ut på nya äventyr.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns att läsa i balettens programblad.

Medverkande

Koreografi
Patrice Bart
Musik
Ludvig Minkus
Scenografi, kostymer
Ramón B. Ivars
Ljusdesign
John B. Read
Koreografi, spanska danser
José de Udaeta

I rollerna

Kitri
Polina Semionova
Don quijote
Ville Mäki
Espada
Maksim Tšukarjov
Cupido
Mafalda Fideles

Biljetter och föreställningar

2 h 35 min
2 pauser (25 min)
7 föreställningar
24.3.2018 – 17.4.2018
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
lör 24.3.2018
kl. 14:00
lör 24.3.2018
kl. 19:00
ons 4.4.2018
kl. 19:00
fre 6.4.2018
kl. 19:00
tis 10.4.2018
kl. 19:00
tor 12.4.2018
kl. 19:00
tis 17.4.2018
kl. 19:00
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi