Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 10 min
2 pauser
5 föreställningar
5.10.2019 – 18.10.2019
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Då orden inte räcker till, behövs det opera

Die tote Stadt

”Den döda staden handlar om kärlek, försakelse, död och smärtsam längtan. Orden räcker inte till för att beskriva dessa känslor, till detta behövs det opera.”

– Regissören Kasper Holten

Succén är tillbaka på repertoaren

Die tote Stadt

Die tote Stadt eller Den döda staden handlar om Paul som dyrkar minnet av sin framlidna hustru. Så blir han intresserad av Marietta som påminner om hustrun. Kan han frigöra sig från det förflutna?

Biljetterna till premiäromgången på Nationaloperan tog snabbt slut. Denna gång ges fem tillfällen att se Die tote Stadt med sångare på högsta nivå.

Åldersrekommendation över 9 år.

Korngold: Die tote Stadt; Nadja Stefanoff, Mika Pohjonen

”Helheten är lyckad till alla delar: storartad att se, höra och begrunda.”

– Helsingin Sanomat

Korngold: Die tote Stadt; Nadja Stefanoff; Michael Kraus

Översvallande romantisk musik

Erich Korngolds sjudande musik är kraftfullast tänkbara 1900-tals opera. Senare uppskattades han också för sin filmmusik. Berättelsen rör sig mellan dröm och verklighet och utplånar gränserna dem emellan. Korngold vara bara 22 år gammal då han skrev denna översvallande romantiska musik som är så full av operakonstens finaste nyanser. Produktionen har regisserats av Kasper Holten och är också tack vare sin fantastiska scenografi en av Nationaloperans mest anslående föreställningar.

Se trailer

Handlingen

Efter hustrun Maries död är Paul bosatt sig i Brügge och har gjort sitt hus till ett mausoleum, där han som relikter samlat allt som har med hustrun att göra. Paul berättar att han träffat en kvinna som påminner om Marie. Han känner det som om Marie återvänt till livet i hennes skepnad.

Kvinnan kommer till platsen, hon heter Marietta och är dansös i ett ambulerande teatersällskap. Marietta är förbluffande lik Marie och attraherar Paul mycket starkt. Marietta inbjuder Pauls vänner att komma till hennes föreställning.

Då Paul blivit ensam, talar han med sin döda hustru. De lovade varandra evig kärlek och Paul försäkrar att han är intresserad av Marietta enbart för hon påminner om Marie.

Paul ser en dröm, där det sker märkliga ting. Marietta och hennes sällskap kommer i en båt längs en kanal. Marietta dansar en scen, där hon föreställer en kvinna som återuppstått från de döda. Paul har skuldkänslor för att han känner sig attraherad av dansösen som spelar en död kvinna och han avbryter uppvisningen. Paul säger till Marietta att han tycker om henne enbart för att hon påminner om Marie. Marietta förför honom emellertid och de rusar iväg till Pauls hus.

Marietta vaknar i Pauls i säng och möter den döda Marie. Hon ber Marie lämna dem i fred för hon älskar Paul. Marietta kämpar förtvivlat med Marie för att få behålla Paul helt själv. Paul försvarar Marie och dödar slutligen Marietta.

Plötsligt vaknar Paul. Allting var bara en dröm. Genom drömmen har han insett att han måste bli kvitt Marie och återgå till livet. Han beslutar sig för att lämna sitt mausoleum och Brügge för att leva vidare.

#dietotestadt #FNOdietotestadt

Korngold: Die tote Stadt; Markus Nykänen, Ann-Marie Heino; Roland Liiv; Anna-Kristiina Kaappola; Michael Kraus

Galleri

Medverkande

Musik
Erich Wolfgang Korngold
Regi
Kasper Holten
Scenografi
Es Devlin
Kostymer
Katrina Lindsay
Ljusdesign
Wolfgang Goebbel

I rollerna

Föreställningar och biljetter

3 h 10 min
2 pauser
5 föreställningar
5.10.2019 – 18.10.2019
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
lör 5.10.2019
kl. 14:00
ons 9.10.2019
kl. 19:00
fre 11.10.2019
kl. 19:00
ons 16.10.2019
kl. 19:00
fre 18.10.2019
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.