Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 5 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
14.10.2017 – 9.11.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
Ovela kettu

Människor och djur sjunger om sina känslor till takten av Leoš Janáčeks gripande musik

En liten rävunge tillfångatas av en skogvaktare och lär sig mycket om människornas livsstil. Till sist kämpar den sig fri och får leva ett riktigt men dessvärre kortvarigt liv som räv.

Leoš Janáček som skrivit musik om tragiska människoöden beskriver även naturen med empatisk värme. Den listiga lilla räven är en insiktsfull sagomässig opera om förhållandet mellan det hämmade människolivet och den fria naturen.

Åldersrekommendation över 9 år.

Ovela kettu

“Den listiga lilla räven är en föreställning som är lämplig för alla. Den har mycket att ge både intellektet och känslorna. Och bjuder på färg och lekfullhet.”

– regissören Immo Karaman

Ovela kettu

“Formgivaren och illustratören Klaus Haapaniemi har skapat en så vacker sagovärld för denna berättelse med djurmotiv att det knappast finns någonting motsvarande i något annat operahus.”

– Helsingin Sanomat

#listigalillaraven

Ovela kettu

“Det finns mycket att uppleva under den korta operan. Djurens liv i operan verkar intressantare än människornas, som sitter och pratar på värdshuset.”

 – regissören Immo Karaman

Handlingen

Akt I

Insekter av alla de slag njuter av en solig eftermiddag. Skogvaktaren dyker upp. Han är trött och tar sig en tupplur. En groda flyr undan en ugn rävhona och väcker upp skogvaktaren. Vaktaren fångar in rävungen och tar den med sig hem som keldjur. På skogvaktarens gårdsplan talar räven och hunden om kärleken. Skogvaktarens söner retar räven som biter dem. Till slut binder skogvaktaren fast räven och hunden råder räven att anpassa sig till fångenskapen. Räven anklagar hönorna för att de underkastat sig tuppen och låter människorna utnyttja dem. Räven uppmanar dem att göra uppror. Då tuppen kommer närmare, dödar räven tuppen och hönorna. Skogvaktaren försöker slå räven men hon lyckas ta sig fri och flyr in i skogen.

Akt II

Rävhonan har återvänt till skogen och behöver nu en lya. Hon upptäcker grävlingens gryt, lyckas lura ut grävlingen och flyttar själv in. Sedan återvänder vi till människornas värld, där rektorn, skogvaktaren och pastorn träffas på ett värdshus. Männe talar om kvinnor och kärlek. Pastorn har i tiden blivit besviken i kärleken och säger nu på latin: ”giv inte kvinnan din kropp”. Rektorn går hem från värdshuset och i månskenet minns han zigenarflickan Terynka. Den berusade rektorn ser en solros som han tror är Terynka och försöker omfamna den. Även pastorn kommer till platsen och minns hur han i tiden uppvaktade Terynka och bedrogs av henne. Skogvaktaren letar efter sin lilla räv och nu tror han sig ha sett henne. Räven fortsätter sitt liv i skogen. Hon träffar en rävhanne i sommarnatten. De fattar tycke för varandra och snart firar de bröllop.

Akt III

Det blir bröllop även i människornas värld. Terynka, föremålet för rektorns kärlek, står i beråd att gifta sig med tjuvskytten Harašta. Denne vandrar i skogen med vapen i hand och hittar en död hare på marken. Skogvaktaren förbjuder homnom att ta den och sätter ut den som lockbete för rävhonan. Räven kommer till platsen med sin kull men listig som räven är upptäcker hon faran och går inte fällan. Harašta kommer med en säck full av kycklingar och börjar jaga räven. Räven lyckas tömma säcken men då upptäcker Harašta henne. Han höjer sitt vapen och skjuter. Det är Terynkas bröllopsdag. På värdshuset får skogvaktaren och läraren höra av värdinnan ett Terynka har fått en muff av rävskinn. Rektor är ledsen över att ha förlorat Terynka, medan skogvaktaren sörjer sin favoriträvs död. Nu känner han sig gammal. På vägen hem minns skogvaktaren hur han som ung vanrdare genom skogen med sin hustru och plockade svamp. Skogvaktaren somnar ovh än en gång samlas djuren kring honom. I sömnen ser han en rävunge som påminner honom om hans egen lilla favoriträv som han förlorat. Visionen får skogvaktaren att förstå att också han själv är en del av naturens eviga kretslopp.

Ovela kettu

“Hur skön är inte skogen! Då en svärm älvor i maj återvänder hem och springer i skjortärmarna till sina sommarställen. De sprider lycka i form av daggpärlor och hunrdatals blommor, primulor, vitsippor, lejongap, och människorna böjer sina huvuden då de inser att en överjordisk sällhet passerat förbi. ”

– Skogvaktarens slutmonolog

Medverkande

Säveltäjä
Leoš Janáček
Regi, ljusdesign
Immo Karaman
Koreografi
Fabian Posca
Visuell framtoning
Klaus Haapaniemi
Scenografi och kostymer, slutligt utförande
Mark Väisänen

I rollerna

Pásková, hunden
Katariina Heikkilä
Pepík
Ina Hukki
Ugglan
Tuula Paavola

Biljetter och föreställningar

2 h 5 min
1 paus (25 min)
8 föreställningar
14.10.2017 – 9.11.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Framförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
lör 14.10.2017
kl. 14:00
tis 17.10.2017
kl. 18:00
fre 20.10.2017
kl. 19:00
tor 26.10.2017
kl. 19:00
lör 28.10.2017
kl. 19:00
tis 31.10.2017
kl. 19:00
tis 7.11.2017
kl. 11:00
tor 9.11.2017
kl. 11:00
Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi