Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 35 min
1 paus (35 min)
12 föreställningar
19.1.2019 – 12.2.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framsförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska

Det populära balettspektaklet är tillbaka

Den lilla sjöjungfrun för tittaren till en annan värld. Kenneth Greves succébalett är både ett imponerande spektakel och en gripande berättelse om drömmarnas mål och om kärlekens kraft. Med 3D-effekter förvandlas scenen till ett förtrollande undervattenslandskap. Inget under att denna balett alltid visats för fulla hus.

Åldersrekommendation över 7 år.

Pieni Merenneito

“Jag minns när jag själv första gången hörde sagan om den lilla sjöjungfrun, som offrar sig själv för att göra en annan lycklig. Sagan berörde mig djupt.”

– Kenneth Greve

Pieni Merenneito

En saga om drömmar som går i kras

Koreografen Kenneth Greve och kompositören Tuomas Kantelinen har skapat en sagovärld som sammanflätas med H.C. Andersens (1805–1875) livshistoria. Sagofarbrorn Andersen gick själv i balettskola som barn. Han beundrade dansarna för deras sensibilitet och smidighet, men hans grova kroppsbyggnad omintetgjorde drömmen om en egen danskarriär. Andersen och den lilla sjöjungfrun vill båda ha något som finns utanför deras räckhåll: Sjöjungfrun vill få ben och Andersen förmågan att dansa.

Pieni Merenneito

Då Andersen skrev Den lilla sjöjungfrun hade hans eget kärleksförhållande just slutat tragiskt.

#pienimerenneito #FNBlittlemermaid

Pieni Merenneito

“De tredimensionella visuella effekterna med fiskar, sköldpaddor och dolkar som slungas mot publiken går onekligen hem också hos en åskådare med lite mer livserfarenhet i bagaget.”

– Helsingin Sanomat

Handlingen

Akt 1

Det var en gång en författare som hette H.C. Andersen. En dag fick han ett svårt uppdrag: han skulle skriva en berättelse till en balettföreställning med inbjudna kungliga gäster. Det var dessutom meningen att en prinsessa och en prins skulle vigas i samband med baletten.

Efter många försök föddes berättelsen om den lilla sjöjungfrun. Övningarna gick dock helt åt skogen eftersom Andersen inte kunde dansa som modell. Dansarna bara hånade honom. Prinsen kände sympati för den deprimerade författaren. Han gick till stranden för att träffa Andersen. Olyckligtvis steg han fel på bryggan och ramlade i vattnet. Precis innan prinsen höll på att drunkna fattade något tag i honom och drog honom upp på stranden. Sjöjungfrun pressade sina läppar mot prinsens läppar och blåste in luft i hans lungor. Samtidigt väcktes en konstig känsla i henne. Hon ville komma in i prinsens värld.

Andersen förstod så väl Sjöjungfruns önskan, eftersom han också ville förändras.

Tillsammans gav de sig iväg för att träffa en häxa, som lovade att uppfylla deras önskningar. Som ersättning ville häxan ha det som Sjöjungfrun och Andersen höll allra kärast. Andersen lovade ge häxan sina bästa sagor och skrivandets gåva mot en flaska trolldryck som skulle förvandla honom till en mästerdansare.

Sjöjungfrun var beredd att avstå från sin sångröst. Efter att hon förvandlats till människa skulle hon inte längre kunna uttrycka sina känslor.

Akt 2

När Sjöjungfrun dök upp på en balettrepetition blev prinsen förtjust i den vackra främmande skönheten, trots att hon inte sade ett ord. Prinsessan insåg att hon måste ta till magiska krafter för att få behålla sin prins. Hon stal Andersens trolldryck och ersatte den med vin vilket ledde till att den mästerdans som Andersen hade väntat på så länge blev ett enda snubblande och stapplande.

Prinsessan dansade däremot förtrollande vackert. Prinsen glömde bort Sjöjungfrun, som trots hans begäran aldrig uttryckte sin kärlek.

Sjöjungfruns systrar bestämde sig för att rädda sin sörjande syster och bad häxan bryta trolldomen. Häxan lät sig övertalas på det villkoret att prinsen dödas. Hon dök upp på prinsens och prinsessans bröllop och kastade sin trollkniv mot prinsen. Sjöjungfrun märkte det och kastade sig mellan kniven och prinsen, med förödande följder. Kniven träffade henne och hon dog. Den livlösa Sjöjungfrun hade dock ett lyckligt leende på läpparna. Äntligen lyckades hon bevisa sin kärlek för prinsen.

Galleri

Medverkande

Koreografi
Kenneth Greve
Musik
Tuomas Kantelinen
Scenografi
takis
Kostymer
Erika Turunen
Ljusdesign
Kalle Ropponen
Planering av projiceringen
Jouka Valkama
Maskering
Virpi Ketko

I rollerna

Den lilla sjöjungfrun
Yimeng Sun
H. c. andersen
Ville Mäki
H. c. andersen
Teemu Tainio
H. c. andersen, ambassadören
Nicholas Ziegler
Ambassadören
Jani Talo
Ambassadören
Maksim Tšukarjov
Hushållerskan
Anna Konkari
Hushållerskan
Mira Ollila

Föreställningar och biljetter

2 h 35 min
1 paus (35 min)
12 föreställningar
19.1.2019 – 12.2.2019
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framsförs på finska
Textning på finska, svenska och engelska
lör 19.1.2019
kl. 14:00
tis 22.1.2019
kl. 19:00
ons 23.1.2019
kl. 12:00
tor 24.1.2019
kl. 19:00
lör 26.1.2019
kl. 14:00
tis 29.1.2019
kl. 19:00
tor 31.1.2019
kl. 19:00
fre 1.2.2019
kl. 19:00
ons 6.2.2019
kl. 19:00
lör 9.2.2019
kl. 14:00
lör 9.2.2019
kl. 19:00
tis 12.2.2019
kl. 19:00