Gå till innehållet
Längd totalt 3 h
1 paus (25 min)
7 föreställningar
14.9.2018 – 11.10.2018
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska

Blott trogen kärlek kan bryta förbannelsen

Richard Wagners första mästerverk handlar om en holländsk kapten som dömts att segla världen runt i all evighet – blott vart sjunde år får han gå i land. Förbannelsen kan hävas endast av en trogen kvinnas kärlek. Kasper Holten, en av vår tids mest berömda regissörer, sätter upp en nytolkning av Wagners storslagna mästerverk på Nationaloperan. I denna regi konfronteras en urban miljö och den internationella konsthandelns stormar med Wagners storslagna musik som ljuder av havets och kärlekens kraft.

Vänligen observera att det ibland förekommer ovanligt starka och blinkande ljuseffekter. Åldersrekommendation över 12 år.

Galleri

Se inspelning av Holländaren på Stage24

Virtuella scen Stage24

Även om vi lever i exceptionella tider, kommer upplevelsen att fortsätta på nätet. Vår digitala plattform Stage24 ska släppa ut inspelningar från gamla repertoarer varje måndag och torsdag. Du kan njuta av föreställningarna utan avgifter sittande på din egen soffa.

Gå till Stage24
Lentävä hollantilainen; Pauliina Linnosaari, Mika Pohjonen; Olafur Sigurdarson

Nytt perspektiv på en klassiker

Kasper Holten har en fräsch, klar och motiverad syn på vad det i grunden handlar om i Den flygande holländaren. Det centrala temat i verket är traditionellt den kvinnliga huvudrollen Sentas trogna kärlek som förlöser Holländaren som dömts att segla världen runt. Till detta har Holten bidragit med en ny synvinkel.

”Operahistorien är full av verk där en kvinna måste dö för att en man skall få sin frihet. I Den flygande holländaren vill jag ställa frågan: hurudan är Senta egentligen och vilken är hennes lott. Hon är inte enbart en person som uppoffrar sig”, säger Holten.

Lentävä hollantilainen

”Det stormar dagligen kring oss alla – på resa, på flygplatser och på internet mitt i den trådlösa informationsströmmen. Det får själen att vibrera i takt med världen, men ibland finns det för mycket av allting. Hur står man ut med att leva i denna storm?”

Regissör Kasper Holten

#lentävähollantilainen #FNOdutchman

Lentävä hollantilainen; Tuomas Katajala, Johan Reuter

”Jag är dömd till ett fruktansvärt öde;
en tiofaldig död vore mig en efterlängtad glädje!
Blott en kvinna kan mig frälsa från förbannelsen,
en kvinna som är mig trogen in i döden.”

Holländaren

Handlingen

Nu har sju år återigen förflutit. Holländaren får igen gå iland bland människor och han träffar Daland. Denne lovar honom sin dotter Senta, men Senta har en fästman Erik. Den besvikne Holländaren vänder tillbaka till sitt fartyg. I sista stund uppoffrar sig Senta och lovar honom evig trohet.

Hela intrigen och annat bakgrundsmaterial finns att läsa i operans programblad.Laajempi juoniselostus käsiohjelmassa.

I rollerna

Föreställningar och biljetter

3 h
1 paus (25 min)
7 föreställningar
14.9.2018 – 11.10.2018
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på tyska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 14.9.2018
kl. 19:00
tor 20.9.2018
kl. 19:00
lör 22.9.2018
kl. 19:00
ons 26.9.2018
kl. 19:00
ons 3.10.2018
kl. 11:00
fre 5.10.2018
kl. 19:00
tor 11.10.2018
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.