Gå till innehållet
Längd totalt 3 h
1 paus (25 min)
10 föreställningar
18.11.2016 – 30.12.2016
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-129 €
Framförs på tyska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

En opera om kärlek och offer

Richard Wagners första mästerverk handlar om en holländsk kapten som dömts att segla världen runt i all evighet – blott vart sjunde år får han gå i land. Förbannelsen kan hävas endast av en trogen kvinnas kärlek. Kasper Holten, en av vår tids mest berömda regissörer, sätter upp en nytolkning av Wagners storslagna mästerverk på Nationaloperan. I denna regi konfronteras en urban miljö och den internationella konsthandelns stormar med Wagners storslagna musik som ljuder av havets och kärlekens kraft.

Galleri

Se inspelning av Holländaren på Stage24

Virtuella scen Stage24

Även om vi lever i exceptionella tider, kommer upplevelsen att fortsätta på nätet. Vår digitala plattform Stage24 ska släppa ut inspelningar från gamla repertoarer varje måndag och torsdag. Du kan njuta av föreställningarna utan avgifter sittande på din egen soffa.

Gå till Stage24
kasper holten

Nytt perspektiv på en klassiker

”Dagens värld ser annorlunda på balansen mellan man och kvinna. I Den flygande holländaren vill jag ställa frågan: hurudan är Senta egentligen och vilken är hennes lott. Hon är inte enbart en person som uppoffrar sig” säger regissör Kasper Holten.

Den flygande holländaren

”Jag är dömd till ett fruktansvärt öde;
en tiofaldig död vore mig en efterlängtad glädje!
Blott en kvinna kan mig frälsa från förbannelsen,
en kvinna som är mig trogen in i döden.”

Handlingen

Operan handlar om en holländare som dömts att irra omkring på världshaven i evighet – endast vart sjunde år får han gå i land. Förbannelsen kan brytas bara av en trogen kvinnas kärlek. Nu har sju år återigen förflutit. Holländaren får igen gå iland bland människor och han träffar Daland. Denne lovar honom sin dotter Senta, men Senta har en fästman Erik. Den besvikne Holländaren vänder tillbaka till sitt fartyg. I sista stund uppoffrar sig Senta och lovar honom evig trohet.

Mer information i programblad.

Se video: Kasper Holten berättar om Holländaren

Medverkande

Musik
Richard Wagner
Dirigent
John Fiore
Regi
Kasper Holten
Scenografi
Philipp Fürhofer
Kostymer
Anja Vang Kragh
Ljusdesign
Jesper Kongshaug
Videoplanering
Luke Halls
Koreografi
Signe Fabricius

I rollerna

Erik
David Danholt