Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 50 min
2 pauser (25 min)
8 föreställningar
14.1.2023 – 3.2.2023
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-119 €

Den klassiska historien som eldig balett

Den ödesmättade kärlekshistorien i världens populäraste opera med Bizets träffande toner har överförts till balettscenen. Liam Scarletts koreografi är placerad i en tobaksfabrik i 1930-talets Spanien, strax före inbördeskrigets utbrott – i en värld där var och en måste försvara sig själv för att överleva. Den dramatiska baletten fick sin premiär vid Norges nationalbalett 2015.

Åldersrekommendation över 9 år.

Biljetter till vårens 2023 föreställningar säljs den 4.10 kl. 12.

Biljetter och föreställningar

2 h 50 min
2 pauser (25 min)
8 föreställningar
14.1.2023 – 3.2.2023
Baletter
Huvudscenen
biljetter
20-119 €
lör 14.1.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
fre 20.1.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
lör 21.1.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
ons 25.1.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
tor 26.1.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
lör 28.1.2023
kl. 14:00
Huvudscenen
ons 1.2.2023
kl. 19:00
Huvudscenen
fre 3.2.2023
kl. 19:00
Huvudscenen

Se trailer

Carmen, photo Erik Berg

Handlingen

Från en närbelägen by har Micaëla rest till tobaksfabriken för att träffa sin ungdomskärlek Don José. Hon har också med sig ett bud från dennes mor. På fabriken jobbar ett grupp kvinnor övervakade av vakten Zuniga. Atmosfären är spänd på tröskeln till inbördeskriget. Det enformiga arbetet vid tobaksfabriken bryts bara av vaktbytet. Då Zuniga gett sig av underhåller Carmen vakterna och lägger märke till Don José, som hon slänger en blomma åt. Micaëla träffar slutligen Don José och de gamla känslorna dem emellan vaknar på nytt. Deras möte avbryts av ett skrik som hörs från fabriken. Carmen har börjat slåss med andra kvinnor på arbetsplatsen. Carmen skiljs åt från de andra och ställs under Don Josés bevakning. Carmen lyckas fly genom att förföra Don José, som arresteras för sin oförsiktighet.

Carmen och de andra zigenarna har tagit sin tillflykt till en taverna. Dit kommer den berömde tjurfäktaren Escamillo, som förför Carmen. Följande dag reser Escamillo vidare och då kommer Don José till platsen och förklarar Carmen sin kärlek. Carmen och Don José beslutar sig för att fly för att sedan gifta sig. Don José beger sig till zigenarlägret för att vänta på Carmen. Innan Carmen gett sig av träffar hon igen Escamillo, som lovar henne ett drömliv vid hans sida. Carmen skriver ett brev till Don José och meddelar att hon inte älskar honom. Till tavernan anländer Micaëla, som får i uppdrag att ta med sig brevet till zigenarlägret. I lägret försöker Micaëla övertala Don José att följa med henne, men denne håller fast vid sin kärlek till Carmen. Då Don José läser Carmens brev blir han förtvivlad.

En fest ordnas för att fira Escamillos segrar och hans giftermål, men Carmen börjar misstänka att äktenskapet var ett misstag. Don José försöker än en gång övertala Carmen att följa med honom och i passionens hetta knivhugger han henne. Carmen dör i Don Josés armar.

Intrigen i sin helhet och annan bakgrundsinformation finns i verkets programblad.

#Carmen #CarmenBalett

Carmen

“Jag tycker att Carmen passar perfekt som balett – en härlig kväll!”

“Föreställningen kröp under huden. Utan sång fick musiken en ny dimension. Dansen förmedlade känslorna väl. En fin och ny, djup tolkning av Carmen och Don José. Rekommenderar varmt!”

”Ymnig, yster och dramatisk. Underbar.”

– publikkommentarer

Galleri

Medverkande

Koreografi
Liam Scarlett
Musik
Georges Bizet
Musikens arrangemang
Martin Yates
Scenografi, kostymer
Jon Bausor
Ljussättning
James Farncombe

Den Norske Balletts produktion.

Lyssna på Carmen-balett

Servering toppar upplevelsen

Vad för det vara?

Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.