Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 15 min
1 paus (25 min)
7 föreställningar
2.2.2017 – 1.3.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på franska
Textning på finska, svenska och engelska

Zigenarflickans fatala kärlek

Carmen

”Kärlek låter aldrig sig tvinga, vild som fågeln är den fri. Inget kan den till lydnad bringa, när utan band vill den förbli.”

– Carmens Habanera

Då Don José möter den vilda Carmen, lämnar han sitt gamla liv och Micaëla bakom sig. Men det går inte att fjättra en fri kvinnas känslor! Då toreadoren far iväg med Carmen, återstår bara en lösning.

Den starka berättelsen, den smittande musiken och de eldiska spanska rytmerna har gjort Carmen till världens mest populära opera. De bekanta melodierna sätter fart på den ödesmättade kärlekshistorian, som denna gång placerats i det oroliga Spanien på 1930-talet. Storyn är stiligt iscensatt och går från en scen till en annan snärtigt som en film.

Carmen

”Det var en vild och säregen skönhet, ett ansikte som till en början förvånade, men som man inte kunde glömma. Särskilt hennes ögon hade ett både vällustigt och grymt uttryck, som jag inte har funnit hos någon annan människa. Zigernaröga, vargöga – det är ett spanskt ordspråk som vittnar om en riktig iakttagelse. Om ni inte har tid att gå till Jardin des plantes för att studera en vargblick, så betrakta er katt när den lurar på en sparv.”

Prosper Merimées beskrivning av Carmen

Handlingen

Akt I

Vid ett torg i Sevilla ligger en cigarrettfabrik, vid vilken soldaterna ofta förströr sig med att titta på flickorna, som arbetar där. Micaëla är på väg till vaktkuren för att träffa sin trolovade, Don José. Zuniga och José har vakten och umgås med några zigenarflickor av tvivelaktigt rykte, arbeterskor på fabriken. En av dem är Carmen, som sjunger sin Habanera om kärleken. Karlarna skockas kring henne, men hon intresserar sig endast för José. Hans likgiltighet provocerar henne, och hon kastar en blomma framför hans fötter. Nu kommer Micaëla och har med sig en hälsning till José från hans mor. Inne på fabriken har Carmen råkat i slagsmål med en annan flicka och sårat henne med sin kniv. Don José beordras av Zuniga att arrestera henne. Carmen väcker Josés passion och lovar honom ett möte på Lillas Pastias’ värdshus utanför staden, om han låter henne fly. José löser hennes bojor, och som de har avtalat knuffar hon till honom, då han skall föra bort henne, varpå hon rymmer.

Akt II

Carmen och andra zigenarflickor sitter på Lillas Pastias’ värdshus och dricker vin med officerarna, däribland Zuniga. Han kan berätta, att José sattes i fängelse för att ha hjälpt Carmen fly men att han nu åter är på fri fot. Tjurfäktaren Escamillo kommer och tas emot med jubel. Han sjunger sin toreadorkuplett. Carmen låter sig inte påverkas av hans inviter, eftersom hon väntar att José skall dyka upp senare på kvällen. Smugglarna ber flickorna om hjälp med att hålla tullmännen på avstånd medan de själva för sin last i säkerhet. Carmen vill inte lova något bestämt men vill i stället försöka få José att ansluta sig till smugglarna. José närmar sig värdshuset, sjungande en visa. Då han blivit ensam med Carmen, sjunger hon och dansar för honom.

Trumpetfanfarer återkallar José till kasernen, och Carmen blir rasande över att han vill lämna henne så snart. I sin blomsteraria försöker han övertyga henne om sin kärlek. Hon kräver att han skall fly med henne till ett liv i frihet. José vill inte. Förtvivlad tar han avsked av henne och tänker ge sig av till regementet. Nu kommer Zuniga tillbaka för att träffa Carmen och den svartsjuke José råkar i slagsmål med sin förman. Zuniga övermannas av smugglarna och nu blir José tvungen att ansluta sig till dem.

Akt III

Smugglarna för sina varor genom de vilda bergen. Carmen umgås med de båda andra flickorna och spår i kort. Men hur Carmen än blandar korten visar de henne ständigt detsamma: döden. Smugglarna ger sig av, medan José stannar kvar på vakt. Escamillo dyker upp och berättar för José att han kommit för Carmens skull. José drar sin kniv, och Escamillo gör sig redo till strid. Men Carmen kommer och hindrar dem. Escamillo inbjuder alla de närvarande till sin nästa tjurfäktning i Sevilla. Micaëla har kommit för att leta rätt på José. Hon försöker övertala José att vända hem igen. Hans mor ligger för döden. Han lovar komma men svär att han skall återvända till Carmen.

Akt VI

Tjurfäktarna tågar in på arenan i Sevilla. Sist kommer Escamillo i Carmens sällskap. De har sett José i folkvimlet men det gör inte Carmen något, eftersom hon inte har något emot att tala ut med honom. José bönfaller henne om hennes kärlek, men Carmen säger att hon inte längre älskar honom. Inne från arenan hörs jubelrop. Escamillo har nedlagt sin tjur. Carmen vill in till honom, men José ställer sig i vägen. Då kastar Carmen hans ring tillbaka till honom, och i sin förtvivlan sticker han ned henne med sin kniv. Publiken strömmar ut från arenan och ser den döda Carmen. Don José bekänner att han dödat sin älskade.

Carmen

Se video

Galleri

Medverkande

Musik
Georges Bizet
Regi
Arnaud Bernard
Scenografi
Alessandro Camera
Kostymer
Carla Ricotti
Ljusdesign
Patrick Méeüs
Koreografi
Gianni Santucci

I rollerna

Don josé
George Oniani
Don josé, moralés
Zoran Todorovich
Timothy Mix, photo Roy Cox
Escamillo
Lillas pastia
Timo Paavola

Föreställningar och biljetter

3 h 15 min
1 paus (25 min)
7 föreställningar
2.2.2017 – 1.3.2017
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-109 €
Framförs på franska
Textning på finska, svenska och engelska
tor 2.2.2017
kl. 19:00
lör 4.2.2017
kl. 19:00
tis 7.2.2017
kl. 19:00
fre 10.2.2017
kl. 19:00
tis 14.2.2017
kl. 19:00
ons 22.2.2017
kl. 19:00
ons 1.3.2017
kl. 19:00

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny.

Då du beställer servering på förhand på webben eller vid Operarestaurangernas säljtjänst, är urvalet betydligt större – och du undviker pausernas långa köer. Här hittar du foajérestaurangensbordskarta. (PDF)

Operarestaurangernas säljtjänst
tel. (09) 4030 2377 vardagar 9-11, 12-16
servicepunkt invid biljettförsäljningen i foajén vid Tölöviken öppet ti–fr 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi